Criza a generat modificari substantiale in clasamentul judetelor din Romania in ceea ce priveste costul vietii.
Mai precis, unele judete s-au scumpit, dar sunt si altele in care costul vietii a scazut, iar decalejele sau ascensiunile sunt uriase in anumite cazuri.
Costurile vietii
Econtext prezinta astazi un prim articol dintr-o serie ce vizeaza modul in care a evoluat viata romanilor in cei patru ani de criza. Vom prezenta diverse aspecte ale vietii romanilor de cand a inceput criza, in urma cu patru ani, si pana in prezent. Si vom incepe cu preturile din piete.
Recent, Econtext a publicat o analiza in care arata care sunt preturile actuale din pietele romanesti, din pietele din toate judetele tarii. Concret, am aratat cat costa cartofii, varza si rosiile in pietele din Romania in luna iulie a acestui an.
Iar acum vom merge mai departe si vom compara preturile acestor produse cu cele din urma cu patru ani (iulie 2008), inainte de a incepe criza.
Cu alte cuvinte, vom vedea care erau cele mai ieftine/scumpe judete in ceea ce priveste preturile din piete inainte de a intra criza si care sunt acum cele mai scumpe/ieftine judete. Unde au scazut si unde au crescut preturile/costurile pentru romani.
Preturile reprezinta un subiect mai mult decat important pentru publicatia Econtext. Iata cateva din aceste radiografii:
Romania, de vanzare! Vezi care sunt cele mai ieftine judete din tara noastra
Inainte de criza – criza
In iulie 2008, cel mai scump judet din Romania, in privinta preturilor din piete, era Harghita. Un kilogram de cartofi, impreuna cu unul de rosii si unul de varza, costau la acea data 7,55 lei, cel mai ridicat pret din toata tara.
Patru ani mai tarziu alt judet se plaseaza pe prima pozitie, unul din aceeasi regiune, Covasna! In iulie 2012, aceleasi produse costau 8,72 lei in Covasna!
Sunt si judete care erau foarte scumpe in 2008, dar au reusit sa-si mai domoleasca acest statut. Brasovul, care era printre cele mai scumpe judete din Romania in 2008, find pe locul doi in acet top, a reusit sa mai tina preturile in frau, fiind pe 16 in clasamentul din acest an. La fel si Clujul!
Alte judete insa nu au fost atat de rezistente in fata crizei, vartejul preturilor ducand, de exemplu, Bihorul, de pe locul 21 in 2008, pana pe pozitia a patra in 2012.
Dar sunt si alte exemple de judete care au devenit mai ieftine sau mai scumpe in acesti patru ani!
http://www.econtext.ro/finante-banci/bani/bilant-criza-covasna-a-devenit-cel-mai-scump-judet-din-tara-brasov-si-cluj-se-ieftinesc-masiv-iasiul-tine-la-pret-vezi-cu-cat-s-au-ieftinitscumpit-judetele-tarii-in-criza.html