Gruparea militantă palestiniană Hamas folosește o rețea de finanțare globală pentru a canaliza sprijinul din partea organizațiilor caritabile și a națiunilor prietene, trecând bani prin tunelurile din Gaza sau folosind criptomonede pentru a ocoli sancțiunile internaționale, potrivit experților și oficialilor citați de Reuters.
Cu toate acestea, Hamas, care guvernează Fâșia Gaza, se va confrunta cu și mai multe obstacole în calea accesului la fonduri, după ravagiile comise de atacatorii grupării, care au ucis sute de israelieni, în principal civili. Israelul a răspuns cu cel mai puternic bombardament asupra Gazei în cei 75 de ani de conflict.
La începutul acestei săptămâni, poliția israeliană a declarat că a înghețat un cont bancar Barclays despre care autoritățile au spus că are legătură cu strângerea de fonduri de la Hamas și a blocat conturile de criptomonede folosite pentru a colecta donații, fără a preciza câte conturi sau valoarea activelor.
Măsura a oferit o imagine a unei rețele financiare complexe, unele legitime, multe ascunse, care susține Hamas, sau Mișcarea de Rezistență Islamică, și guvernul său din Fâșia Gaza, pe care îl conduce din 2007.
Matthew Levitt, un fost oficial american specializat în combaterea terorismului, a estimat că cea mai mare parte a bugetului de peste 300 de milioane de dolari al Hamas provine din taxe pe afaceri, precum și din țări precum Iran și Qatar sau din organizații caritabile.
În februarie anul trecut, Departamentul de Stat a declarat că Hamas strânge fonduri în alte țări din Golf și primește donații de la palestinieni, de la alți expatriați și de la propriile organizații caritabile.
Reuters nu a reușit să contacteze oficiali ai Hamas pentru comentarii pentru acest articol. În trecut, Hamas a declarat că restricțiile financiare impuse donatorilor săi au fost o încercare de a neutraliza rezistența legitimă împotriva Israelului.
Hamas, sancționată ca organizație teroristă de Statele Unite și de țări precum Marea Britanie, a folosit din ce în ce mai mult criptomonedele, cărțile de credit sau acordurile comerciale inventate pentru a evita restricțiile internaționale tot mai mari, a declarat Levitt.
„Hamas a fost unul dintre cei mai de succes utilizatori de cripto pentru finanțarea terorismului”, a declarat Tom Robinson, cofondator al firmei de cercetare blockchain Elliptic.
Cu toate acestea, în acest an, Hamas a declarat că se va retrage din cripto, după un val de pierderi. Sistemul de registru al criptomonedelor poate face ca astfel de tranzacții să poată fi urmărite.
Cercetătorii Blockchain TRM Labs au declarat săptămâna aceasta într-o notă de cercetare că strângerea de fonduri cripto a crescut anterior în urma rundelor de violență în care a fost implicat Hamas. După luptele din mai 2021, adresele cripto controlate de Hamas au primit mai mult de 400.000 de dolari, a declarat TRM Labs.
Cu toate acestea, de la violențele de la sfârșitul săptămânii trecute, grupurile de sprijin proeminente legate de Hamas au mutat doar câteva mii de dolari prin cripto, a notat TRM.
„Un motiv probabil pentru volumul scăzut de donații este faptul că autoritățile israeliene le vizează imediat”, a declarat TRM, adăugând că Israelul a confiscat criptomonede în valoare de „zeci de milioane de dolari” de la adrese legate de Hamas în ultimii ani.
Între decembrie 2021 și aprilie anul acesta, Israelul a confiscat aproape 190 de conturi de criptomonede despre care a spus că aveau legătură cu Hamas.
Nave și obuze
Fie prin intermediul criptografiei, fie prin alte mijloace, aliații Hamas au găsit modalități de a face să ajungă bani în Gaza. Departamentul de Stat al SUA a declarat că Iranul oferă până la 100 de milioane de dolari anual pentru a sprijini grupurile palestiniene, inclusiv Hamas, și a citat metode de transferare a banilor prin intermediul companiilor fantomă, tranzacții de transport maritim și metale prețioase.
Autoritățile iraniene nu au răspuns imediat la o solicitare de comentarii.
Până anul trecut, Hamas a creat o rețea secretă de companii care gestionează investiții de 500 de milioane de dolari în companii din Turcia până în Arabia Saudită, a declarat Trezoreria SUA, care a anunțat sancțiuni împotriva firmelor în mai 2022.
Israelul îi acuză de mult timp pe conducătorii clerici ai Iranului că alimentează violența prin furnizarea de arme către Hamas. Teheranul, care nu recunoaște Israelul, spune că oferă sprijin moral și financiar grupării.
Sprijinirea cauzei palestiniene a fost un pilon al Republicii Islamice de la revoluția din 1979 și o modalitate prin care țara s-a impus ca lider al lumii musulmane.
Și Qatar, țară bogată în gaze, a plătit sute de milioane de dolari pentru Gaza începând din 2014, cheltuind la un moment dat 30 de milioane de dolari pe lună pentru a ajuta la funcționarea singurei centrale electrice din enclavă și pentru a sprijini familiile nevoiașe și funcționarii publici din guvernul condus de Hamas.
„Ajutorul din Qatar oferă 100 de dolari celor mai sărace familii palestiniene și prelungește perioada de electricitate pe parcursul unei zile în Gaza”, a declarat un oficial din Qatar ca răspuns la o solicitare de comentarii din partea guvernului, adăugând că a contribuit la „menținerea stabilității și a calității vieții pentru … familiilor palestiniene”.
Qatarul merge pe o coardă întinsă în politica externă, găzduind cea mai mare bază militară americană din regiune, talibanii și alte grupuri, ceea ce îi permite adesea să medieze.
Regulile numerarului
Finanțarea Qatarului pentru Gaza trece, de fapt, prin Israel, a declarat o sursă familiarizată cu acest proces.
Fondurile sunt transferate electronic din Qatar în Israel. Funcționarii israelieni și ai ONU transportă banii de mână peste graniță către Gaza.
Banii sunt distribuiți direct familiilor nevoiașe și funcționarilor publici din Gaza, iar fiecare familie sau persoană trebuie să semneze în dreptul numelui său că a primit banii. O copie a acestei foi merge în Israel, una merge la ONU și una merge în Qatar.
„Ajutorul Qatarului pentru Fâșia Gaza este coordonat în totalitate cu Israelul, ONU și SUA”, a declarat oficialul guvernamental din Qatar.
În ultimii ani, Qatar a cumpărat combustibil din Israel pentru singura centrală electrică din Gaza. De asemenea, a trimis combustibil egiptean pe care Hamas îl poate revinde, folosind veniturile pentru salarii.
Stephen Reimer, de la grupul de reflecție Royal United Services Institute, a prezis că noile încercări de a restricționa complet accesul grupării la canalele financiare oficiale vor avea un succes limitat. „Tacticile lor de finanțare au crescut pentru a le ocoli acestea”.