Piloții români care i-au respins pe ruși la granița NATO s-au întors în țară. Este vorba despre 100 de militari care în ultimele 4 luni au apărat spațiul aerian al alianței, în Lituania. Au fost zeci de misiuni în care Suhoiurile rusești se apropiau periculos de mult de spațiul NATO.
Au fost 4 luni de foc pentru piloții români. Misiunea lor a fost să apere una dintre cele mai vulnerabile zone din flancul estic. Lituania nu are avioane de luptă, iar în ultimii 20 de ani NATO a trimis acolo piloți de vânătoare. Țara este flancată de exclava rusă Kaliningrad și de Belarus, iar avioanele Moscovei și-au făcut un obicei din forțarea granițelor NATO.
Cosmin Vlad – comandantul detașamentului: Pe timpul desfășurării acțiunii au fost momente în care am fost decolați si de două ori pe zi, momente în care am fost nevoiți să interceptăm chiar și trei grupuri de aeronave, practic timp de două ore aeronavele românești au pendulat de la un grup de țintă la altul, astfel încât tensiunea a fost destul de mare, încărcarea psihologică a fost destul de mare pentru echipajele care s-au aflat în zbor. Cele mai multe dintre alerte au vizat aeronave ale Federației Ruse.
Românii au stabilit un record în Lituania. Au devenit militarii cu cele mai multe misiuni de poliție aeriană. În cele 4 luni, au interceptat peste 20 de avioane ale Kremlinului.
Mihăiță Marin – comandantul escadrilei de F-16: Din momentul în care erau interceptați, în cele mai multe dintre situații s-au comportat cu profesionalism și au acceptat indicațiile noastre și au părăsit spațiul aerian al NATO. Pe perioada summit-ului de la Vilnius a trebuit să executăm serviciul de luptă în aer, pe timpul celor trei zile în care s-a desfășurat misiunea.
Piloții care au fost în misiune în Lituania vor fi și instructori pentru noile generații de militari. La finalul anului, Armata o să primească avioane F-16, cumpărate din Norvegia. Flota va ajunge la 49 de astfel de aeronave de luptă, iar pregătirea celor care le vor pilota a început deja. Mai mult, anul viitor ar trebui să devină operațional și centrul de pregătire pentru F-16. Aici o să se antreneze inclusiv piloții ucraineni.