0.8 C
București
22 noiembrie 2024
econtext.ro
ACTUAL

Lucrările la stația de epurare de la Glina sunt în acest moment la 90%, potrivit anunțului făcut de Nicușor Dan

Primarul Nicușor Dan a declarat că lucrările desfășurate la stația de epurare de la Glina sunt în prezent finalizate în proporție de 90%, exprimându-și speranța că aceasta va fi complet finalizată până la sfârșitul anului. Declarația a fost făcută în timpul unei vizite de lucru efectuate de primar luni, la stația de epurare și la incineratorul apelor uzate de la Glina.

Apele uzate ale Bucureştiului sunt 7,5 metri cubi pe secundă, în momentul de faţă funcţionează o linie care tratează parţial 5 metri cubi pe secundă. Această instalaţie pe care noi o avem o să trateze zece metri cubi pe secundă. Ea este planificată pentru a putea trata apele uzate ale Bucureştiului până în 2040-2050. Este un proiect finanţat din fonduri europene, din POIM, şi data limită pentru finalizarea acestui proiect este sfârşitul acestui an.
În momentul acesta suntem la 90%. Suntem foarte optimişti că vom termina proiectul până la sfârşitul anului. Partea de incinerator este deja finalizată şi este în partea de teste (…) la sfârşitul acestui an noi sperăm ca toate apele uzate care ies din Bucureşti să fie tratate prin această staţie şi Bucureştiul, pentru România, să îşi îndeplinească sarcina pe care şi-a luat-o faţă de Comisia Europeană.

Primarul a adăugat că investiția în stația de epurare este realizată folosind fonduri europene în valoare de 150 de milioane de euro. El a subliniat că stația de epurare are bazine de retenție a apei, iar o altă componentă importantă este incineratorul pentru nămolul rezultat din aceste bazine. Nicușor Dan a apreciat efortul constructorilor care au continuat să lucreze în ciuda dificultăților financiare.

În 2019, 2020, 2021, Primăria a avut o situaţie financiară nu grozavă şi totuşi lucrările pe acest şantier au continuat, deşi întârzierile la plată erau foarte, foarte mari.

Primarul a adăugat că există o pierdere de energie mai mare atunci când lucrările, precum aceasta, sunt finalizate cu întârziere față de termenul planificat. Această informație a fost transmisă de Agerpres.

Este inflaţie, sunt crize de materiale, majorări de preţuri, diferite acte normative, ajustări, discuţii juridice, acte adiţionale, foarte, foarte multă muncă generată din neseriozitate de fapt. Faptul că o autoritate locală nu este în stare să îşi respecte nişte angajamente, acesta este lucrul pe care am încercat şi eu sper că am reuşit să îl schimbăm. Suntem cu plăţile la zi în relaţia cu toţi contractorii, deci, am regăsit încrederea pieţei şi financiare şi a pieţei de construcţii.

Potrivit informațiilor furnizate de HotNews.ro anul trecut, contractul în discuție are o valoare totală de 1,7 miliarde de lei. Acesta a fost împărțit în șase contracte distincte, după cum urmează:

  1. Primul contract, în valoare de aproximativ 550 milioane de lei fără TVA, a fost semnat pentru realizarea lucrărilor de extindere a stației de epurare și construirea incineratorului de nămol.
  2. Al doilea contract, în valoare de 80 milioane de lei fără TVA, viza construirea unui sistem de drenaj pe partea dreaptă a casetei Dâmboviței. Însă, conform informațiilor din anul 2022, acest contract a fost reziliat, fără a fi inițiată o nouă licitație.
  3. Al treilea contract, în valoare de aproximativ 64 milioane de lei fără TVA, a fost semnat pentru reabilitarea colectoarelor principale de canalizare. A fost executat în proporție de jumătate, apoi a fost reziliat. Noul constructor a realizat peste 70% din lucrare.
  4. Al patrulea contract, în valoare de peste 190 milioane de lei fără TVA, se referă la lucrările de reabilitare a casetei Dâmboviței între Lacul Ciurel și Podul Vitan. Până în prezent, s-a realizat doar aproximativ 10% din această lucrare.
  5. Al cincilea contract, în valoare de peste 110 milioane de lei fără TVA, vizează reabilitarea casetei Dâmboviței între Podul Vitan și Glina. Pe lotul 1, contractul a fost reziliat din cauza neplății la timp de către PMB, iar pe lotul 2, lucrările au fost realizate doar în proporție de 5%.
  6. Al șaselea contract, în valoare de aproximativ 183 milioane de lei, se referă la reabilitarea rețelei de canalizare în zonele Cotroceni, Regina Maria și Tineretului, precum și la finalizarea lucrărilor restante din contractul 2.

Related posts

Austria dă lovitura finală României! Ce plan are Karl Nehammer

econtext

Se schimbă harta României?! Decizia istorică pentru țara noastră: România are dreptul

econtext

Cine sunt cei doi oameni care îi iau banii şi casele lui Iohannis: „Aşteptăm actul oficial, sentinţa ÎCCJ”

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More