1.4 C
București
22 noiembrie 2024
econtext.ro
ACTUAL

Volodimir Zelenski: Există veşti importante din România, sunt recunoscător preşedintelui român Iohannis

Preşedintele Volodimir Zelenski le-a vorbit luni seara compatrioţilor despre „veştile bune” din România.

Volodimir Zelenski: le-a mulţumit preşedintelui Klaus Iohannis şi premierului olandez Mark Rutte pentru deschiderea centrului de instruire a piloţilor pentru F-16 de la Feteşti.

„Există veşti importante din România: a fost lansat un centru de pregătire a piloţilor de F-16, iar băieţii noştri vor fi instruiţi acolo. Sunt recunoscător preşedintelui român Iohannis şi premierului olandez Rutte pentru faptul că toate acordurile noastre sunt puse în aplicare”, a spus Volodimir Zelenski în mesajul nocturn transmis, ca în fiecare seară, ucrainenilor, potrivit News.ro.

Pe de altă parte, preşedintele Zelenski a insistat din nou că obiectivul Kievului rămâne eliberarea întregului teritoriu cotropit de Rusia, inclusiv Crimeea, într-o aparentă respingere a propunerii pe care în urmă cu câteva zile o făcea fostul secretar general al NATO, Anders Fogh Rasmussen.

Acesta spunea că Ucraina ar trebui să fie primită în Alianţa Nord-Atlantică doar cu teritoriul pe care îl controlează, fără regiunile ocupate de Rusia, pentru că în felul acesta ar fi transmis Moscovei semnalul că nu poate împiedica intrarea Ucrainei în NATO.

Pretextul pentru pledoaria lui Zelenski a fost anunţul că s-a întâlnit cu liderul etnicilor tătari din Crimeea, Mustafa Djemilev, care a împlinit luni 80 de ani şi pe care Zelenski l-a decorat cu titlul de Erou al Ucrainei.

Zelenski a spus că Djemilev este „un om demn, un om curajos, un apărător al poporului său şi al întregii Ucraine”, iar titlul de Erou este absolut meritat.

„I-am mulţumit pentru ceea ce a făcut pentru poporul nostru, pentru libertatea noastră. El este cu adevărat o autoritate morală. I-am mulţumit, de asemenea, pentru că a fost alături de noi în lupta împotriva agresiunii ruseşti.

Bineînţeles, am vorbit cu el despre Crimeea, despre protejarea poporului nostru din peninsulă. Ne amintim de toate părţile ţării noastre şi trebuie să restabilim libertatea în toată Ucraina, fără excepţie”, a punctat preşedintele ucrainean.

Atacul Rusiei asupra ordinii internaţionale a început cu Crimeea

„Le mulţumesc tuturor celor din lume care îşi amintesc că atacul Rusiei asupra ordinii internaţionale bazate pe reguli a început cu Crimeea. Odată cu confiscarea Crimeei, Rusia a început această agresiune şi destabilizare. Şi este greu de imaginat să restabilim pacea în lume dacă nu returnăm Ucrainei ceea ce Rusia i-a furat. Restabilirea integrităţii noastre teritoriale este o necesitate globală”, a arătat liderul ucrainean.

El a anunţat, în context, că a cerut îmbunătăţirea „comunicării internaţionale” a Ucrainei, pentru ca partenerii „să îi înţeleagă şi să îi audă pe ucraineni”.

„Astăzi, am avut mai multe întâlniri privind noile noastre măsuri internaţionale care sunt planificate pentru săptămânile următoare – negocieri cu liderii ţărilor noastre partenere, noi pachete de sprijin pentru soldaţii noştri şi comunicarea internaţională a Ucrainei. Putem şi trebuie să asigurăm un rezultat absolut clar: indiferent de agenda informaţională a lumii, partenerii noştri trebuie să ne înţeleagă şi să îi audă pe ucraineni. Şi acest lucru se va întâmpla”, a asigurat liderul de la Kiev.

El a lăudat, pe de altă parte, activitatea serviciilor de spionaj ale ţării graţie cărora „Ucraina ştie şi va şti ce pregăteşte inamicul şi cum să răspundă – corect şi puternic. Atât pe teren, cât şi în Marea Neagră”, a precizat Zelenski, anunţând că a primit luni rapoarte de la şeful Serviciului de informaţii al Ministerului Apărării din Ucraina (SBU), Kirilo Budanov, şi de la şeful Serviciului de informaţii Externe (SZRU), Oleksandr Litvinenko.

„Sunt recunoscător ambelor structuri – fiecăruia dintre cei care servesc în ele”, a menţionat preşedintele.

Situaţia rămâne dificilă în Herson

În ceea ce priveşte linia frontului, Zelenski a recunoscut că situaţia rămâne dificilă la Avdiivka, Mariinka, direcţia Bahmut, direcţia Lîman, Kupiansk, Zaporojie, regiunea Herson.

„Este dificil în fiecare dintre aceste zone. Dar le mulţumesc tuturor celor care sunt rezistenţi. Le sunt recunoscător tuturor celor care nu-şi pierd puterea şi poziţiile. Le mulţumesc tuturor comandanţilor cărora le pasă de soldaţi. Le mulţumesc tuturor medicilor de teren care salvează vieţi. Tuturor oamenilor noştri care îşi amintesc că Ucraina trăieşte, pentru că există cineva care să oprească inamicul”, a transmis Volodimir Zelenski.

Şeful statului a mai spus că în ciuda războiului pe care îl poartă, Ucraina trebuie să-şi reformeze legislaţia şi să aplice toate recomandările Uniunii Europene, astfel încât să obţină „o decizie necondiţionată” de începere a negocierilor de aderare la UE, decizie care este aşteptată luna viitoare.

„Succesul ţării şi al poporului nostru – economic, social şi în dezvoltarea relaţiilor Ucrainei cu lumea – poate fi obţinut doar ca un succes comun al întregii Europe. În acest scop, ne consolidăm treptat instituţiile şi legislaţia, chiar şi în vremuri de război pe scară largă. Şi sunt recunoscător tuturor celor care ne ajută să facem acest lucru, care sprijină deciziile relevante, care le pun în aplicare”, a arătat Zelenski.

El a spus că a avut pe parcursul zilei o „lungă întâlnire” cu diplomaţi, oficiali guvernamentali şi reprezentanţi ai parlamentului pentru a pregăti Ucraina pentru decizia politică a Consiliului European de a începe negocierile de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană.

„Pentru Ucraina, este crucial să punem în aplicare toate recomandările făcute de Comisia Europeană, toate cele şapte recomandări, şi să facem ceea ce este necesar în această etapă a drumului nostru spre Uniunea Europeană”, a subliniat Zelenski.

Comisia Europeană a recomandat Consiliului European săptămâna trecută ca Ucraina – alături de Republica Moldova – să fie invitată să înceapă negocierile de aderare la UE.

Decizia ar urma să fie luată de liderii europeni la summitul pe care îl vor avea în decembrie.

Related posts

Alegeri 2024. Sute de de incidente în toată țara și zeci de dosare penale. S-a încercat coruperea alegătorilor

econtext

Austria dă lovitura finală României! Ce plan are Karl Nehammer

econtext

Ministerul Sănătăţi: „În România nu se înregistrează o epidemie de gripă în acest moment”

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More