Cum reușește un batalion ucrainean să atragă voluntari. Armata ucraineană apelează la panouri publicitare impunătoare și la postări pe Instagram în care îmbină bravada cu avertismentele dure, în încercarea de a atrage noi recruți și a diminua astfel deficitul de soldați, relatează Wall Street Journal.
Cum reușește un batalion ucrainean să atragă voluntari „Nu așteptați ca inamicul să vină la voi acasă”, îndeamnă un afiș online al batalionului Lupii Da Vinci, o unitate de voluntari. „Distrugeți inamicul împreună cu noi”, propune un altul înfățișând soldați ce trag cu un obuzier.
Campania de recrutare face parte din eforturile de refacere a forțelor epuizate după mai bine de doi ani de război împotriva Rusiei, o țară cu o populație mult mai numeroasă. În prezent, forțele rusești avansează în estul Ucrainei, în timp ce armata Kievului, depășită în materie de armament, așteaptă un nou lot de ajutor militar din partea SUA.
Totodată, Ucraina are nevoie de mai multe trupe pentru a ține liniile frontului. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski anunța în februarie că 31.000 de soldați au fost uciși în război, probabil o subestimare ținând cont că alte mii de soldați sunt dați dispăruți. Unitățile din prima linie raportează deficite de cel puțin jumătate din efective dacă nu mai mult, iar multe dintre ele sunt epuizate.
Cum reușește un batalion ucrainean să atragă voluntari pentru a lupta contra rușilor
Guvernul a extins plaja de recruți prin modificarea legilor și prin încercarea de a-i obliga pe cetățenii ucraineni să se întoarcă din străinătate. Unitățile militare, în special cele voluntare, se străduiesc să-i atragă pe cei care sunt dispuși să li se alăture, însă mulți ezită din cauza temerilor că ar putea avea parte de prea puțină pregătire, de camarazi nemotivați și de comandanți slabi.
„Sunt o mulțime de oameni care vor să lupte, însă vor să-și aleagă unitatea, comandantul”, a dezvăluit locotenentul Serhi Filimonov, comandantul Lupilor Da Vinci.
Cum reușește batalionul Da Vinci
Batalionul este unul dintre cele mai cunoscute din țară, având o reputație de eficacitate, organizare și motivație înaltă. Poartă numele primul său lider, Dmitro „Da Vinci” Koțiubailo, care a renunțat la studiile de artă pentru a lupta împotriva invaziei ruse clandestine în estul Ucrainei în 2014, pe când era încă adolescent.
Cum reușește Da Vinci a fost ucis în timpul luptelor de la Bahmut în 2023, iar atunci președintele Ucrainei și comandanții militari de top au fost prezenți la înmormântarea sa. Acum, portretul său îi întâmpină pe potențialii noi membri la un birou de recrutare din centrul Kievului.
Batalionul, care face parte din Brigada 59 motorizată din Ucraina, are printre membrii săi actori, fani înrăiți ai fotbalului și un comandant de companie fost medic pediatru. Mulți dintre ei sunt activi pe rețelele de socializare, iar liderii unității sunt cunoscuți pentru atenția pe care o acordă pentru a se asigura că trupele lor sunt bine aprovizionate și sunt antrenați în abilități tactice menite să protejeze viețile soldaților.
Partenera lui Da Vinci, Alina Mihailova, conduce serviciul medical al batalionului. Un veteran al armatei britanice care li s-a alăturat ca voluntar spune despre actualul comandant al batalionului că este cel mai bun comandant sub care a servit.
Batalionul are 50.000 de urmăritori pe Instagram, unde postează videoclipuri și fotografii motivaționale cu sloganuri precum „E timpul să luptăm”. A primit 1.000 de cereri de înrolare de când a lansat o campanie de recrutare în februarie, mult mai multe decât poate accepta.
Abordarea lor contrastează cu eforturile statului de a constrânge mai mulți cetățeni să se înroleze, după ce multă vreme guvernul a fost reticent să ia măsuri în vederea extinderii bazei de recrutare, doar recent reducând vârsta celor eligibili pentru mobilizare de la 27 la 25 de ani.
Guvernul ucrainean a declarat luna trecută că bărbații ce pot fi încorporați care trăiesc în străinătate vor trebui să se întoarcă în Ucraina pentru a-și reînnoi pașapoartele, o măsură menită să forțeze întoarcerea în țară a celor câteva sute de mii de ucraineni care trăiesc în țările Uniunii Europene. Ofițerii de recrutare au recurs uneori la verificări ale bărbaților pe stradă în scopul de a aduna date despre cei care pot fi înrolați.
