1.4 C
București
22 noiembrie 2024
econtext.ro
ACTUAL

Un ciclon polar loveşte România de Sărbători și ar putea aduce un Crăciun cu zăpadă ca pe vremuri

Un ciclon polar loveşte România de Sărbători. Depresiunea care a afectat țara noastră în ultimele zile se va retrage rapid spre nord, datorită avansului unui anticiclon dinspre sud-vestul Europei. Inițial, România se va afla pe flancul estic al anticiclonului, de aceea vântul își va schimba direcția dinspre nord-vest, aducând un aer mai rece.

Ciclon polar de Sărbători. Crăciunul se apropie, iar întrebarea care stă pe buzele tuturor este dacă va ninge în perioada Sărbătorilor. Iată ce spun primele prognoze.

Un Crăciun Alb are un farmec aparte, dar datele meteo din ultimii ani ne arată că ninsorile de Crăciun devin din ce în ce mai rare în orașele din România. În unele părți ale țării, au trecut mai bine de 10 de ani de când a nins ultima dată în această perioadă.

Din păcate, situația nu va fi diferită nici în acest an în multe regiuni. Cu toate acestea, se pare că mai multe areale montane vor avea parte de ninsori consistente înainte sau în preajma Crăciunului, iar câțiva fulgi ar putea cădea și în unele zone din nordul, centrul și nord-estul țării.

După o scurtă răcire în acest weekend, vremea va intra din nou într-un proces de încălzire, care va atinge apogeul în a doua parte a săptămânii viitoare, dar iarna se va întoarce.

În zilele următoare, un sistem de presiune ridicată va cuprinde jumătatea sudică a Europei. Pe flancul estic al acestui anticiclon, unde se va afla și țara noastră, vântul se va schimba dinspre nord-vest și va pătrunde o masă de aer mai rece.

De aceea, în weekend vom avea parte de o răcire temporară a vremii, care va fi resimțită mai puternic în special la munte. În zonele joase, temperaturile nu vor scădea atât de mult, dar, local, vor fi unele intervale cu lapoviță și ninsoare. Cel mai frig va fi sâmbătă, când la prânz se vor atinge între -1 și 5 grade în cea mai mare parte a țării.

Săptămâna viitoare, circulația atmosferică se va schimba destul de mult. O zonă de presiune scăzută va domina jumătatea nordică a continentului, aducând un aer mai cald dinspre Atlantic până în estul Europei. Temperaturile vor crește de la o zi la alta și ne vom bucura mai mult timp de razele blânde ale Soarelui.

Un nou ciclon polar aduce ninsori și ploi la nivel național, crescând șansele de a avea sărbători de iarnă ”ca pe vremuri”, cu zăpadă și temperaturi scăzute.

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a anunțat că, începând de mâine vine un val de ninsori și ploi, iar vremea se va răci dramatic. „Așteptăm ca aria ploilor să se deplaseze înspre regiunile sudice și treptat în zilele viitoare temperaturile vor mai scădea. Ne vom apropia de normalul acestei perioade, ceea ce înseamnă temperaturi negative pe parcursul nopților, iar în cursul zilelor să nu mai depășim 5-6 grade Celsius”, a anunțat Florinela Georgescu, director în cadrul Administrației Naționale de Meteorologie.

Vor cădea precipitații în Maramureș, în zone extinse din Cișana, Banat, Transilvania și Oltenia și izolat în celelalte regiuni. „Seara și noaptea, aria ploilor va cuprinde sudul și sud-estul teritoriului, iar în rest, doar pe arii restrânse vor mai fi posibile precipitații slabe mixte. La munte, ziua vor predomina ploile, iar noaptea, în special în Munții Banatului, în Carpații Meridionali și în Carpații de Curbură se vor semnala precipitații și sub formă de lapoviță și ninsoare. În zonele montane și în sud-est, cantitățile de apă vor depăși 10-15 l/mp”, au mai spus reprezentanții ANM.

Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări temporare în zona montană înaltă, mai ales cea a Carpaților Orientali, unde se vor înregistra rafale care depășesc 70…80 km/h, iar pe arii restrânse și la intensitate mai redusă și în centru, est și sud-est. Temperaturile maxime se vor situa între 3-4 grade, în nordul Moldovei, și 15-16 grade în Dobrogea, iar cele minime vor fi cuprinse între -2 și 6 grade. Pe areale mici va fi ceață.

În capitală, limitele termice se vor situa peste mediile multianuale specifice acestei date. Cerul va fi înnorat, iar seara și noaptea, mai ales, temporar va ploua. Vântul va sufla slab și moderat. Temperatura maximă se va înregistra în jurul valorii de 11 grade, iar cea minimă va fi de 4-5 grade.

Val de ninsori și ploi în aproape toată țara

Temperaturile vor suferi schimbări radicale. Meteorologii preconizează că vremea va începe să se răcească, astfel, într-o bună parte a României, valorile termice vor fi în jurul mediilor multianuale specifice pentru această dată. În regiunile sudul țării, nebulozitatea va fi persistentă și vor cădea precipitații, predominant sub formă de ploaie pe parcursul zilei, iar noaptea, local, se vor transforma în lapoviță și ninsoare. În vestul teritoriului vor fi și intervale cu cer senin, iar în centrul și estul țării, cerul va fi mai mult noros și doar pe arii restrânse vor fi precipitații slabe predominant sub formă de ninsoare.

