Gazele naturale vor fi mai scumpe iarna viitoare, deoarece cotaţiile petroliere s-au majorat foarte mult în ultima perioadă, a declarat, luni, Vasile Ciolpan, directorul departamentului de comercializare energie din cadrul Romgaz.
„Aşa cum se văd cotaţiile petroliere astăzi, şi gazul va fi mai scump la iarnă. Structura gazelor pe care le vom utiliza la iarnă este formată din gazele din producţia curentă, plus gazele din depozite, plus importuri pentru vârfurile de consum, import care a existat în fiecare iarnă în funcţie de temperaturi şi de cerere”, a spus Ciolpan, în cadrul unei conferinţe pe teme de energie, organizată de revista Capital.
El a arătat că programul de stocare a gazelor în depozitele subterane se desfăşoară în grafic, iar în următoarele trei luni va fi îndeplinită obligaţia privind cantitatea care va fi înmagazinată.
„Dar simpla realizare a obligaţiei de înmagazinare s-ar putea să nu fie suficientă pentru vârfurile de consum care apar în fiecare iarnă, mai este necesară şi o cantitate care tradiţional se achiziţionează din import”, a susţinut oficialul Romgaz.
Potrivit acestuia, Romgaz deţine depozite cu o capacitate de 3 miliarde de metri cubi de gaze, din care se utilizează 2,2 – 2,4 miliarde, în funcţie de prognozele de consum pentru iarnă.
De ce se scumpesc gazele, de fapt
România nu are depozite suficiente de gaze naturale, care să susțină un consum peste medie pe perioada iernii. Aceasta este o problemă cu care țara noastră se confruntă de ani buni, dar care se poate rezolva destul de simplu, prin construirea altor depozite subterane. Mai ales că țara noastră dispune de rezerve suficiente de gaze, care ar acoperi orice consum, indiferent de nivelul său.
De ce importăm
Potrivit specialiștilor din domeniu, contactați de Econtext, motivul nerealizării acestor depozite ține de structura clientelară a mediului economic. Mai precis, nu se dorește construcția acestor depozite, deoarece importurile de gaze aduc cu ele și anumite comisioane pentru cei care încheie aceste contracte, multe din acestea nefiind ”la vedere”.
Din nefericire, aceasta este o situație paradigmatică pentru România, unde nota de plată a corupției este plătită mereu de către populație.
În plus, referitor tot la această situație a scumpirii gazelor, să mai notăm faptul că oficialul de la Romgaz presupune scumpirea gazelor chiar dacă nu suntem siguri că vom avea vârfuri de consum.