Alegerile parlamentare se apropie cu pasi repezi, iar candidatii au inceput deja lupta electorala.
Candidatii tuturor formatiunilor si-au stabilit deja strategiile, iar coltii au inceput sa apara.
Totusi, in ciuda unor dispute care se doresc a fi pe viata si pe moarte, aceste alegeri nu vor fi pigmentate de dezbateri prea acide.
Dispute
Practic, daca ne uitam pe lista candidatilor, apare senzatia ca toti candidatii cu sanse reale au evitat confruntarile, de parca si-ar fi impartit teritoriile.
Concret, mai toti candidatii cu sanse mari si-au ales colegii fara adversari puternici. Practic, sunt doua mari dispute.
Prima este intre Dan Diaconescu si Victor Ponta, pentru un mandat de deputat in Colegiul 6 din Gorj, iar a doua intre Alin Tise (ARD), Mircia Giurgiu (USL) si Peter Eckstein (UDMR) pentru un mandat de senator in colegiul 1 din Cluj.
Estimari
Econtext va prezinta in exclusivitate o analiza privind rezultatele alegerilor parlamentare.
Mai exact, plecand de la rezultatele de la alegerile locale din iunie, vom prezenta estimari privind posibilii castigatori ai alegerilor parlamentare.
Concret, avem in vedere rezultatele de la alegerile locale, dar si popularitatea candidatilor.
Iar pe baza acestora, vom estima cate colegii va castiga fiecare partid in fiecare judet, dar si cine sunt candidatii cu cele mai mari sanse castig.
Viata politica
Nu este prima data cand Econtext analizeaza aceste alegeri, dar si alte aspecte ale vietii politice din viata noastra. Iata si alte analize importante:
VIN ALEGERILE, pe cine votam? IATA care sunt cei mai harnici si cei mai lenesi senatori
Alegeri
In total, candidatii se vor lupta pentru 446 de locuri de deputati si senatori (nu am luat in considerare colegiile din strainatate si cele 18 colegii ale minoritatilor nationale, altele decat UDMR). Si acum sa trecem la rezultate!
Aceste alegeri ar putea sa nu fie prea imbucuratoare pentru USL, formatiunea care era sigura ca va castiga cu o majoritate covarsitoare.
Astfel, rezultatele arata ca USL va castiga alegerile, dar cu o majoritate fragila. Mai precis, social-liberalii ar iesi invingatori in 229 de colegii, ceea ce ar insemna 51,4%. ARD se plaseaza pe locul doi, putand obtine 144 de colegii, care ar insemna 32,3% din totalul colegiilor.
Urmeaza PP-DD (care ar castiga 47 de colegii, adica 10,5%) si UDMR (25 de colegii, adica 5,6%). Mai mult, daca luam in calcul si mandatele minoritatilor, ARD, impreuna cu acestea, dar si cu PP-DD si UDMR, ar putea obtine majoritatea in Parlament!
Atribuirea mandatelor
Adica, USL ar putea pierde! Aproape incredibil! Aproape incredibil, dar cu putine sanse de reusita! De ce? Pentru ca acest calcul nu tine cont de atribuirea tuturor mandatelor de parlamentari (asa zisa redistribuire), caci daca luam si acest lucru in calcul, atunci USL se duce la peste 60%!
Altfel spus, USL ar obtine circa 50% din colegii, dar acest lucru echivaleaza cu a castiga peste 60% din locurile de deputati si senatori. Caci numarul colegiilor nu este egal cu cel al mandatelor de parlamentar.
Dar IATA cate mandate de senatori si deputati ar putea castiga USL, ARD, PP-DD si UDMR in fiecare judet. Iata care sunt CANDIDATII care vor castiga in cele mai multe colegii din tara:
https://econtext.ro/dosar–2/analiza/harta-candidatilor-care-vor-castiga-alegerile-parlamentare-iata-cine-va-castiga-alegerile-in-fiecare-colegiu-vezi-cum-ar-putea-ard-sa-obtina-majoritatea-in-parlament.html