1.7 C
București
23 noiembrie 2024
econtext.ro
ȘTIRI

Peste 200 de morți în atentatul din Iran. Teheranul jură răzbunare. Ce armată pregătește

Peste 200 de morți în atentatul din Iran. Teherannul jură răzbunare. Ce armată pregătește. Două explozii catalogate drept „atacuri teroriste” au ucis cel puțin 200 persoane la o ceremonie în Kerman, în onoarea generalului iranian ucis de SUA, Qassem Soleimani.

Peste 200 de morți în atentatul din Iran. Teherannul jură răzbunare. Ce armată pregătește. Două bombe au explodat miercuri la câteva minute, la comemorarea generalului Soleimani, aducând Orientul Mijlociu și mai mult aproape de un război deschis.

Prima explozie a avut loc la 700 de metri de mormântul lui Soleimani, iar a doua explozie a fost îndreptată către forțele de securitate care au organizat ceremonia de comemorare a generalului.

Peste 200 de morți în atentatul din Iran. Teherannul jură răzbunare. Ce armată pregătește

Soleimani a fost responsabil pentru modelarea politicii externe a Iranului în Orientul Mijlociu, conducând forța de elită Quds a Gărzii Revoluționare a Iranului.

El este artizanul înarmării și antrenării grupurilor armate din regiune, miliții șiite din Irak, Hezbollahul libanez și luptători din Siria, teritoriile palestiniene și Yemen, adică „frontul de rezistență împotriva SUA și Israelului”, chemat acum de Teheran la luptă, în urma războiului din Gaza.

Iranul nu s-a pronunțat în privința autorilor atentatului din Kerman, deși doar cu o zi înainte acuzase „regimul sionist” al Israelului pentru escaladarea conflictului în regiune.

Dar sunt mai mulți posibili autori, printre care ISIS, grupuri de iranieni în exil (Mujahedinii Poporului MEK fiind vinovații de „serviciu” pentru Teheran), organizații militante și chiar actori de stat, pentru că Iranul a sprijinit Hamas, precum și miliția șiită libaneză Hezbollah și rebelii Houthi din Yemen.

Ahmad Vahidi, ministrul de Interne, a declarat pentru televiziunea de stat, că a fost un atac terorist în curs de investigare.

Exploziile au avut loc la o zi după ce un atac cu dronă a Israelului l-a ucis adjunctul șefului Hamas, Saleh al-Arouri, în capitala Libanului, Beirut, într-un cartier în care își au sediul mai multe miliții susținute de Iran.

În timp ce Israelul a desfășurat atacuri în Iran legat de programul său nuclear și a efectuat asasinate țintite, nu a recurs niciodată la acest tip de atentat, cu victime civile în masă.

Exploziile au fost cauzate de două pachete pline cu explozibili ce au fost detonate de la distanță în mijlocul mulțimii, ceea ce aduce a ISIS. Dar oficialii iranieni înclină mai mult să dea vina pe Israel, care „manipulează” MEK, deși nici această organizație disidentă nu a recurs la un astfel de atentat vreodată.

Asasinarea unui lider Hamas de către Israel a inflamat Teheranul

Asasinarea de către Israel a liderului adjunct al Hamas, Saleh al-Arouri, în capitala Libanului, marți, a inflamat liderii de la Teheran, care au amenințat că războiul din Gaza s-ar putea extinde dincolo de enclava palestiniană și ar putea cuprinde întreg Orientul Mijlociu.

Răspunsul cel mai rapid ar putea veni din partea Hezbollah, gruparea libaneză aservită Iranului, iar aceasta este incomparabil mai antrenată și mai bine înarmată decât Hamas.

Grupul Hezbollah a declarat că va riposta împotriva oricărei ținte israeliene asupra oficialilor palestinieni în Liban și a precizat că „această crimă nu va trece niciodată fără răspuns și pedeapsă”.

Între timp, Nasser Kanaani, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Iranului – susținătorul șef al Hamas și Hezbollah – a declarat că uciderea lui Arouri va „aprinde, fără îndoială, un alt val în venele frontului de rezistență și a motivației de a lupta împotriva ocupanților sionişti”.

Rebelii Houthi din Yemen, împotriva cărora SUA au format o coaliție de peste zece națiuni, au declarat că își vor continua atacurile asupra transporturilor maritime din Marea Roșie până când Israelul nu va opri războiul din Gaza.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu continuă războiul din Gaza „până când Hamas va fi zdrobit”, și, în același timp, avertizează Hezbollah să-și oprească atacul transfrontalier.

Hezbollah poate declanșa un război în Orientul Mijlociu la ordinul Iranului

Hezbollah este gruparea ce poate provoca haos în Orientul Mijlociu, la comanda Iranului.

Institutul Israelian pentru Studii de Securitate Națională (INSS) raporta că gruparea are 50.000 de luptători foarte bine antrenați iar arsenalul grupului numără între 150.000 și 200.000 de rachete, inclusiv „sute” de rachete de precizie.

Majoritatea covârșitoare a echipamentului militar al Hezbollah este de fabricație sovietică sau iranian, achiziționat de la susținătorii lor iranieni, guvernul Bashar al-Assad din Siria și China.

INSS raportează că Hezbollah folosește RPG-7, un lansator portabil folosit pentru a ataca vehicule blindate ușoare, dar poate fi desfășurat și împotriva formațiunilor de trupe concentrate, permițând luptătorilor să angajeze vehicule blindate și poziții fortificate.

De asemenea, Hezbollah are zeci de tancuri de luptă principale T-55 și T-72 de fabricație rusească achiziționate din Siria în urma intervenției ruse în sprijinul guvernului lui al-Assad, precum și alte modele.

Deși T-55 este mult depășit de tancurile mai moderne, este simplu și ușor de întreținut, oferind Hezbollah o putere de foc eficientă.

Related posts

TOPUL EUROPEAN al dobanzilor! Ce dobanzi ofera bancile din statele europene pentru depozitele la termen

Asaftei Bogdan

Polonia anunţă că nu mai livrează arme Ucrainei / Avertisment cu privire la declinul interesului occidental

econtext

Discursul lui Putin: Rusia va face totul pentru a încheia războiul şi a eradica nazismul în Ucraina

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More