1.4 C
București
22 noiembrie 2024
econtext.ro
ȘTIRI

Botis cauta 500.000 de muncitori pentru a putea plati pensiile. De fapt, are nevoie de 2,5 milioane de contribuitori

Romania are de circa 15 ani o rata de ocupare de 58%, iar daca nu ajunge la 64-65%, vom avea probleme cu plata pensiilor, a declarat, joi, Ioan Botis, ministrul Muncii. Cu alte cuvinte, potrivit lui Botis, am avea nevoie de inca 500.000 de contribuitori la asigurarile sociale, fie ca sunt angajati, patroni, etc. De fapt, necesarul e mult mai mare: avem nevoie de inca 2,5 milioane de contribuitori.

Din ultimele date prezentate de Institutul National de Statistica (INS), Romania are o rata de ocupare putin mai mare. In trimestrul trei al anului trecut (ultimele date disponibile), rata de ocupare a populatiei in varsta de munca (15-64 de ani) a fost de 60,2%. Dar nu acest lucru este important aici. Din afirmatiile ministrului Muncii, Romania are nevoie sa-si creasca rata de ocupare cu 7 puncte procentuale sau cu 5 puncte procentuale, daca luam ca reper datele INS.

Cat inseamna aceste procente in numar de persoane? Ce numar de angajati ar fi echivalent cu acest procent suplimentar, necesar pentru a putea plati pensiile? Sa vedem ce spune statistica.

Populatia Romaniei care are 15 ani si peste totalizeaza 18,19 milioane de persoane. Aceasta se imparte in populatie activa (10,18 milioane de persoane) si populatie inactiva (8 milioane de romani).

Populatia activa este formata din populatia ocupata (salariati, patroni, lucratori familiali, militari de cariera si militari in termen) si populatie activa neocupata (someri). La randul ei, populatia inactiva este formata din pensionari, casnici, studenti, persoane cu handicap, etc.

Populatia ocupata

Botis are acum la dispozitie 9,48 milioane de persoane ocupate, restul fiind someri. Din populatia ocupata, 6,03 milioane ar fi salariati, inclusiv fortele armate, asimilati si persoane care lucreaza in sectorul informal si la negru. Restul de 3,45 milioane de persoane sunt patroni, lucratori familali, etc.

Acum, din nou, sa vedem care este structura salariatilor, militarilor si a celor din sectorul informal si din economia neagra. Potrivit unei alte statistici a INS, avem 4,1 milioane de salariati.

Ceea ce inseamna ca restul de aproape 2 milioane sunt angajatii din armata, asimilati si persoane care lucreaza in sectorul informal si la negru. Sunt circa 80.000 de militari, restul fiind persoane care lucreaza in sectorul informal si la negru. Adica tot la negru, caci sectorul informal nu plateste toate taxele. Aici vedem de ce autoritatile au cochetat cu impozitul minim. Astfel, avem aproape 1,8 milioane de persoane care lucreaza la negru.

Asa ca ajungem la prima concluzie negativa pentru Botis:

1. Trebuie sa dam la o parte populatia care lucreaza la negru, pentru ca noi avem nevoie de cotizanti reali la asigurarile sociale, pentru a putea plati pensiile. Prin urmare, daca dam la o parte populatia care lucreaza la negru, atunci avem o rata reala de ocupare a fortei de munca de circa 47%.

Cu alte cuvinte, avem o forta de munca de doar 7,5 milioane de persoane, formata din 4,1 milioane (salariati) + 3,45 milioane (patroni, lucratori, etc).

Daca Botis ia in calcul si angajatii la negru si considera ca diferenta necesara pentru a putea plati pensiile este de doar 5-7 puncte procentuale la rata de ocupare, atunci pericolul este mai mic.

Mai exact, cele 5-7 puncte procentuale se traduc printr-un numar de 500.000 – 600.000 de persoane. Cu alte cuvinte, acesta ar fi numarul suplimentar de contribuitori pe care si-l doreste Botis pentru a atinge un grad de ocupare de 65% si pentru a putea plati pensiile.

