0.8 C
București
22 noiembrie 2024
econtext.ro
ACTUAL

Dezastru in educatie! Circa 25.000 de cadre didactice au parasit sistemul de invatamant in ultimii ani. Vezi situatia din fiecare judet

Aproape 25.000 de cadre didactice au parasit sistemul de invatamant in ultimii cinci ani, potrivit unor date prelucrate de Econtext.

Mai exact, 24.365 de dascali au iesit din sistemul educational in perioada 2006 – 2010, iar cea mai parte din acestia, anume 22.473 de cadre didactice, au abandonat acest sistem in ultimii doi ani, de cand a inceput criza. Practic, circa 10% din dascali au disparut din invatament in acesti ani.

In aceasta analiza, Econtext prezinta evolutia personalului didactic in ultimii cinci ani, la nivelul intregii tari. In plus, vom vedea evolutia din acesti ani in fiecare judet din tara.

Personalul didactic reprezinta persoanele fizice care sunt angajate in sistemul de invatamant si predau in cadrul procesului educational si de instruire (cu norma intreaga si cu norma partiala).

Evolutie

In total, la inceputul anului de invatamant 2006 (septembrie 2006) erau 277.318 de cadre didactice in toate formele de invatamant (de la cel prescolar pana la cel universitar) din Romania.

La debutul anului scolar 2010, numarul acestora scazuse la 252.953 de persoane. Iar cea mai mare parte a scaderii a avut loc in ultimii doi ani.

Reducerea personalului a avut loc in toate judetele tarii, cu o singura exceptie. Judetul Giurgiu! Giurgiu, care este si cel mai sarac din Romania (vezi aici o analiza despre valoarea economica a fiecarui judet), a consemnat o crestere a numarului de cadre didactice.

Maxim

Dupa cum e de asteptat, Capitala conduce la numarul invatatorilor, profesorilor, etc. care au iesit din invatamant. In 2006, erau 28.384 de cadre didactice in Bucuresti, iar numarul lor s-a diminuat pana la 26.303 de persoane in 2010. Bilant: un minus de 2081 de angajati.

Dupa Bucuresti, a doua scadere a numarului de cadre didactice a avut loc in Timis, 1.182 de persoane de dascali parasind sistemul. Pe urmatoarele pozitii se situeaza Iasi, Dolj, Teleorman. Pe ansamblu, scaderi peste pragul de o mie au avut loc in sapte judete (Bucuresti, Timis, Iasi, Dolj, Teleorman, Bacau, Brasov). Dupa cum putem observa, variatia personalului didactic nu depinde neaparat de marimea judetelor.

De exemplu, Cluj, unul din primele judete din Romania, se plaseaza pe locul 28 in ceea ce priveste numarul dascalilor care au plecat din sistemul educational. Un alt caz asemanator este cel a judetului Sibiu (care se claseaza pe locul 20). Sau Arges, care se afla pe pozitia 14.

Minim

La polul opus, cele mai mici scurgeri de personal din invatamant au avut loc in judetele Calarasi (131 de profesori au iesit din sistem in ultimii cinci ani), Braila (153), Ilfov (186), Ialomita (187), Covasna (189).

Intre 200 si 500 de cadre didactice au renuntat la aceasta slujba in 13 judete, iar intre 501 si 1.000 de invatatori si profesori au parasit sistemul in 16 judete.

Cazuri speciale

Dincolo de acest flux de personal, exista cateva judete unde numarul dascalilor a scazut sub nivelul minim de rezistenta. Iar cel mai ingrijorator este Teleorman, unde personalul didactic s-a redus cu peste o cincime! La inceputul anului scolar 2006, lucrau 4.950 de invatatori si profesori in unitatile de invatamant din Teleorman. Iar in 2010, numarul lor ajunsese la 3.908! Practic, unul din cinci dascali s-a evaporat din invatamantul acestui judet.

Pe de alta parte, un caz ‚fericit’ este cel al Clujului, unde scaderea a fost de 398 de dascali (de la 11.494 de angajati in sistemul educational in 2006, la 11.096 in 2010). Procentual, in jur de 4% din dascalii clujeni s-au orientat catre alte profesii.

 

 

 

Dar iata evolutia personalului didactic in toate judetele Romaniei in ultimii cinci ani (ierarhia a fost stabilita in functie de numarul cadrelor didactice care au parasit sistemul de invatamant):

 

http://www.econtext.ro/dosar–2/analiza/dezastru-in-educatie-circa-25000-de-cadre-didactice-au-parasit-sistemul-de-invatamant-in-ultimii-ani-vezi-situatia-din-fiecare-judet.html

 

Related posts

Oborul intră într-un proces major de modernizare. În această zonă va amenajată o nouă parcare cu 76 de locuri

econtext

Se dă drumul campaniei de „Bugetare Participativă” pentru anul 2023, din Sectorul 6 al Capitalei

econtext

Ambasadoarea SUA de neclintit pentru Ucraina, inclusiv pentru protecţia refugiaţilor

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More