6.7 C
București
24 noiembrie 2024
econtext.ro
ACTUAL

Klaus Iohannis acuză atacurile ruşilor din Delta Dunării: „Sunt crime de război”. Preşedintele României cere echipamente antidronă

Președintele Klaus Iohannis a reiterat dorința României de a-și dubla capacitate de tranzit a cerealelor ucrainene prin Portul Constanța, însă precizează că nu poate să garanteze personal acest lucru. Iohannis solicită mai multe echipamente pentru apărarea antiaeriană pe flancul estic al NATO.

Klaus Iohannis a declarat, la reuniunea Comunitatii Politice Europene de la Granada, că atacurile Rusiei asupra porturilor ucrainene de la Dunăre reprezentă crime de război, iar România și NATO au luat măsuri pentru a proteja zona Deltei Dunării de dronele rătăcite pe teritoriul țării noastre.

„Am discutat chestiunile legale de dronele care au căzut în România ca urmare a atacurilor rusești asupra porturilor de la Dunăre. Am și primit nu doar încurajări, am primit răspunsuri foarte concrete. Bunăoară, SUA au alocat avioane suplimentare pentru poliția aeriană. Împreună cu NATO, suntem practic în clar cum vom aduce o apărare antidronă suplimentară în zona respectivă, se lucrază la asta, deși lucrurile se mișcă. Armata a mutat mai multe arme de apărare în zonă și sperăm să nu apară incidente nedorite. Oricum aceste atacuri asupra porturilor ucrainene sunt crime de război, pentru că acolo sunt doar infrastructuri civile, nu e absolut nimic militar ce poate fi atacat”, a declarat Klaus Iohannis.

Președintele Klaus Iohannis a reiterat dorința României de a-și dubla capacitate de tranzit a cerealelor ucrainene prin Portul Constanța, însă precizează că nu poate să garanteze personal acest lucru.

„În ce privește tranzitul produselor agricole, noi acum suntem la o capacitate de puțin peste 2 milioane de tone pe lună și avem într-adevăr ambiția să creștem. Nu pot să garantez eu, dar asta ne dorim, ca până la sfârșitul anului să ajunge la capacitatea de 4 milioane de tone de grâne pe lună. Aceste chestiuni după părerea mea sunt foarte importante, evident pentru economia ucraineană, dar gândiți-vă și la statele care primesc aceste produse, multe sunt dependente de aceste produse”, a mai precizat Iohannis.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, după întâlnirea în formatul Comunităţii Politice Europene, din Spania, că tema centrală a fost Ucraina, nu numai prin faptul că preşedintele Zelenski a participat şi s-a adresat participanţilor dar şi pentru că aceste chestiuni legate de securitate îi preocupă pe toţi.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat la finalul întâlnirii Comunităţii Politice Europene, că este un format care a apărut ca o necesitate şi a a ajuns la al treilea Summit, prima fiind la Praga, a doua, la Chişinău şi a treia are loc acum, în Spania, la Granada.

”A debutat cu o întâlnire în plen, în care tema centrală a fost Ucraina, nu numai prin faptul că preşedintele Zelenski a participat şi ni s-a adresat dar şi prin faptul că aceste chestiuni legate de securitate ne preocupă pe toţi. Temele care s-au dezbătut de data aceasta au fost multe, securitate, războiul, energie, climă, mediu, democraţie, etc”, a spus preşedintele, el precizând că a fost în grupul de lucru care a discutat despre energie, mediu şi prevenirea schimbărilor climatice, conducând acest grup de lucru împreună cu premierul Norvegiei.

Şeful statului a arătat că a explicat în cadrul discuţiilor cum abordăm noi problema energiei, prin diversificare, prin folosirea gazului şi a energiei nucleare ca şi energii de tranzit, până când vom avea suficiente regenerabile pentru a acoperi o bună parte din consumul naţional dar a expus şi importanţa educaţiei, pentru a preveni schimbările climatice.

”Le-am spus cum am introdus Săptămâna Verde în şcoli, pentru a conştientiza deja tânăra generaţie cu aceste chestiuni, am abordat şi chestiunea prevenţiei şi a managementului dezastrelor, intervenţii extrem de importante, unde specialiştii noştri sunt foarte apreciaţi. Pompierii noştri au intervenit în repetate rânduri, de exemplu ultima dată în Grecia, unde au avut probleme majore, Grecia fiind lovită de patru dezastre în această vară şi şi noi am intervenit de fiecare dată şi i-am ajutat”, a mai spus şeful statului.

Preşedintele a subliniat că dezastre au fost şi în alte locuri, inundaţii în Europa, focuri de pădure şi acestea evident vin în urma schimbărilor climatice, care sunt deja uşor de observat”. ”Cu atât mai mult, este vital să prevenim schimbări climatice catastrofale”, a afirmat Klaus Iohannis.

Preşedintele Klaus Iohannis le-a solicitat liderilor să sporească numărul de echipamente pentru detectarea şi interceptarea dronelor, precum şi pentru o apărare aeriană mai puternică.

„În cadrul discuţiei cu ceilalţi liderii, Preşedintele Klaus Iohannis a accentuat că Rusia trebuie să înceteze atacurile asupra porturilor ucrainene de la Dunăre, în imediata proximitate a României, care sunt crime de război, care au drept scop distrugerea depozitelor de cereale şi infrastructura critică de aprovizionare, afectând şi transportul pe Dunăre. Preşedintele României a prezentat liniile de acţiune întreprinse până acum la nivel naţional şi aliat, prin întărirea măsurilor de supraveghere, creşterea vigilenţei, monitorizare şi poliţie aeriană în regiunea Mării Negre şi a mulţumit NATO, precum şi Statelor Unite ale Americii şi altor aliaţi pentru ajutorul oferit în acest sens.Totodată, Preşedintele Klaus Iohannis a solicitat liderilor prezenţi intensificarea eforturilor pentru asigurarea posturii de descurajare şi apărare pe Flancul Estic şi la Marea Neagră, în mod mai eficient şi mai bine calibrat la actuala situaţie de securitate. Astfel, Preşedintele României a subliniat că, în acest moment, sunt necesare capabilităţi sporite pentru detectarea şi interceptarea dronelor, precum şi pentru o apărare aeriană mai puternică, în conformitate cu deciziile de la Summitul de la Vilnius”, a spus Klaus Iohannis.

Related posts

De la baza NATO din România poate fi atacată Rusia. Piloții ucraineni de F-16, gata de luptă

econtext

Un supermarket vine în România să concureze Mega Image. Cât costă un ou Kinder, o Cola, o bere

econtext

Nou atac rusesc, la Constanța. O dronă a intrat 19 km în România. Am ridicat avioane F-16 și F-18

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More