3 decembrie 2024
econtext.ro
Uncategorized

EXCLUSIV După Enel, un alt gigant din energie își vinde operațiunile din România. VEZI cine îşi face exitul

Doi din cei trei jucători străini de pe piața distribuției și furnizării de energie electrică vor părăsi România, vânzându-și activele locale sub presiunea acționarilor de a-și reduce costul cu îndatorarea, declara în urmă cu o săptămână pentru Econtext Gabriel Dumitrașcu, șeful Direcției de Privatizare din Departamentul pentru Energie, neprecizând despre care jucători este vorba. Potrivit unor surse contactate de Econtext, reiese că italienii de la ENEL și germanii de la E.ON sunt cei doi jucători care vor ieși din România. ENEL a anunțat ieri exitul. Ar urma E.ON.

UPDATE Ulterior acestui material publicat de Eccontext, am primit reacțiile reprezentanților E.ON și ale autorităților, pe care le puteți citi întocmai aici.

Întrebat de Econtext despre ce jucător străin de pe piața energiei este vorba că va părăsi România – așa cum declarase în urmă cu aproape două săptămâni, în cadrul unei discuții formale, Răzvan Nicolescu, ministrul delegat pentru Energie –, Gabriel Dumitrașcu a precizat: “Este vorba de doi jucători străini, din cei trei care activează pe piața locală alături de Electrica”.

“Fiecare din cei doi jucători are probleme acasă cu acționarii și este presat să vândă active pentru a-și reduce îndatorarea. Vor ieși nu numai din România, ci din mai multe țări”, a precizat Dumitrașcu.

Trecând la săpături și analizarea rapoartelor, Econtext a observat cel mai mare grad de îndatorare în dreptul E.ON, de circa 180%, în timp ce în cazul Enel gradul de îndatorare era subunitar, la 85%.
Al treilea jucător străin de pe piața locală a energiei este grupul ceh CEZ, care în ultimii ani a investit masiv în ferme eoliene și alte forme de energie regenerabilă.

Sursele contactate de Econtext au declarat: “Dacă mă întrebați despre cine iese din România, pot să vă spun că nu este vorba de CEZ”.

Prin urmare, așa și cum rapoartele financiare ale celor două companii o indicau, jucătorii care vor părăsi România sunt E.ON și Enel, ultimul anunțând chiar ieri seară exitul din România și Slovacia. Urmează nemții de la E.ON.

Despre E.ON, Econtext a scris în prealabil că vinde accelerat din active pentru a-și reduce îndatorarea. Ultima lor mutarea a fost răscumpărarea de bonduri de 1 miliard euro cu bani din vânzarea de active. În materialul indicat mai sus puteți citi despre celelalte exituri ale companiei din 2013, sub presiunea datoriilor.

Cine ar putea prelua activele de la cei doi mari jucători care ies din piață

Unul din jucătorii pregătiți să își extindă activitatea pe piața din România este RWE, nemții reintrând de fapt pe piață după o perioadă de mai mulți ani.

Deși este vorba de o companie germană care intră și una care iese, s-ar putea ca E.ON să își vândă activele către CEZ, așa cum a făcut în 2013 în mai multe țări din regiune, cum ar fi Ungaria, și nu către rivalii de la RWE.

Astfel, operațiunile Enel ar putea fi preluate de către RWE, probabil și în România și în Slovacia.
Rămâne de văzut dacă lucrurile vor evolua chiar în aceste direcții.

Ce are de vândut Enel din România

În ceea ce privește activele din România, Enel deține 64,4% din Enel Distribuție Muntenia și Enel Energie Muntenia, precum și 51% din Enel Distribuție Banat, Enel Distribuție Dobrogea și Enel Energie. De asemenea, Enel va vinde și compania de servicii pe piața de electricitate Enel România, din care deține 100%. Toate aceste companii sunt deținute printr-un holding înregistrat în Olanda, Enel Investment Holding BV.

Companiile Enel din România administrează o rețea electrică de 91.000 km în regiunile în care operează și distribuie anual electricitate de 14TWh, având o cotă agregată de piață de 34%. În total, companiile Enel deservesc anual 2,6 milioane de clienți. Circa 2,4 milioane clienți Enel sunt casnici, unde grupul are o cotă de piață de 20%, iar 0,2 milioane din clienți sunt companii, segment pe care grupul italian are o cotă de 38%.

În 2013, aceste companii ale Enel au înregistrat venituri de 1,118 miliarde euro și un profit operațional de 289 milioane euro.

https://econtext.ro/bani-si-afaceri/exclusiv-dupa-enel-o-noua-companie-gigant-isi-vinde-operatiunile-energetice-din-romania-vezi-cine-isi-face-exitul.html

Related posts

Pentru cine muncim? Iata cat ne ia statul din salariu sub forma contributiilor sociale. Vezi cat de mari sunt CAS-urile in Romania fata de celelalte state europene

Asaftei Bogdan

Cine este Consiliul National al Audiovizualului (CNA)? Iata cu ce salarii sunt platiti membrii CNA-ului

Asaftei Bogdan

Guvernul rupe lantul evaziunii. A aprobat taxarea inversa pentru cereale. Dispar ‘baietii destepti’ din agricultura?

Asaftei Bogdan

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More