Romanii par sa aiba memoria scurta. Multi dintre noi uitam cum am dus-o in anii de dupa Revolutie.
Pentru o mare parte a romanilor, vremurile dinainte de anul 2000 au fost mult mai bune ca cele pe care le traim in aceste clipe.
Uitam ce s-a intamplat in perioada postdecembrista, poate si din tendinta generala a omului de a idealiza trecutul.
Romania sub trei presedinti
Se aduc acuzatii grave, cum ca am traversa cele mai negre si mai dureroase momente din ultimii 22 de ani. Dar oare este chiar asa? Intr-adevar, nu traim foarte bine acum, nu traim dupa cum am fi dorit, dar sa nu uitam ca este criza.
Dar in ciuda acestei crize, oare viata noastra nu este mult mai buna decat in urma cu 10 – 20 de ani? Sau este mai rea? Dar pentru a vedea exact cand am trait mai bine, haideti sa vedem ce s-a intamplat in Romania de cand a cazut Ceausescu.
Pentru a ne aminti ce s-a intamplat din 1990 si pana in prezent, Econtext va prezinta o radiografie maraton. Mai exact, prezentam evolutia unui numar de 14 indicatori diversi, din mai multe ramuri socio-economice. Va aratam cum au evoluat salariile, pensiile, investitiile, locuintele, numarul saracilor, etc. pe parcursul mandatelor detinute de presedintii care au guvernat Romania in ultimii 22 de ani.
Mai exact, am impartit aceasta perioada in patru intervale: conducerea lui Ion Iliescu (1990 – 1996), presedintia lui Emil Constantinescu (1996 – 2000), noul mandat al lui Ion Iliescu (2000 – 2004) si presedintia lui Traian Basescu (2004 – pana in prezent, 2012).
Indicatori
Si am avut in vedere urmatorii indicatori: (1) salariul mediu, (2) rata somajului, (3) numarul salariatilor, (4) Produsul Intern Brut (PIB), (5) cursul euro/leu, (6) investitii straine directe, (7) numar locuinte, (8) valoarea pensiei medii, (9) numarul de saraci care mananca la cantine, (10) centre pentru asistarea adultilor (bolnavi cronici, adulti handicapati, batrini), (11) indemnizatie somaj, (12) numarul somerilor, (13) cursul dolar/leu, (14) inflatia medie anuala.
Si vom vedea cum au evoluat acesti indicatori la inceputul si finalul de mandat al fiecarui presedinte.
Cu alte cuvinte, cum a luat fiecare presedinte tara si cum a lasat-o. Datele provin de la Ministerul Muncii, Camera Deputatilor, Institutul National de Statisca, Banca Nationala a Romaniei, etc.
Ion Iliescu – Emil Constantinescu – Traian Basescu
Dar sa lasam cifrele sa vorbeasca de la sine. De exemplu, in privinta salariului mediu, conducerea lui Ion Iliescu 1990 – 1996 si presedintia lui Emil Constantinescu 1996 – 2000 au fost cele mai dezastruoase, salariul scazand cu 30 de dolari, respectiv 25 de dolari.
In privinta somajului, cea mai neagra perioada a fost 1990 – 1996. In timpul lui Ion Iliescu, somajul a urcat de la 0,6% (1990) si pana la 6,6% (1996). In plus, numarul salariatilor s-a diminuat in toate mandatele presedintilor, cele mai drastice scaderi fiind in primii zece ani de dupa Revolutie.
La randul sau, PIB-ul a trecut de la -5,5 miliarde dolari in intervalul 1990 – 1996 la un plus de peste 100 de miliarde de dolari in timpul lui Traian Basescu.
In privinta saracilor care mananca la cantinele sociale, numarul lor a descrescut puternic din 2000 si pana in prezent. Si pensia a urcat, dar si investitiile straine.
Dar iata HARTA COMPLETA A CELOR TREI PRESEDINTI – CUM S-A DEZVOLTAT ROMANIA IN TIMPUL CELOR TREI PRESEDINTI:
https://econtext.ro/eveniment–2/politic/romania-presedintilor-ce-au-facut-iliescu-constantinescu-si-basescu-pentru-romania-vezi-cum-au-luat-tara-si-cum-au-lasat-o-iata-cum-au-evoluat-salariile-pensiile-somajul-numarul-saracilor-cat-au-fost-acestia-presedinti.html