-0.7 C
București
24 noiembrie 2024
econtext.ro
ACTUAL

Maia Sandu, apel pentru susținerea Ucrainei. Securitatea Europei depinde de Kiev

Maia Sandu, președinta Republicii Moldova, avertizează cu privire la intențiile lui Vladimir Putin și solicită ajutor pentru Ucraina. Potrivit spuselor sale, securitatea Europei depinde de rezistența Kievului în fața Rusiei.

Maia Sandu avertizează Occidentul cu privire la intențiile lui Vladimir Putin. Președinta Republicii Moldova avertizează că securitatea Europei depinde de rezistența Ucrainei. Drept urmare, cere ca dictatorul rus să fie oprit.

Maia Sandu, avertisment pentru liderii occidentali

Vladimir Putin trebuie oprit înainte să declanșeze noi agresiuni împotriva statelor învecinate Rusiei. Maia Sandu a acordat un interviu în publicația Le Monde, în contextul vizitei sale la Paris. Cu acest prilej, a tras un semnal de alarmă cu ceea ce ar putea urma. Preşedinta moldoveană susține că Ucraina trebuie susținută pentru a rezista în fața invaziei rusești.

„Azi ne simţim în securitate mulţumită rezistenţei Ucrainei, însă Europa – nu doar Europa, ci toate ţările care ţin la respectarea frontierelor lor – ar trebui să înţeleagă că Vladimir Putin trebuie să fie oprit. Dacă vrem pace, trebuie să ajutăm Ucraina prin toate mijloacele”, a declarat, în interviu, Maia Sandu.

Ea a precizat că atât timp cât Kievul rezistă Moldova și alte state din est sunt în siguranță. Maia Sandu a subliniat că „trebuie ca Vladimir Putin să fie oprit” pentru securitatea europeană. Președinta Republicii Moldova a afirmat că numeroși europeni au început să înțeleagă faptul că Vladimir Putin nu se va opri după Ucraina. El va continua agresiunea împotriva altor state, în continuare.

„Cred că mulţi (europeni) înţeleg acum că Vladimir Putin nu se va opri. Trebuie (…) să găsim mijlocul de a fi mai eficienţi în susţinerea Ucrainei”, a subliniat liderul politic de la Chișinău.

Cet après-midi, @EmmanuelMacron a reçu son homologue moldave, #Maïa_Sandu, à l’Élysée. Le Président français a appelé la Russie à « retirer ses forces illégalement stationnées sur le territoire moldave ». pic.twitter.com/dCJrH5BkGY

— Le Monde en 24h (@c_lemondeen24h) March 7, 2024

Liderul de la Chișinău salută acordul cu Franța

În aceast context, Maia Sandu a salutat acordul încheiat cu Franța, la Paris, pentru apărare. Potrivit spuselor sale, acest document reprezintă „o primă etapă în vederea ajutării consolidării securităţii (Republicii) Modova şi a regiunii” Europei de Est. Următorul pas, după semnarea documentului este trimiterea unei misiuni de apărare permanente în Moldova, la Chișinău.

Acest acord, însă, nu include și garanţii de securitate, după cum a subliniat o sursă diplomatică din Moldova.

Maia Sandu se teme că țara sa va deveni ținta unui război hibrid, odată cu apropierea alegerilor prezidențiale. Ea se teme că dezinformările din Rusia vor crește în intensitate. Cu atât mai mult cu cât urmează și un referendum pe tema aderării la Uniunea Europeană, în toamnă. Proiectul urmează după ce Uniunea Europeană a decis să deschidă negocierile de aderare anul trecut.

Republica Moldova este ţinta unui „amestec” rus care „creşte pe măsură ce” înaintează „către integrarea în Europa”. Pentru a-și extinde influența în zonă, Moscova se folosește de regiunea separatistă Transnistria. Prin intermediul acesteia exercită presiuni asupra statului moldovean.

Today at @Elysee, alongside President @EmmanuelMacron, I reiterated that nothing is more urgent than helping Ukraine stop the aggressor.

Today, Ukraine is the frontline in the battle for Europe, for everything that we hold dear, everything that we stand for as Europeans. pic.twitter.com/pjgWfP6Cqi

— Maia Sandu (@sandumaiamd) March 7, 2024

Maia Sandu pledează în favoarea integrării europene
La sfârşitul lunii februarie, separatiştii din Transnistria au cerut Rusiei „protecţie” împotriva „presiunii sporite” pe care o exercită, acuză ei, Moldova. Pe de altă parte, arată Maia Sandu, „situaţia în Transnistria este stabilă”.

„Acest «apel» (al separatiştilor proruşi moldoveni) apare într-o perioadă în care regimul de la Tiraspol a cerut atât Rusiei, cât şi UE, Organizaţiei Cooperării şi Dezvoltării Economice (OCDE) şi ONU bani, dar nu şi o susţinere miliatră”, a explicat președinta de la Chișinău.

Ea a arătat că foarte mulți cetățeni din Transnistria au cerut sau dețin pașaport moldovean. Mai mult, a arătat, mulți cetățeni din Transnistria se refugiază la Chișinău pentru a nu fi înrolați în armata rusă.

„Azi, 90% dintre transnistreni deţin acest paşaport. Asta înseamnă că ei înţeleg importanţa păcii şi că că vor să-şi lege viitorul de Republica Moldova (…) Am văzut, de asemenea, mulţi bărbaţi tineri venind la Chişinău, pentru a evita să fie înrolaţi în armata rusă”, a subliniat Maia Sandu.

Related posts

Florin Salam, mitraliat cu vorbe dure de Alex Bodi! „Singura lui putere e să mă facă pe mine să scot bani din buzunar să-i dau”

Moise Lidia

Rusia stă cu ochii pe summitul NATO și cu degetul pe trăgaci

econtext

Florentin Pandele, adevărul despre legătura Gabrielei Firea cu Ștefan Godei: Suntem tocați

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More