Este un fapt recunoscut ca cele mai mari salarii se obtin in sectorul serviciilor.
In orice tara cu piata libera, angajatii din banci, avocatii, cei care se ocupa de asigurari, pensii, brokeri, comerciantii, etc, primesc, in general, cele mai ridicate lefuri, cu mult peste media salariala de la nivel national.
Din acest motiv, posturile din aceste domenii sunt extrem de vanate, dar si cele care sufera cel mai mult in vremuri economice grele. Iar sectorul serviciilor din Romania traverseaza o astfel de perioada neagra, din cauza crizei, cu sute si mii de concedieri in mai toate judetele tarii.
Totusi, exista si zone fericite, in care au crescut angajarile in sectorul serviciilor. Putine, dar exista!
Criza
Econtext va arata cum a evoluat sectorul serviciilor in patru ani de criza (iunie 2008 – iunie 2012). Si, mai precis, cum a evoluat numarul salariatilor din acest sector in perioada mentionata. In toate judetele tarii.
Unde s-au operat concedieri si unde s-au facut angajari in banci, comert, case de avocatura, etc. in cei patru ani de criza.
Econtext nu este la prima analiza despre piata muncii, concedieri si angajari. Iata cateva dintre cele mai importante:
Harta muncii
Asadar, numarul angajatilor din sectorul serviciilor a scazut in majoritatea judetelor. Mai precis, in cei patru ani, numarul salariatilor din servicii s-a redus in 31 de judete si a urcat doar in zece judete. Iar cresterea numarului de comercianti, avocati, bancheri, etc. a avut loc atat in judete mari, dar si in unele cu o economie destul de firava (Vaslui, Ialomita, etc.).
Dar iata cum arata harta Romaniei: in ce judete a scazut/crescut numarul salaratilor din servicii in cei patru ani de criza:
Evolutie in criza
Dupa cum spuneam, numarul angajatilor a urcat in zece judete, cel mai mare avans avand loc in Bucuresti. Astfel, in iunie 2008, lucrau in sectorul serviciilor 642.707 de bucuresteni, pentru ca patru ani mai tarziu, numarul acestora sa ajunga la 685.343 de salariati. O crestere de 42.636 angajati!
La polul opus, cel mai mare declin, a avut loc in judetul Constanta. In intervalul precizat, 11.172 de constanteni ce lucrau ca bancheri, avocati, comercianti, etc. si-au pierdut slujbele!
Pe urmatoarea pozitie se plaseaza judetul Alba, iar pe locul trei la scaderi sunt galatenii.
https://www.econtext.ro/dosar–2/analiza/harta-concedierilor-cati-bancheri-avocati-brokeri-au-fost-concediati-in-criza-in-fiecare-judet-din-romania.html