3.7 C
București
24 noiembrie 2024
econtext.ro
BANII NOȘTRI

E rentabil sa fii politician in UE? Cat de mari sunt lefurile premierilor europeni in raport cu salariul mediu. Top!

Este slujba de premier un serviciu bine platit in Uniunea Europeana? Aparent, aceasta intrebare pare lipsita de sens, fiind inclinati sa raspundem afirmativ din primele secunde. Totusi, la o privire mai atenta, vom vedea ca lucrurile nu stau chiar asa. Cel putin in unele statele europene!

Zilele trecute, Econtext.ro a publicat un articol in exclusivitate despre salariile lunare ale prim-ministrilor din statele Uniunii Europene. Totusi, desi premierii par bine platiti, este important sa le comparam si cu salariile medii din tarile respective.

Iar in articolul de fata Econtext.ro va propune exact acest lucru: sa vedem cat de mare este salariul fiecarui premier european fata de salariul mediu din tara pe care o pastoreste. Pe scurt, de cate ori este mai mare leafa fiecarui prim-ministru fata de salariul mediu din tara sa.

Premierul lituanian a facut o super-afacere cand a acceptat postul

Iar concluzia este surpinzatoare: premierul lituanian a facut cea mai buna afacere atunci cand a acceptat postul de prim-ministru. Cel putin din perspectiva salariala! Andrius Kubilius, premierul Lituaniei, castiga 14.000 de euro pe luna, iar salalariul mediu din Lituania este de 462 de euro. Ceea ce inseamna ca leafa sa este de 30,3 mai mare decat salariul mediu din Lituania.

De altfel, premierul lituanian este cel mai ‘exagerat’ caz. Pe locul doi se situeaza Jose Socrates, premierul in exercitiul al Portugaliei, dar la o distanta uriasa fata de lituanian.

Statul portughez il plateste pe Socrates pentru activitatea sa de premier cu 8.300 de euro pe luna. In acelasi timp, salariul mediu net din Portugalia este de 785 de euro, de unde rezulta ca Jose Socrates castiga 10,6 salarii medii.

Premieri care nu si-au negociat foarte bine posturile

In schimb, cel mai nemultumit ar putea fi Borut Pahor, premierul Sloveniei. El primeste o retributie lunara de 3.000 de euro, iar salariul mediu din Slovenia este de 970 de euro. De unde rezulta ca el pleaca acasa cu o suma de bani care este doar de 3,1 ori mai mare decat salariul mediu din tara sa.

Intr-o situatie asemanatoare sunt si David Cameron, Mari Kiviniemi si Mark Rutte, prim-ministrii din Marea Britanie, Finlanda si Olanda. Mari Kiviniemi castiga 8.000 de euro pe luna, iar salariul mediu din Finlanda este de 2.500 de euro. Astfel, in leafa oficialului finlandez ‘intra’ putin peste trei salarii medii. Mai exact, 3,2 salarii medii fac cat leafa primita de premierul finlandez. O proportie similara intalnim si in situatia lui Mark Rutte, premierul olandezilor. Cameron este intr-o ipostaza putin mai fericita: retributia obtinuta de el este de 3,5 ori mai mare decat salariul mediu din Marea Britanie.

Romania

In ceea ce priveste salariul lui Emil Boc, nu intalnim nici aici cifre exagerate. Reamintim, Emil Boc are cel mai mic salariu dintre toti premierii din Uniunea Europeana. Iar daca vom compara leafa pe care o primeste Boc cu salariul mediu din Romania, vom observa ca nici aici nu este o vreo diferenta uriasa.

Emil Boc castiga 6.184 lei pe luna, ceea ce ar echivala cu circa 1.500 de euro. Iar salariul mediu net din Romania este de 345 de euro. Ar rezulta ca leafa premierului Boc este de 4,3 ori mai ridicata decat salariul mediu net din economia romaneasca. Printre ultimii locuri in UE la acest capitol!

In concluzie, doar prim-ministrii din Lituania si Portugalia se pot mandri ca fac bani buni din functia de prim-ministru. Doar ei primesc lefuri de peste 10 ori mai mari decat salariile medii din tarile lor.

 

Cat de mare este leafa fiecarui premier european in raport cu salariul mediu din tara pe care o guverneaza! Iata care este situatia in UE:

http://www.econtext.ro/finante-banci/bani/e-rentabil-sa-fii-politician-in-ue-cat-de-mari-sunt-lefurile-premierilor-europeni-in-raport-cu-salariul-mediu-top.html

Related posts

Se scumpesc gazele în Europa, cu toate că depozitele sunt pline

econtext

Silviu Prigoană câștigă o pensie de până la 35.000 lei, dar este nemulțumit! Se gândește să acționeze în instanță

Avramescu Radu

ROMANI, nu va scoateti banii din banci! NOUA ANTI-MITURI despre spaima cipriota si cum sa evitam panica sinucigasa

Asaftei Bogdan

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More