In anii prohibitiei americane, toata lumea stia unde se producea si unde era depozitat alcoolul contrafacut, aparent, cu o singura exceptie: politia!
Totusi, pana la urma, organele de politie au izbutit sa sparga lantul producerii ilegala de alcool, incepand prin confiscari care au avut loc in timpul zilei in zone din centrul oraselor.
Fraude
Cu alte cuvinte, era o infractiune care avea loc in timpul zilei si de care stia toata lumea, dar pe care organele judiciare nu o opreau dintr-un motiv sau altul.
La fel poate fi definita si spaga generalizata din trenurile romanesti: era si este un lucru cunoscut, dar pe care nimeni nu-l oprea si care a devenit, intre timp, un fapt normal, o parte din viata noastra zilnica.
Trebuie spus totusi ca acest fenomen s-a redus considerabil fata de acum 15-20 de ani, desi se resimte un oarecare reviriment de cand a inceput criza.
Fenomene ilegale
Dincolo de acesta, sunt insa si alte fenomene ilegale care au loc in tara noastra, recunoscute de toata lumea, dar impotriva carora nu se ia o decizie ferma, ci au loc actiuni sporadice, de ochii lumii, cum s-ar spune.
Econtext va prezinta un top cu zece jafuri nationale care au loc in vazul lumii si care pot fi descoperite extrem de usor. Toate se desfasoara la nivel national.
De exemplu, unde ar fi Romania daca ar limita furtul de lemne din padure? Degeaba ne plangem ca sunt fenomene greu de stapanit, un camion cu lemne poate fi observat si din satelit, desi nu e nevoie de asemenea tehnologie pentru capturarea lui. Pur si simplu, daca am pune noaptea filtre la iesirile dintr-un oras, de exemplu Brasov, am prinde multi hoti de lemne. Iar daca am inaspri putin legea, daca am fi de acord cu legea confiscarii averii ilicite, atunci multe s-ar schimba in tara noastra.
Alte perspective
Econtext nu este la prima analiza despre infractiunile din Romania, despre sistemul judiciar si despre ilegalitati care se practica la noi:
Jafuri nationale
Nu ne vom referi la actele ilegale marunte, desi unele sunt de mult timp viciu national. Avem in vedere evenimente de anvergura, organizate, asa cum este spaga pentru nasi in trenuri sau furtul de lemne.
Sau cum este, de exemplu, umflarea unor contracte publice de catre alesii locali, in special in privinta contractelor de achizitie.
Acestea pot fi usor gasite, daca se compara preturile cu care au fost achizitionate anumite produse sau servicii cu preturile curente, care exista pe piata.
https://econtext.ro/eveniment–2/justitie/mafia-nasilor-din-trenuri-e-singulara-iata-care-sunt-cele-mai-mari-jafuri-care-au-loc-in-romania-in-acest-moment.html