25.7 C
București
31 iulie 2021
econtext.ro
BANII NOȘTRI

EXCLUSIV! Am depășit lejer criza la capitolul exporturi, dar o readucem prin importurile masive

Exporturile românești au depășit lejer criza financiară care a izbucnit în 2008, potrivit datelor furnizate către Econtext de către Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) și Ministerul Economiei.

Mai mult, valoarea exporturilor FOB (free on board – valoarea FOB reprezintă valoarea bunurilor exportate la locul şi data când bunurile părăsesc teritoriul statistic al României) s-a dublat față de 2008, anul de referință al declanșării crizei.

Exporturi

Astfel, conform datelor statistice, valoarea exporturilor s-a ridicat la 62,64 miliarde de euro în 2017, cu 10% peste valoarea din anul precedent (2016). Dar nu aici stă triumful. Ci față de anii crizei. Așadar, față de anul 2008, avansul este de circa 40%, dacă avem în vedere că exporturile au însumat 33,7 miliarde de euro în acel an fatidic.

De altfel, criza nu și-a pus amprenta asupra exporturilor decât un singur an, doar în 2009 fiind o valoare mai scăzută decât în 2008. După acest an, exporturile și-au revenit constant și puternic, până la cifrele menționate pentru anul trecut. Practic, într-o decadă, exporturile aproape s-au dublat ca valoare.

Importuri

Importurile au cunoscut un parcurs mai dificil, din fericire. Imediat după anul crizei 2008, românii au făcut mult mai puține cumpărături de afară. În 2008 am importat bunuri și servicii în valoare de 57,2 miliarde de euro, dar ne-au trebuit mai mulți ca să ne revenim la capitolul cumpărături externe. Cam până în 2014! Mult mai greu decât exporturile!

În schimb, după acest an, am început iar să apăsăm pe pedală și să facem achiziții la greu din străinătate. Astfel, dacă în 2014 de abia am ajuns la importuri de 58,5 miliarde de euro, depășind cu puțin anul crizei, în 2017 am sărit deja la 75,6 miliarde de euro. Un avans de circa 30% față de anul de început al decade, 2008.

Related posts

ANUNȚ DEZASTRUOS după moțiunea de cenzură: deficitul bugetar a explodat!

admin

Veste excelentă: Piaţa de capital din România promovează la statutul de piață emergentă

Vlad-Tătaru Andreea

Preţul ouălor a atins un nivel record în SUA din cauza coronavirusului

Nemeșan Iulian

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More