Canada a anunțat că va aloca suma de 33 milioane de dolari canadieni pentru achiziția de echipamente de apărare aeriană pentru Ucraina într-un parteneriat cu Marea Britanie.
Canada contribuie la achiziția de echipamente de apărare aeriană pentru Ucraina
Canada va contribui cu 33 de milioane de dolari canadieni (24,5 milioane de dolari) la un parteneriat condus de Marea Britanie. Acesta implică achiziția de echipamente de apărare aeriană pentru Ucraina. Echipamentel vor ajuta Kievul să respingă atacurile rusești cu rachete și drone, a declarat duminică ministrul apărării, Bill Blair, potrivit Reuters.
Într-o declarație, Blair a precizat că această contribuție face parte din ajutorul militar în valoare de 500 de milioane de dolari canadieni pentru Kiev. Acesta a fost anunțat în iunie de premierul Justin Trudeau.
Canada, care găzduiește una dintre cele mai mari diaspore ucrainene din lume, este un susținător vocal al Kievului. De la invazia Rusiei din februarie 2022, Ottawa a alocat un ajutor de peste 8 miliarde de dolari canadieni. Suma include aproximativ 1,8 miliarde de dolari canadieni în asistență militară.
Parteneriatul, din care fac parte și Statele Unite, Olanda și Danemarca, vizează cumpărarea a sute de rachete de apărare aeriană cu rază scurtă și medie de acțiune și sisteme asociate.
Jens Stoltenberg avertizează că războiul din Ucraina va fi unul de lungă durată
Pe de altă parte, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a lansat un avertisment. El a spus că nu ar trebui să ne aşteptăm la o încheiere rapidă a războiului din Ucraina. Declarația vine într-un moment în care armata ucraineană este angajată într-o contraofensivă pentru respingerea forţelor ruse.
„Majoritatea războaielor durează mai mult decât se anticipa când au început”, a subliniat Jens Stoltenberg în acest interviu acordat grupul de presă german Funke.
„De aceea, trebuie să ne pregătim pentru un război lung în Ucraina”, a adăugat el.
Războiul a început în februarie 2022, când forţele armate ruse au invadat Ucraina. Armata ucraineană desfăşoară de la jumătatea lui iunie o contraofensivă pentru a respinge forţele ruse în sud şi est. Dar această operaţiune a făcut posibilă doar eliberarea unui număr limitat de localităţi.
„Toţi dorim o pace rapidă. Dar în acelaşi timp trebuie să recunoaştem (acest lucru): dacă preşedintele (Volodimir) Zelenski şi ucrainenii încetează să lupte, ţara lor nu va mai exista”, a mai declarat secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice.
În ceea ce priveşte dorinţa Ucrainei de a adera la NATO, Jens Stoltenberg a asigurat: „Nu există nicio îndoială că, mai devreme sau mai târziu, Ucraina va fi în NATO”.