4.3 C
București
24 noiembrie 2024
econtext.ro
ACTUAL

Cu cât cresc pensiile de la 1 ianuarie 2024? S-a aflat adevărul

Cu cât cresc pensiile de la 1 ianuarie 2024? S-a aflat adevărul. Cu cât va crește, de fapt, punctul de pensie din ianuarie? Anunț important pentru pensionari.

Cu cât cresc pensiile de la 1 ianuarie? 

Toate pensiile vor crește cu 13,5% de la 1 ianuarie. Așa a spus șeful Executivului, marți. Inechităţile din sistemul pensiilor se vor repara prin noua lege.

Cu toate acestea, după majorarea anunțată de șeful Guvernului, punctul de pensie ar ajunge la 2.024 de lei. Adică o creștere de doar 240 de lei, scriu cei de la Realitatea PLUS.

Marcel Ciolacu a spus, marți, că vrea ca legea pensiilor să fie promulgată pe data de 1 ianuarie. În acest fel, Ministerul Muncii va avea ”câteva luni ca să o poată pregăti și să o pună în aplicare”.

”Avem legea cu inflaţia. Anul trecut s-a făcut o excepţie, pentru că, dacă s-ar fi pus inflaţia, cum e legea, cu un an înapoi decât anul respectiv, oamenii ar fi pierdut foarte mult şi am avut cea mai mare inflaţie 14,5 media şi a fost acea discuţie. Anul acesta avem inflaţia cea mai mare în acel an, la fel, este inflaţie medie de 13,5.

De la 1 ianuarie, toată lumea primeşte la fel. Inechităţile se vor repara prin noua lege a pensiilor e cu totul altceva. La 1 ianuarie toate pensiile se măresc cu 13,5, indicele de inflaţie, ăsta este un lucru clar. Eu îmi doresc şi aşa am convenit şi cu Comisia ca legea să fie promulgate la 1 ianuarie.

Pe urmă, Ministerul să aibă câteva luni ca să o poată pregăti să o pună în aplicare”, a spus Marcel Ciolacu recent la o conferință de presă.

Totuşi, legea care este în vigoare şi care ar trebui aplicată prevede o creştere mai mare. Vorbim despre o majorare cu cel puţin 14%.

Pensii în noiembrie. Când se dau banii aferenți lunii noiembrie?

Pensii în noiembrie. Cei care au ales ca modalitate de plată prin cont curent sau cont de card, ar trebui să primească banii pe data de 12. Totuși, ziua de 12 pică într-o duminică. În acest context, banii vor intra, cel mai probabil, în ziua de luni, 13 noiembrie. Pensionarii care au ales plata prin poștă vor fi nevoiți să aștepte poștașul la domiciliu în intervalul 1-15 noiembrie 2023.

În cazul în care pensionarul lipsește din localitate și nu este găsit la domiciliu, drepturile bănești și documentul de plată se pot ridica de la ghişeele poştale. Acest lucru se poate realiza în termen de 2 zile lucrătoare după ultima zi de plată a lunii respective. În caz contrar, pensiile se întorc la casa teritorială de pensii de unde pot fi solicitate pentru reordonanțare la plată.

Pentru persoanele care încasează pensia în cont curent sau cont de card, în situația în care nu au fost găsite acasă și au fost avizate, documentele de informare cu privire la sumele plătite (taloanele mov), nesolicitate de beneficiari, se păstrează la sediul oficiului poștal până în ultima zi lucrătoare a lunii în curs.

Related posts

Noile autobuze electrice achiziționate de PMB au ajuns în această dimineață la București

econtext

Protestele bagă discordie în coaliție. Liberalii îl acuză pe Marcel Ciolacu

econtext

Prognoza meteo, 28 aprilie. Am scăpat de ploi, temperaturile vor depăși 20 de grade

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More