Cum reușește noi recruți
Noii membri ai Da Vinci Wolves au declarat că au fost atrași de unitate pentru că și-au dorit să lupte alături de cei care au ales să fie acolo.
„Nimeni nu a fost adus aici cu forța. Toată lumea de aici vorbește de la egal la egal. Sunt oameni care vor să lupte pentru țara noastră”, a declarat Dmitro Jarcenko, în vârstă de 29 de ani, fost director de marketing la o companie europeană.
Jarcenko a dezvăluit că a fost supraponderal și a avut probleme de sănătate, cum ar fi migrene, care l-au împiedicat să servească, dar le-a rezolvat schimbându-și dieta, și așa s-a ales cu indicativul de apel: „Vegan”.
Doritorii completează un formular online înainte de a vizita un birou de recrutare din Kiev sau Liov, în vestul țării. Bogdan Herașcenko, un programator în vârstă de 33 de ani originar din orașul Harkov, din estul țării, a mers zilele trecute la biroul din Kiev pentru a depune o cerere de înrolare. El a spus că a ascultat interviurile cu membrii Lupilor și a fost impresionat de angajamentul, abilitățile și leadership-ul lor.
„Chiar le pasă de viețile soldaților lor. Nu am niciun fel de experiență militară. Dar mi-o doresc. Sunt pregătit”, a spus el.
Pregătirea
Cei considerați apți sunt trimiși la un curs inițial de cinci zile la baza unității din centrul Ucrainei. Acesta include antrenamente de tir și medicale, precum și cursuri teoretice și lecții despre istoria militară a Ucrainei într-un cort împodobit cu fotografii ale foștilor lideri militari ucraineni care au rezistat Moscovei în perioada sovietică. Aproape toți candidații semnează apoi documentele și urmează o pregătire oficială.
Noii membri trec prin antrenamente fizice și de armament de bază, dar unitatea caută atât inteligența, cât și condiția fizică, a declarat un instructor în vârstă de 24 de ani cu indicativul Horinici, un dragon din folclorul slav.
„Avem nevoie de toată lumea și fiecare își poate găsi locul și poate fi eficient”, a spus el. „Nu este neapărat un rol de asalt, dar poate fi un rol de management sau de logistică”.
Recruții sunt de obicei mai tineri decât vârsta medie a trupelor ucrainene, care este de aproximativ 40 de ani. Unii au 18 ani și se înrolează cât de repede pot.
Iurii Kulcițki, în vârstă de 24 de ani, a mărturisit că mult timp l-a sâcâit faptul că, în timp ce alți tineri se aflau pe front, el avea o slujbă bine plătită ca manager de bar în Kiev. Apoi, a decis să se alăture luptei, „și mintea mea s-a liniștit imediat”.
Recruții spun că sunt impresionați de abilitățile instructorilor și ale celorlalți soldați, precum și de atitudinea lor unii față de alții și față de cei lipsiți de experiență. Natalia Kozir, o directoare de bancă în vârstă de 25 de ani, care s-a înrolat după ce logodnicul ei a fost dat dispărut în misiune, și-a amintit de un comandant care își strângea singur cartușele de pe poligonul de tragere și care a adus o butelie de gaz pentru un încălzitor care nu funcționa.
„Este vorba de respect, de o atitudine umană”, a spus ea. „Nu există nimic sovietic, nu există intimidare. Suntem cu toții o familie; suntem împreună”.
Un alt recrut, un YouTuber în vârstă de 30 de ani, a declarat că a fost motivat de dorința de a-i opri pe ruși să avanseze mai departe. El și-a dat doar indicativul de apel – Dovbush, după un haiduc ucrainean – deoarece tatăl său se află pe teritoriul ocupat.
El a spus că a câștigat suficienți bani pentru a-și construi o casă, dar că nu știe unde mai este posibil să o ridice.
„Nu există locuri sigure pentru a construi o casă și, în orice moment, munca mea grea ar putea fi spulberată într-o secundă. Așa că trebuie să luptăm împotriva sursei primare a problemei”, a spus el.
Evhen Pliasov, un constructor în vârstă de 28 de ani care s-a alăturat recent și se antrenează pentru a deveni lunetist, a declarat că a vrut să se afle printre alți voluntari dedicați și hotărâți să lupte.
„Vreau să fiu cu cei mai buni”, a spus el.
Pliasov a spus că se gândea de mult timp să se ofere voluntar și că imboldul final a venit atunci când cel mai bun prieten al său a fost ucis recent. El a spus că familia sa îi susține decizia de a lupta, deși copiii săi, în vârstă de 6 și 7 ani, nu înțeleg pe deplin ce înseamnă acest lucru.
„Vreau să pun capăt acestor lucruri a pentru ei”, a spus el.