In schimb, daca nu-i luam in calcul pe cei care lucreaza la negru, situatia este mult mai ingrijoratoare. In cazul acesta, am avea nevoie de circa 2,5 milioane de contribuitori (de la o rata de ocupare de 47% la 65%).

Iar aici ajungem la a doua concluzie negativa:

2. Cresterea reala a cotizantilor, de la o rata de ocupare de 47% pana la o rata de 65%, presupune un numar aditional de 2,5 milioane de persoane care sa aiba o ocupatie impozitabila. Fie sunt salariati sau lucratori familiali, fie patroni, dar nu ‘salariati’ care lucreaza la negru. Si, practic, acesta este numarul real de care avem nevoie pentru a sustine plata pensiilor. Bad news!

Avand aceste date in fata, apar doua intrebari: de unde luam numarul suplimentar de cotizanti, fie salariati, patroni, etc? Si a doua, cum procedam ca sa-I obtinem?

Din fericire, avem si cateva vesti bune. Sunt cam 3 milioane de persoane care ar putea intra in circuitul impozitarii. In primul rand, cele aproape doua milioane de persoane care lucreaza la negru. Practic, aceasta este prima veste buna:

1. Cele aproape doua milioane de persoane care lucreaza la negru pot fi directionate catre economia legala.

In al doilea rand, sa ne aruncam privirea catre categoria populatiei inactive de peste 15 ani, pe care am enuntat-o anterior.

Reamintim, populatia inactiva este formata din pensionari, casnici, studenti, persoane cu handicap, etc. Sunt 8 milioane de persoane inactive care au peste 15 ani. Din acestea, avem 5.47 milioane de pensionari, dupa datele Ministerului Muncii.

Pe scurt, daca scadem si numarul elevilor, studentilor si al persoanelor cu handicap, rezulta aproape 1 milion de persoane care stau acasa, a persoanelor apte de munca, dar care sunt casnice. Si aceasta este a doua concluzie buna:

2. Avem circa 1 milion de persoane care stau acasa, a persoanelor apte de munca, dar care sunt casnice. Intrebarea este: cum stimulam aceste persoane sa intre in campul muncii?

Exista si cateva raspunsuri la aceste vesti. In primul rand, noul Cod al Muncii, daca va fi aprobat, va pedepsi patronii care angajeaza persoane la negru. Acest fapt ar putea sa scoata la suprafata un numar destul de ridicat de salariati, sa-I introduca in economia alba. De asemenea, inasprirea luptei impotriva contrabandei ar putea aduce la suprafata si multi patroni. In privinta persoanelor casnice, solutiile tin cam de acelasi aspect, anume de flexibilizarea pietei muncii.

Mai trebuie adaugate doua lucruri. In primul rand, trebuie continuat procesul de identificare a falsilor pensionari si a altor falsi asistati social. Pe scurt, a celor care sunt asistati soclail, desi nu merita acest lucru. Sa ne amintim aici de toate acele ilegale cazuri de pensionati pe caz de boala.

Scade gradul de dependenta a persoanelor inactive fata de persoanele active

In al doilea rand, mai trebuie remarcat un lucru, un fapt pozitiv. Raportul de dependenta economica (numarul persoanlor inactive si in somaj ce revin la 1.000 de persoane ocupate) a fost de 1324 ‰ in 2009. Practic, erau 1.324 de persoane inactive la 1.000 de persoane active. Acest raport s-a diminuat in 2010. Astfel, raportul de dependenta economica a fost in trimestrul al treilea din 2010 de 1.260 ‰

https://econtext.ro/eveniment–2/social/botis-cauta-500000-de-muncitori-pentru-a-putea-plati-pensiile-de-fapt-are-nevoie-de-25-milioane-de-contribuitori.html

Related posts

Vladimir Putin a recunoscut public, în premieră, că în Ucraina are loc un război

econtext

Război în Ucraina, ziua 641. Zelenski cere apărare antiaeriană pentru a-și proteja exporturile de cereale

econtext

Războiul bombarierelor invizibile nucleare: Avionul Chinei H-20 înfruntă B-21 Raider al SUA

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More