23.8 C
București
22 iunie 2024
econtext.ro
ȘTIRI

Macron cheamă NATO la luptă împotriva lui Putin. Se stabilește ce trupe și arme trimit în Ucraina

Macron cheamă NATO la luptă împotriva lui Putin. Se stabilește ce trupe și arme trimit. Franța i-a invitat pe ministrul de Externe al Ucrainei, miniștrii de externe și ai apărării ai aliaților Kievului și pe secretarul general al NATO la o videoconferință la 7 martie.

Macron cheamă NATO la luptă împotriva lui Putin. Se stabilește ce trupe și arme trimit în Ucraina. Franța vrea să arate o „poziție unită” a aliaților Ucrainei și totodată să dezvolte un plan concret pentru a consolida sprijinul pentru Kiev.

Invitația anunță subiectele ce vor fi discutate la întâlnire, axate pe modalități de accelerare a furnizării de capacități cheie, în special furnizarea și producția de obuze de artilerie.

Macron cheamă NATO la luptă împotriva lui Putin. Se stabilește ce trupe și arme trimit în Ucraina

De asemenea se va stabili un sistem care va permite partenerilor să elibereze stocurilor lor de muniție. și să creeze noi opțiuni pentru aprovizionarea cu rachete cu rază medie și lungă de acțiune.

Invitația spune că, „fără să devenim noi înșine părți la conflict”, participanții la întâlnire vor investiga și posibilitatea de asistență prin apărare cibernetică, deminare, securitatea frontierei cu Belarus și coordonarea producției și întreținerii echipamentelor în Ucraina, potrivit Reuters, citată de European Pravda.

Nu se menționează discutarea despre trimiterea unui contingent necombattant în Ucraina, dar oficialii francezi au indicat că acest lucru este posibil, subliniază Reuters.

Miniștrii, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, și Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Josep Borrell, au primit o invitație din partea miniștrilor francezi de externe și apărare.

Ultimii doi nu au fost invitați la summitul informal al Aliaților de la Paris, desfășurat la 26 februarie.

Ministrul de Externe ucrainean Dmitro Kuleba va participa și el la întâlnirea video.

Moldova, pe agenda lui Macron

Un alt subiect de discutat este sprijinul pentru țările direct amenințate de Rusia, în special Moldova.

Trei diplomați au declarat pentru Reuters că președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, va călători joi la Paris pentru discuții separate cu Macron.

Anterior, președintele francez Emmanuel Macron a declarat, în timp ce vorbea despre războiul Rusiei împotriva Ucrainei, că „este timpul să facem un pas și să nu fim lași”.

Săptămâna trecută, Macron a declarat că „nu ar trebui exclus” ca trupele occidentale să fie trimise în Ucraina. Mai târziu, a adăugat că observațiile sale, care au stârnit furori, au fost atent gândite.

Aceste observații au provocat o reacție negativă a guvernelor unor state aliate, liderii cărora au subliniat că nu vor trimite trupe în Ucraina.

În timp ce majoritatea statelor membre NATO au exclus trimiterea de trupe în Ucraina, inclusiv Germania, Marea Britanie și SUA, Gabrielius Landsbergis, ministrul Afacerilor Externe al Lituaniei, a declarat la 28 februarie că îi mulțumește lui Macron pentru invitația la dezbateri în acest sens.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui rus, a declarat că prezența trupelor NATO pe teritoriul Ucrainei ar duce la un conflict direct între Alianță și Federația Rusă, escaladând situația.

Related posts

Ucraina are nevoie de 25 de sisteme antiaeriene Patriot. Ce țări le au dar nu le dau?

econtext

Fermierii ar putea primi sanctiuni de 5% sau chiar 100% din fondurile europene daca nu respecta conditiile

Asaftei Bogdan

Cine este mai bogat: PDL sau USL? Vezi care sunt cei mai bogati candidati la alegerile locale

Asaftei Bogdan

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

youth2015 wordsmatter2012 shesthefest wmxs888888 cemeterbaik kosip ojosverdesediciones cequelejourdoitalanuit impresionesmias vrdoorperu referencedrugstores cutepics gospelconnoisseur blesstube peveroweb randomoverload couleurfrance cemeqiuqiu msnsmileys mycoolpix