28.1 C
București
15 iunie 2024
econtext.ro
Uncategorized

Harta comerciala a Romaniei. Cat exporta si importa fiecare judet din tara noastra. Vezi ce judete trag in jos comertul

Exportam cu zor, pentru al tarii viitor! Acesta ar putea fi motto-ul Romaniei, chiar daca pare neverosimil.

Din cele 41 de judetele ale Romaniei (Bucuresti si Ilfov sunt luate impreuna), 30 au o balanta comerciala pozitiva si doar 11 sunt pe minus. Pe scurt, in 30 din judetele tarii, valoarea exporturilor o depaseste pe cea a importurilor.

Econtext.ro va prezinta o analiza privind puterea comerciala a fiecarui judet din Romania. Cu alte cuvinte, vom preciza valoarea exporturilor si importurilor din fiecare judet din tara si diferenta dintre acestea (soldul comercial).

Datele se refera la prima luna din acest an, fiind cele mai recente date, si exprima tendinta din ultima perioada pentru toate judetele tarii.

Deficit comercial de 190 de milioane de euro in ianuarie

Pe scurt, analizam balanta comerciala din luna ianuarie. In total, exporturile din Romania au insumat in ianuarie 3,42 de miliarde de euro, in timp ce importurile au totalizat 3,61 miliarde de euro.

De unde rezulta ca Romania a inregistrat un deficit comercial de 190 de milioane de euro in prima luna a anului.

Dupa cum precizam anterior, 30 de judete au fost pe surplus, au exportat mai mult decat au importat. In schimb, in 11 judete, situatia a fost exact pe dos: importurile au depasit valoarea exporturilor.

Bucuresti, gaura neagra a comertului romanesc

In fruntea celor 11 judete care au consemnat deficit comercial se afla chiar Capitala tarii, Bucuresti. In ianuarie, Bucuresti a vandut in strainatate marfuri in valoare de 499,6 milioane de euro, ceea ce inseamna o septime din totalul exporturilor romanesti in acest interval de timp.

Pana aici, totul e bine. Din pacate, vestea rea vine cand ne uitam la cat a importat Capitala. Aproape 1 miliard de euro!

Da, in aceasta prima luna a anului, companiile bucurestene au importat marfuri in valoare de 992,6 milioane de euro. Ceea ce inseamna circa 28% din valoarea totala a importurilor realizate de Romania.

Practic, Capitala produce o septime din exporturi, dar si aproape o treime din importuri. Fara Bucuresti, Romania ar fi pe plus.

Cele mai mari performante comerciale

Arges este cel mai performant judet din Romania dupa valoarea soldului comercial. Cu alte cuvinte, Arges consemneaza cea mai mare diferenta dintre exporturi si importuri : 119 milioane de euro, la exporturi de 359,2 milioane de euro si importuri de 240,2 milioane de euro.

Surprinzator, Olt este pe a doua pozitie, cu o performanta de 52,3 milioane de euro in luna ianuarie. Sibiu este, iarasi, un judet care vinde mai mult decat cumpara, fiind pe a treia pozitie in topul comercial in functie de valoarea soldului. Care este de 35,8 milioane de euro.

 

Dar iata harta cu soldurile comerciale inregistrate de toate judetele Romaniei in prima luna a anului:

 

 

Totusi, dupa avansul exporturilor fata de importuri, cele mai performante judete sunt: Olt (unde valoarea exporturilor e de aproape trei ori mai ridicata decat cea a importurilor), Alba, Calarasi (care are cea mai buna paritate exporturi – importuri, primele fiind de aproape 3 ori si jumatate mai mari decat ultimele)

Exporturi – importuri

Daca avem in vedere strict valoarea exporturilor, Bucuresti este pe primul loc. Capitala este urmata de Arges, respectiv, Timis (unde valoarea exporturilor a fost de 271,1 milioane de euro). Urmatoarele pozitii sunt ocupate de Constanta (224,3 milioane euro), Bihor (187 mln. euro), Cluj (186,4 mln. euro), etc. O singura precizare importanta: judetul Bihor are exporturi mari, dar orasul este extrem de sarac, iar salariul mediu este cel mai scazut din toata tara! (Harta salariilor poate fi consultata aici)

La polul opus, la importuri, dupa Bucuresti urmeaza: Arges (240,2 mln. euro), Constanta (212,5 mln. euro), Cluj (181,1 mln. euro), Bihor (172,3 mln. euro).

Judetele cu cea mai slaba infrastructura comerciala

Din nefericire, exista cateva judete care aproape ca nu conteaza cand vine vorba de comert. Cea mai scazuta putere comerciala o are judetul Gorj, unde exporturile au o valoare de doar 3,5 milioane de euro, iar importurile valoreaza 2,6 milioane de euro.

Comparativ cu Bucuresti, exporturile Gorjului sunt de aproape 150 de ori mai reduse! Mai mult, exporturile sale valoreaza cat patru – cinci case de lux din Romania!

Din pacate, nu este singurul. Giurgiu exporta de 6,4 milioane de euro si importa de 9,2 milioane de euro. De altfel, Giurgiu este cel mai sarac judet din tara (Analiza privind valoarea economica a fiecarui judet poate fi vizionata aici). Alte judete similare: Mehedinti, Teleorman, Vaslui,Tulcea.

http://www.econtext.ro/dosar–2/analiza/harta-comerciala-a-romaniei-cat-exporta-si-importa-fiecare-judet-din-tara-noastra-vezi-ce-judete-trag-in-jos-comertul.html

Related posts

E&Y: Piata fuziunilor si achizitiilor din Romania a scazut cu 14% in 2010, la 3 mld. dolari

Asaftei Bogdan

România s-a zguduit din nou! Avalanșă de cutremure în ultimele 24 ore!

Nemeșan Iulian

Incepe reorganizarea tarii! Primul pas a fost facut, a fost modificat statutul minoritatilor

Asaftei Bogdan

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

youth2015 wordsmatter2012 shesthefest wmxs888888 cemeterbaik kosip ojosverdesediciones cequelejourdoitalanuit impresionesmias vrdoorperu referencedrugstores cutepics gospelconnoisseur blesstube peveroweb randomoverload couleurfrance cemeqiuqiu msnsmileys mycoolpix