6.7 C
București
24 noiembrie 2024
econtext.ro
ȘTIRI

Facultati mediocre, salarii uriase! Topul celor mai bine platiti rectori din universitatile romanesti. TOP 25!

Avem invatamant de slaba calitate? Trebuie restructurat sistemul educational din Romania?

Sunt intrebari care se afla pe buzele tuturor in aceste zile, din cauza rezultatelor dezastruoase de la examenul de bacalareat.

Iar deficiente nu sunt doar la bacalaureat. Daca ridicam privirea, vom vedea ca avem un invatamant superior artificial, cu zeci de universitati, de stat si particulare, care produc mii de studenti anual.

Avem inflatie de studenti, de masteranzi si de doctoranzi! Romania produce diplome pe banda rulanta! Si cei care conduc aceste universitati sunt platiti regeste, de parca am avea cel mai bun sistem educational din lume.

Topul celor mai bine platiti rectori

Tocmai din acest motiv, Econtext.ro va prezinta astazi un top al salariilor pe care le incaseaza rectorii de la cele mai importante universitati din tara noastra! Un top al celor mai bine platiti rectori de la universitatile din Romania! Si ne-am oprit la primii 25! Este vorba despre salariul net, dupa cum si l-au inserat acestia in declaratiile lor de avere.

In cele mai multe cazuri, este vorba despre salariul net de anul trecut, dar sunt si rectori lenesi, care nu si-au innoit declaratiile, iar unii chiar de ani de zile! Inca un lucru, am inclus doar salariul incasat pentru functia de rector, nu si indemnizatiile primite pentru participarea in comisiile de doctorat, pentru activitatile didactice si de cercetare, etc.

Salariu de 5.000 de euro pe luna

Iar prima concluzie este uluitoare: salariul parlamentarilor paleste pe langa lefurile, indemnizatiile pe care le primesc cei ce se afla la conducerea universitatilor.

Cel mai bine platit rector din Romania este Vasile Isan, rectorul Universitatii Alexandru Ioan Cuza din Iasi. El incaseaza drepturi salariale de 19.949 de lei pe luna! Pe luna, nu pe an! Mai departe, a doua pozitie, la o distanta destul de mica, este Iosif St. Dragulescu, rector al UMF Victor Babes din Timisoara. Acesta are un castig salarial de 19.245 de lei pe luna!

Pe ansamblu, primii sase rectori din clasamentul nostru castiga salarii de peste 15.000 de lei pe luna. In plus, primii 15 au salarii ce depasesc pragul de 10.000 de lei.

La oplul opus, ultima pozitie in acest top este ocupata de Nicolae Robu, rector al Universitatii Politehnice din Timisoara. Nicolae Robu castiga 3.482 de lei pe luna din functia de rector. Totusi, sa nu ne grabim sa-i plangem de mila. Veniturile pe care le obtine din toate activitatile pedagogice sunt de peste 19.000 de lei pe luna.

Astfel, in afara banilor primiti ca rector (3.482 de lei), el mai obtine bani frumosi (aproape 16.000 de lei pe luna) din activitatile didactice, de cercetare, de participare in comisiile de masterat, doctorat, alte indemnizatii, etc.

In total, Nicolae Robu a obtinut venituri anuale de 230.509 lei de la Universitatea Politehnica Timisoara.

In medie, veniturile anuale ale unui rector se cifreaza la circa 200.000 – 250.000 de lei. Adica, in jur de 60.000 de euro pe an, comparabil cu salariile din universitatile din vest.

Aceste venituri nu cuprind doar salariul din functia de baza, cea de rector, ci si drepturile salariale din activitatile conexe (didactice, cercetare, etc.)

Bani de la comisiile doctorale, pentru admitere

Sa analizam cateva cazuri! Andrei Marga este rectorul Universitatii Babes – Bolyai. Potrivit declaratiei de avere, el a incasat anul trecut un salariu de 122.091 lei din functia de baza, cea de rector.

Ceea ce ar insemna un salariu lunar de 10.174 lei, aferenta pozitiei 13 in topul nostru. De asemenea, tot de la Universitatea Babes-Bolyai el a mai obtinut anul trecut un venit de 98.233 de lei, pe care l-a inclus la capitolul ‘alte activitati’.

Ioan Panzaru este rectorul Universitatii Bucuresti de multi ani. Tot de multi ani dateaza si ultima sa declaratie de avere. Mai exact, de la mijlocul lui 2009, fiind valabila pentru anul 2008. Multe lucruri s-au schimbat de atunci, inclusiv o taiere a salariului de 25%, dar si o crestere de 15%.

Rector, adjectiv

Ecaterina Andronescu, rectorul Universitatii Politehnice Bucuresti, si-a completat la gramada veniturile obtinute. In plus, ea are trecute veniturile obtinute in 2009, iar acestea totalizeaza 180.002 de lei. Ea a obtinut aceste venituri atat din pozitia de senator, cat si din cea de rector. Un salariu de senator este, in medie, de 5.000 de lei. Pe an, ar insemna 60.000 de lei, de unde rezulta ca a obtinut din administrarea Universitatii Politehnice o retributie anuala de 120.000 de lei. Ceea ce ar corespunde unui salariu lunar de 10.000 de lei si locul 15 in topul celor mai bine platiti rectori din Romania.

Nici Ion Giurma, rectorul Universitatii Tehnice ‘Gh. Asachi’ din Iasi, nu si-a facut temele in ceea ce priveste declaratia de avere. Tot la mijlocul anului 2009 a ramas si el, veniturile fiind valabile pe anul 2008. In acest an insa, el a obtinut un venit de 204.101 lei. Ceea ce echivaleaza cu un venit lunar de 17.008 lei.

In aceeasi situatie se afla si Ioan Talpos, rectorul Universitatii de Vest, din Timisoara.

Mihut Lizica este rectorul Universitatii Aurel Vlaicu din Arad. In total, veniturile sale anuale s-au ridicat la 251.760 lei. Din acestea, 105.050 reprezinta banii castigati din activitatea de rectorat. Ceea ce ar corespunde unui venit de 8.754 lei/luna. Restul reprezinta bani castigati din activitati didactice, cercetare, etc.

Salariul corespunzator, reforma necorespunzatoare

Sa fie foarte clar: suntem total de acord cu faptul ca rectorii trebuie sa fie bine platiti! Dar ceea ce criticam este modul in care isi fac ei treaba. Au reformat ei invatamantul superior? Sau s-au pliat pe nivelul slab al liceenilor doar pentru a aduce cati mai multi dintre acestia in universitatile pe care le conduc? De ce nu avem nici o universitate in top 500?

Chiar sa fie doar statul vinovat intotdeauna pentru calitatea slaba a invatamantului? Guvernele vin si trec, dar multi rectori ocupa aceste posturi de ani buni!

Si atunci, apar cateva intrebari evidente: cum au reformat rectorii invatamantul romanesc, institutiile pe care le conduc? Pentru ce ii platim?

 

 

 

 

Related posts

Primele imagini cu soldații nord-coreeni care vor lupta în Ucraina. Numărul militarilor pregătiți de Phenian

econtext

General polonez: NATO ar trebui să intervină împotriva rachetelor îndreptate spre Polonia și România

econtext

Avion de război rusesc Su-30SM de 50.000.000$, distrus deasupra Mării Negre cu sistemul MANPAD

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More