„Mediazona” și BBC Russian Service au obținut acces la evidențele deținute de Grupul Wagner. Este vorba despre plăți postume către rude. Acest document conține peste 20.000 de nume de luptători care au murit între ianuarie 2022 și august 2023. În acest timp, spune ancheta, mercenarii au cheltuit aproximativ 108 miliarde de ruble pentru astfel de plăți compensatorii. Fără a lua în considerare majoritatea salariilor și compensațiilor pentru cei răniți în timpul războiului din Ucraina.
Grupul Wagner s-a bazat pe zeci de mii de deținuți
Majoritatea luptătorilor au murit în „mașina de tocat carne Bakhmut” – mai mult de 19,5 mii de oameni. Peste 17 mii dintre ei sunt prizonieri grațiați de Vladimir Putin (nu 50%, așa cum a susținut anterior Prigojin, ci 88% – 17.175). În zilele cele mai sângeroase, potrivit anchetatorilor, Wagner PMC a pierdut peste 200 de persoane pe zi, maximul ajungând la un număr de 213 persoane.
Jurnaliștii au descoperit că cel puțin 48.000 de oameni au răspuns la chemarea lui Prigojin de a intra în război în Ucraina (în cazul a 43.800 de mercenari, se cunosc pușcăriile din care au fost luați).
Două treimi din penitenciarele în care jurnaliştii au aflat despre recrutări ale deținuților sunt penitenciare de maximă securitate. În timpul războiului au fost luați din zone cu regim special și chiar din infirmerii.
Ancheta relevă faptul că, în grupul Wagner au fost recrutați aproximativ 50.000 de deținuți. Dintre care, circa 10.000 au murit. Ei au avut același regim de luptă, aceleași condiții și aceleași șanse de supraviețuire ca și luptătorii care au ajuns în grupul respectiv pe baza unui contract, ca voluntari, conform jurnaliștilor de la theins.ru.
În august 2023, autoritățile ruse au confirmat că liderul mercenarilor Wagner a murit. Totul s-ar fi întâmplat în urma prăbușirii unui avion de pasageri la nord de Moscova. Chiar înainte de anunțul făcut de Comisia de Investigații pe 27 august, președintele Vladimir Putin sugera că Evgheni Prigojin a decedat.