Moartea lui Mircea Diaconu este deplânsă de colegii de breaslă și prieteni. Anunțul despre moartea sa a adus tristețe în sufletele celor care l-au cunoscut și au împărtășit scena de-a lungul carierei regretatului actor.
Moartea lui Mircea Diaconu l-a „întristat” pe Ştefan Bănică
Ştefan Bănică a afirmat că Mircea Diaconu a fost şi va rămâne un mare actor atât în film, cât şi în teatru, fiind poate primul artist din cinematografia românească care a adoptat stilul „minimalist“. Acesta se alătură acum, în ceruri, distribuţiei extraordinare din „Scrisoarea pierdută”.
„M-am întristat, fără cuvinte, când am auzit astăzi că Mircea Diaconu nu mai e printre noi. Cu două zile in urmă, mă uitam pe youtube, într-o pauză de filmări, la „Scrisoarea pierdută”, pusă de Liviu Ciulei la Teatrul Bulandra, exact la prima scenă, în care apar Brânzovenescu şi Farfuridi, jucaţi de Mircea Diaconu şi Dem Rădulescu”.
Ştefan Bănică a mai mărturisit că „deşi am văzut-o de zeci de ori, râdeam şi mă bucuram cu aceeaşi poftă. Erau geniali! Consider că Mircea Diaconu a fost şi rămâne un uriaş actor în film şi în teatru, poate primul actor din filmul românesc care a abordat stilul „minimalist”, cum se spune în filmul de azi. Dumnezeu să-l odihnească! Se duce să completeze în ceruri distribuţia fabuloasă din „Scrisoarea pierduta”. Drum lin printre stele …”.
Dorel Vișan: De ce ne mor marii actori
Dorel Vișan a declarat că are numeroase amintiri cu Mircea Diaconu, de pe platourile de filmare. Colegul de breaslă a mai mărturisit că „e foarte trist, el este printre ultimii mohicani ai cinematografiei românești, care pleacă. Când se va termina cu noi toți, atunci se va vedea în ce cădere intelectuală și culturală este România”.
Moartea lui Mircea Diaconu. Regretatul actor alături de marea sa iubire Diana Lupescu. Sursa foto: Facebook
Dorel Vișan este marcat de vestea primită și se întreabă de ce oare „ne mor marii actori”. Cu regret o spune că „artiștii deosebiți, care au creat ceva, în perioada de glorie a cinematografiei din România, au intrat într-un fel de stres, nu mai au în prezent niciun fel de considerație, intră într-o stare care îi nimicește, care nu le mai dă perspectivă de viață. Marii artiști se duc și nimeni nu mai spune un cuvânt despre ei”.
Dispariția sa lasă un gol imens în inimile celor care l-au admirat
Natalie Ester, actrița Teatrului Evreiesc de Stat: „Odată cu plecarea lui Mircea Diaconu s-a mai desprins o pagină din tinerețea mea și-a luat-o-n sus, spre alte culise. A fost un partener de scenă care mi-a marcat cariera într-un fel pe care n-am cum să-l uit, vreodată și pentru asta îi mulțumesc. Drum lin, într-o lume mai bună”.
Moartea lui Mircea Diaconu este deplânsă și de Ministerul Culturii: „Actorul Mircea Diaconu ne-a părăsit, la vârsta de 74 de ani. Cunoscut pentru talentul său remarcabil și carisma deosebită, Mircea Diaconu lasă în urma lui o moștenire artistică impresionantă, cu roluri memorabile în filme și piese de teatru care au marcat generații întregi.
În mesajul transmis de Ministerul Culturii se mai arată că „Mircea Diaconu a debutat în anii ’70 și a continuat să fie o prezență constantă pe scena culturală românească, fiind apreciat atât pentru interpretările sale profunde, cât și pentru umorul său inconfundabil. Dispariția sa lasă un gol imens în inimile celor care l-au admirat și l-au iubit. Rămâne un simbol al talentului și al pasiunii pentru artă, iar amintirea sa va trăi prin fiecare rol jucat și prin fiecare zâmbet adus de-a lungul anilor, pe fețele spectatorilor. Condoleanțe familiei îndurerate! Dumnezeu să-l odihnească în pace!”