1.4 C
București
22 noiembrie 2024
econtext.ro
ȘTIRI

Scenarii pentru ruperea NATO. În câți ani ar putea izbucni un război cu Rusia

NATO s-ar putea rupe sub presiunile Rusiei. Regimul lui Vladimir Putin consideră că alianța militară occidentală reprezintă un adversar cu care este în conflict direct.

NATO. Locotenent-colonelul Joakim Paasikivi consideră că Moscova are două variante pentru a provoca o criză în interiorul alianței. Analist militar suedez, el analizează scenariile care ar putea duce la o scindare între aliații occidentali. Mai mult, el crede că statele occidentale trebuie să se pregătească pentru război, în cel mult trei ani.

Working for peace, security and freedom for 75 years #1NATO75years pic.twitter.com/HcvkCvbzU7

— NATO (@NATO) April 4, 2024

NATO este sub presiunea Rusiei

Reprezentanții regimului de la Moscova au declarat că Alianța Nord-Atlantică este un adversar cu care Rusia se află în confruntare directă. Astfel, Kremlinul va face tot ce poate pentru a slăbi NATO. Iar locotenent-colonelul Joakim Paasikivi spune că a identificat două slăbiciuni de care s-ar putea folosi Vladimir Putin.

Expertul militar suedez a analizat cele două variante pe care le are Vladimir Putin la dispoziție. Unul dintre cele două puncte sensibile este în arhipelagul Svalbard din Arctica. Insulele sunt demilitarizate și sunt exploatate economic, în comun, de Rusia și Norvegia. Vladimir Putin ar putea lansa o provocare aici, fatp ce ar implica intervenția altor aliați cu interese în zona arctică.

„Opțiunea cea mai probabilă: Rusia pune presiune asupra insulelor Svalbard din Arctica. Acesta este un arhipelag norvegian. Este demilitarizat. Atât Rusia, cât și Norvegia au o anumită activitate economică acolo. Există o convenție veche pentru a rezolva situația. Dacă rușii încearcă să provoace în Svalbard, despre care au început să vorbească în urmă cu câțiva ani, va fi o provocare pentru acei aliați care au interese în Arctica: Statele Unite, Canada, Marea Britanie și țările scandinave”, a explicat expertul suedez.

Joakim Paasikivi

NATO

Joakim Paasikivi Sursa foto: X (Twitter)

Pe ce mizează Vladimir Putin

O provocare în insulele Svalbard din Arctica nu ar fi de interes, însă pentru alți membri ai NATO, precum Turcia sau Muntenegru. Aceștia ar putea să refuze o intervenție, ceea ce ar provoca o ruptură în interiorul alianței.

„Dar va fi o problemă pentru Turcia? Pentru Muntenegru? Pentru restul Alianței? Aceasta ar putea fi o modalitate de a pune presiune asupra NATO și o încercare de a o diviza”, a declarat Paasikivi într-un interviu acordat LIGA.net.

Al doilea scenariu are în vedere un „atac fulger asupra statelor baltice”. Rusia ar putea interveni militar, amenințând, totodată cu folosirea armelor nucleare. Astfel ar pune în dificultate NATO deoarece mulți aliați ar ezita să susțină apărarea micuțelor state. Expertula precizat că Rusia are șanse mari dacă provoacă un război separat cu țări europene. E mult mai ușor astfel decât să declare război împotriva alianței susținută de SUA.

„Într-un război cu țări europene individuale sau cu un grup de țări europene, rușii au mai multe șanse decât împotriva întregii Alianțe cu sprijinul SUA”, a declarat Paasikivi.

NATO

NATO trebuie să se pregătească de conflict

Locotenent-colonelul Joakim Paasikivi crede că momentul în care Rusia va ataca țările NATO depinde de succesul din Ucraina. Câtă vreme forțele Kievului reușesc să lupte și să reziste, Rusia este o problemă mai puțin importantă pentru alianță. Dacă Ucraina va fi abandonată și va cădea, Alianța va trebui să lupte direct

„Problema nu este când vor fi pregătiți rușii, ci când vom fi noi pregătiți. Forțele armate europene trebuie să își dezvolte propriile capacități pentru a fi pregătite de înaintea rușilor (…) Dacă nu vom fi pregătiți în trei ani, va fi prea târziu”, este de părere Joakim Paasikivi.

Analiștii de la Institutul american pentru Studiul Războiului (ISW) consideră că Rusia va decide să invadeze o țară NATO mai devreme decât spun experții. Potrivit acestora, agresorul desfășoară reforme menite să dezvolte capacități militare pe termen lung.

Vladimir Putin și-a propus să restabilească imperiul rus și să remodeleze ordinea internațională. Iar aceste planuri nu vor fi abandonate câtă vreme se va afla la conducere.

Related posts

Amenințare fără precedent din Israel: Venim după voi! Rusia va plăti prețul

econtext

SUA revendică de la Rusia părți din mările Bering și Beaufort. Poate fi debutul războiului arctic

econtext

Emmanuel Macron cere mai multă fermitate din partea aliaților ucraineni: „Va fi potrivit să nu fim laşi”

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More