În Munții Banatului, în Carpații Meridionali și pe zone restrânse în restul masivelor montane va ninge. Vântul va suferi intensificări în Dobrogea, jumătatea estică a Munteniei și în cea mai mare parte a Moldovei, în general cu viteze de 45-55 km/h, dar la intensitate mai redusă, pe parcursul zilei și în regiunile vestice. În rest, va sufla slab și moderat. Temperaturile maxime vor fi între 1 și 9 grade, iar cele minime vor fi situate, în general, între -6 și 1 grad. Pe arii restrânse va fi ceață, mai ales în centrul țării.

În București, temporar se vor înregistra precipitații, ziua sub formă de ploaie, iar noaptea, posibil și lapoviță sau ninsoare. Vântul va sufla în general moderat, cu viteze de 35…40 km/h. Temperatura maximă va fi de 5-6 grade, iar cea minimă de 0-1 grad.

Șanse reduse de iarnă în Europa și România

Datorită circulației atmosferice favorabile, în Europa iarna aceasta a început altfel decât în ultimii ani, cu zăpadă și temperaturi scăzute până în vestul continentului, încă de la sfârșitul lunii noiembrie.

Lucrurile s-au schimbat, însă, în ultima perioadă, odată cu retragerea Anticiclonului Est-European dincolo de Urali și cu instalarea unei circulații vestice, care tinde să devină tot mai intensă. Aceasta aduce un aer mai blând dinspre Atlantic și favorizează o activitate ciclonică ridicată în nordul Europei.

Ciclon polar la munte. Zăpadă mare în unele zone de munte

Totuși, spre sfârșitul săptămânii viitoare, fronturile reci ale depresiunilor din Scandinavia vor afecta și jumătatea nordică a României, aducând, temporar, un aer ceva mai rece dinspre nord-vest, dar și precipitații însemnate cantitativ în unele zone.
În nordul Carpaților Orientali, mai ales în Munții Maramureșului, Rodnei și Călimani, în Munții Apuseni și în vestul Carpaților Meridionali, sunt așteptate ninsori abundente până de Crăciun și posibil chiar în perioada Sărbătorilor.

Iarnă istorică în România! Meteorologii AccuWeather au anunțat ce se întâmplă în ianuarie și februarie 2024
Potrivit prognozei modificată de meteorologii AccuWeather, pe 2 ianuarie va fi lapoviță în București, iar mai apoi temperaturile vor crește. Abia spre finalul lunii, pe 27 ianuarie, sunt anunțate câteva ninsori.

Temperaturile în luna ianuarie vor fi în mare parte pozitive în timpul zilei, iar razele soarelui vor fi nelipsite din peisaj.

ciclon

În februarie, în București, vremea va fi numai bună de plimbare. Temperaturi pozitive, în mare parte, dar vor fi și câteva zile cu ninsoare și ploaie.

ciclon

Prognoza în următoarele patru săptămâni

Săptămâna 18.12.2023 – 25.12.2023

Temperatura aerului va avea valori mai ridicate decât cele specifice pentru aceastăsăptămână, pe întreg teritoriul țării, dar cu o abatere termică pozitivă mai accentuată în regiunile nord-estice.

Regimul pluviometric va fi local excedentar în extremitatea de nord a Carpaților Orientali, dar și deficitar în regiunile extracarpatice, iar în rest va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval.

Săptămâna 25.12.2023 – 01.01.2024

Temperaturile medii vor fi mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii țări.

Cantitățile de precipitații vor fi excedentare în regiunile intracarpatice, dar mai ales în nordul Carpaților Orientali și în zona Munților Apuseni, iar în rest vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval.

Citește și: Prognoza meteo 17 decembrie 2023. Iarna nu se grăbeşte să-şi arate colţii. Temperaturile sunt în creştere

Săptămâna 01.01.2024 – 08.01.2024

Temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă, în toate regiunile.

Regimul pluviometric va fi excedentar în regiunile vestice, nordvestice și centrale, dar mai ales în zonele montane aferente, iar în rest va fi apropiat de cel normal pentru acest interval.

Săptămâna 08.01.2024 – 15.01.2024

Mediile valorilor termice se vor situa peste cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României.

Cantitățile de precipitații vor fi excedentare în regiunile intracarpatice, dar mai ales în zona Munților Apuseni și în nordul Carpaților Orientali, iar în rest vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă.

Related posts

Cât de mult poluează producătorii de petrol din România. Suntem campioni în Europa

econtext

Prognoza meteo, 3 iunie. Maxime ridicate în toată țara, după-amiază sunt așteptate ploi

econtext

Prognoza meteo, 5 ianuarie. Temperaturi neobișnuite, ploi, ceață şi vânt puternic

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More