2 C
București
21 noiembrie 2024
econtext.ro
ACTUAL

Hackerii nord-coreeni au spart serverele unui mare producător rusesc de rachete

Hackerii nord-coreeni de elită a spart rețeaua de calculatoare a unui mare producător rusesc de rachete timp de cel puțin cinci luni anul trecut, arată datele tehnice pe care le-a consultat Reuters și o analiză efectuată de cercetătorii în securitate.

Hackerii nord-coreeni au spart serverele NPO Mash, un mare producător rusesc de rachete. Reuters a aflat că echipe de spionaj cibernetice asociate guvernului din Coreea de Nord, pe care cercetătorii în securitate le numesc „ScarCruft” și „Lazarus”, au instalat în secret intrări digitale ascunse în sistemele de la NPO Mashinostroyeniya, un birou de proiectare a rachetelor din Reutov, localitate aflată la marginea Moscovei.

Reuters nu a putut stabili dacă a fost extrasă vreo dată în timpul intruziunii sau ce informații au fost consultate de către hackerii nord-coreeni. În lunile care au urmat, Phenianul a anunțat mai multe dezvoltări ale programului său interzis de rachete balistice, însă este neclar dacă a avut vreo legătură cu operațiunea de spionaj cibernetic.

Incidentul, au explicat experții, arată că o țară izolată își va viza chiar și aliații, cum este Rusia, în încercarea de a obține tehnologii esențiale.

În iulie, ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a efectuat o vizită la Phenian, la festivitățile organizate cu prilejul aniversării a 70 de ani de la Războiul din Coreea. A fost prima vizită acolo pentru un oficial rus de acest nivel după destrămarea Uniunii Sovietice.

Compania vizată de operațiunea nord-coreeană, cunoscută și sub numele de „NPO Mash”, a fost o pionieră în dezvoltarea de rachete hipersonice, de tehnologii de sateliți și de armamente balistice de generație nouă, spun experții. Este vorba despre trei zone de interes pentru Coreea de Nord după ce a demarat eforturile pentru crearea unei rachete balistice intercontinentale care să fie capabilă să lovească Statele Unite.

Datele tehnice arată că intruziunea a început în ultima parte a anului 2021 și a continuat până în mai 2022, când inginerii au detectat activitatea hackerilor.

Related posts

Silviu Prigoană o face praf pe Adriana Bahmuțeanu! „fiecare e înregistrat cu o anumită cantitate de minte, nu toată lumea gândește la fel”

Axinte Dan

Pregătesc România și SUA Planul B pentru Ucraina? Trupe NATO, în Moldova ca sa îl oprească pe Putin

econtext

Românii, chemați la armată. Instrucție de patru luni pentru femei și bărbați

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More