1.4 C
București
22 noiembrie 2024
econtext.ro
ACTUAL

Rusia a tranzitat de 7 ori combustibil nuclear prin România după invazia Ucrainei. Cine a luat banii

Combustibilul nuclear din Rusia a fost transportat prin România după invazia Ucrainei. Autoritățile bulgare au descoperit cine a luat banii.

Autoritățile bulgare spun că de la invazia Rusia în Ucraina, combustibilul nuclear a fost tranzitat și prin România. Bulgaria a luat banii pe aceste transporturi.

Combustibilii nucleari sunt materiale care fisionează sau fuzionează, producând energie nucleară.

De la sfârșitul anului 2022, Bulgaria a devenit o țară de tranzit pentru combustibilul nuclear.

Acest lucru este cunoscut dintr-un răspuns al Agenției de Reglementare Nucleară (NRA), din registrul public al autorității de reglementare, precum și dintr-o postare pe pagina de Facebook a ministrului de externe al Ungariei, Peter Szijjártó, relatează BTA.

Rusia a tranzitat de 7 ori combustibil nuclear prin România după invazia Ucrainei. Cine a luat banii
La 8 noiembrie, Szijjártó a subliniat, după o întâlnire cu ministrul român al energiei, Sebastian Burduja, că acest combustibilul nuclear pentru centrala nucleară de la Paks a fost transportat prin Bulgaria și România, potrivit 24chasa.

Combustibilul nuclear provenit din Rusia este utilizat în centrala din Ungaria.

Într-o postare pe FB, ministrul de externe al Ungariei adaugă că livrările se fac cu „feribotul din Rusia către Bulgaria”.

„Agenția a emis autorizații pentru tranzitul de materiale nucleare destinate Ungariei în conformitate cu articolul 15, alineatul 4, punctul 17 din Legea privind utilizarea sigură a energiei nucleare (ZBNIU) în 2022 și 2023”, se arată în scrisoare, semnată de președintele Agenției pentru Energie Nucleară, Tanko Baciiski.

O verificare suplimentară în registrul NEA arată că o astfel de autorizație a fost emisă pentru prima dată la sfârșitul anului 2022, numărul total de documente de autorizare fiind de 7.

Explicația pentru restul de trei este că tranzitul prin teritoriul Bulgariei „se efectuează și pentru alte state membre ale Uniunii Europene”.

Permisele au fost obținute de la o companie cu sediul în Sofia.

ANR a adăugat că „ultimul tranzit de materiale nucleare destinate Ungariei a avut loc în al patrulea trimestru al anului 2023

Agenția eliberează o autorizație pentru transportul de materiale nucleare la primirea unei cereri”, întrucât „în acest moment, ANR nu a primit nicio cerere pentru un viitor transport de tranzit”, se arată în scrisoarea autorității de reglementare.

Conform tarifului ANR, fiecare astfel de tranzit este taxat cu 300.000 BGN (150.000 euro). Pentru referință, livrarea de materiale nucleare către unitățile de la centrala nucleară Kozlodui este taxată la tariful de 50 000 BGN (25.000 euro).

Related posts

România, sabotată și ruinată. General NATO: „Ne–au distrus capabilitățile și cu ajutorul nostru vecinii de la răsărit

econtext

România a dat Ucrainei convoaie militare și antrenează piloți pe F-16. De ce neagă Bucureștiul

econtext

Prognoza meteo, 04 octombrie. Temperaturile, peste limita normalului

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More