0.8 C
București
22 noiembrie 2024
econtext.ro
ȘTIRI

Războiul din Ucraina, ziua 645. Este puțin probabil ca Kievul să-i alunge pe ruși în 2024

”Este important ca respectarea dreptului umanitar să se aplice în cazul tuturor conflictelor”. Se discută despre drepturile omului în conflictul din Israel, însă devăratul obiectiv al întâlnirii de două zile de la Bruxelles a miniștrilor de externe ai NATO este războiul din Ucraina, care va continua pe tot parcursul anului 2024. Și din cauza faptului că ”în vederea iernii, Rusia a acumulat o rezervă mare de rachete”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la finalul summit-ului.

La reuniune participă şi ministrul de externe ucrainean. ”Trebuie să continuăm să luptăm, Ucraina nu va renunța, vrem să recâștigăm teritoriile de la granița recunoscută în 1991”, a spus Kuleba, neagând existenţa ”unui blocaj” în conflict şi spunând că Ucraina a primit doar 300.000 de cartușe de muniție din cele un milion promise.

Ucrainenii ”vor continua inevitabil să-și desfășoare” contraofensiva, eventual încercând să organizeze operațiunile ”într-un mod diferit”, însă este ”puțin probabil” ca ”în 2024 să reușească să-i alunge pe ruși din toate teritoriile ocupate”, reiese din analiza unui înalt oficial NATO care are acces la rapoartele de informații. Deși apreciază succesele obținute până acum de forțele ucrainene pe care le consideră ”extraordinare”, sursa consideră că abordarea ”trebuie să se schimbe” deoarece altfel, ”ceea ce am văzut la Bakhmut sau Avdiivka va deveni normalitate”.

Războiul din Ucraina. Kievul nu scapă de ruși nici în 2024

În cadrul reuniunii ”ne-am confirmat angajamentul de a sprijini Ucraina, inclusiv în vederea președinției italiene a G7” a asigurat ministrul de Externe și vicepremierul Antonio Tajani, care a purtat discuții bilaterale pe această temă cu omologul său și fostul prim britanic, ministrul Cameron, în timp ce cu ministrul finlandez de externe a dicutat pe tema migranților.

Potrivit letonului Krisjanis Karins ”trebuie, totuşi să dăm un semnal clar asupra parcursului Ucrainei către Alianța Atlantică” și ”să oferim Ucrainei o foaie de parcurs pentru accesarea la NATO”, deoarece ”promisiunile de aderare sunt una şi altceva este furnizarea unei foi de parcurs clară cu pașii necesari pentru intrarea în Alianță”.

Berlinul şi-a confirmat şi el sprijinul pentru Ucraina. „Viziunea Ucrainei dispare din opinia publică, iar acest lucru este fatal. Atacurile Rusiei asupra infrastructurii civile sunt mai grave ca niciodată. De aceea trebuie să lucrăm cu toții pentru a extinde în continuare ”scutul de protecție” de iarnă asupra Ucrainei”, a declarat ministrul german de externe Annalena Baerbock.

”Viitorul Ucrainei se află în UE și în NATO”, ”iar standardele, planificarea capacității și reforma forțelor armate ale Alianței sunt fundamentale în acest sens. Germania donează alte 11,5 milioane de euro mandatarului Fondului NATO-Ucraina”, a subliniat Baerbock, citat de rainews.it.

SUA sprijină în continuare Ucraina

Secretarul de stat Antony Blinken neagă oboseala aliaților și reiterează sprijinul pentru Kiev, anunțând că joi, va fi în Israel. ”Cu cât mai mulți ostatici se întorc acasă, cu atât mai multă asistență va sosi la faţa locului”, a explicat șeful diplomației americane.

În ceea ce privește frontul rusesc, Departamentul de Stat al SUA este convins că președintele rus Vladimir Putin nu va accepta pacea în Ucraina până când nu va afla rezultatele alegerilor americane din 2024. O posibilă victorie a fostului președinte Donald Trump ar putea pune în criză sprijinul occidental pentru Kiev, întrucât magnatul, principalul candidat la președinția republicană, a criticat dur sprijinul acordat de SUA Kievului.

Ucraina

Putin nu are nicio intenție să facă pace

Alianța și-a reiterat sprijinul pentru Ucraina știind că este puțin probabil ca anul viitor să se ajungă la un acord de pace. ”Putin nu are nicio intenție să facă pace înainte de a vedea rezultatul alegerilor noastre”, a declarat un înalt oficial american, care a vorbit sub rezerva anonimatului.

Nu este un mister faptul că, în ciuda sprijinului deplin oferit Kievului de președintele american Joe Biden chiar de la începutul conflictului, în februarie 2022, finanțarea suplimentară pentru Ucraina este blocată de Camera Reprezentanților controlată de republicani. Invitația președintelui Zelenski de a merge în Ucraina pentru a constata personal amploarea conflictului este deocamdată ignorată de Trump, deși fostul președinte american a declarat în repetate rânduri că dacă ar fi reales, ar putea pune capăt războiului în 24 de ore. (Traducerea-Rador)

Related posts

Alertă aeriană în Rusia. Terminal petrolier în flăcări, spaţiu aerian închis şi zboruri suspendate

econtext

Mesajul vehement al lui Putin, în timpul vizitei lui Orban. Ce i-a spus premierului Ungariei despre pacea cu Ucraina

econtext

Cum vrea Rusia să-și recapete supremația în Marea Neagră. China i se opune

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More