Cand traim vremuri de criza, este important sa avem un loc de munca. Siguranta serviciului este, in mod cert, prioritatea numarul unu atunci cand se anunta vremuri agitate la orizont.
Pentru ca, daca ramanem fara serviciu, sunt sanse tot mai mici sa gasim altceva de munca, odata ce criza s-a instalat in totalitate. Vedem cum, de la o zi la alta, numarul de posturi scoase pe piata se rareste in cele mai multe domenii.
Exact asa s-a intamplat si in Romania in ultimii ani: ofertele de joburi s-au subtiat colosal. Si salariile, dar si angajarile!
Angajari
Econtext va arata in ce domenii se mai fac angajari in aceste momente de criza. Unde mai sunt oferte de joburi! Unde a crescut, dar si unde a scazut oferta de posturi in ultimii trei ani. Mai precis, de la finele anului 2008 (cand a inceput criza) si pana la finele anului 2011 (acestea fiind cele mai recente date). Practic, cum s-a modificat piata muncii in aceasta perioada.
Econtext nu este la prima analiza despre angajari, servicii, locuri de munca. Recent, am prezentat un top european al celor mai saraci angajati, iar cei din Romania erau, din nefericire, pe primul loc la saracie. Da, angajatii romani sunt cei mai saraci din UE (vezi AICI analiza).
De asemenea, am aratat si cat castiga pe ora romanii (click pentru a vedea pentru cine valoreaza ora cel mai mult) sau cum au evoluat salariile in criza (VEZI in ce domenii au scazut/crescut salariile).
Evolutie
Iar acum va aratam cum a evoluat oferta de joburi in cei trei ani de criza. Unde se gasea de munca la inceputul crizei si unde se mai gaseste acum!
Si ne-am concentrat pe cele mai importante 15 sectoare economice. Astfel, dintre acestea, oferta de posturi vacante a scazut in 12 si a urcat in 3.
Cel mai mare declin a avut loc in sectorul bugetar. Concret, cea mai mare scadere a ofertei de joburi s-a petrecut in invatamant. In trimestrul al patrulea din 2008, erau scoase pe piata 4.967 de posturi libere in domeniul invatamantului.
Declin
Numarul acestora s-a redus covarsitor ulterior. In trimestrul patru din 2011, in acest sector au fost scoase spre ocupare doar 382 de posturi vacante. De unde rezulta un declin de 92% in aceasta perioada. Aproape ca a disparut oferta de joburi in invatamant!
Surprinzator, pe a doua pozitie se situeaza sectorul distributiei de energie, cu un declin de 87%.
Sunt insa si trei domenii unde se cauta acum mai mult personal decat in urma cu trei ani. Mai exact, in salubritate, transporturi si IT.
https://econtext.ro/dosar–2/analiza/romanii-au-ajuns-sa-caute-de-munca-si-cu-lupa-vezi-unde-mai-gasesti-de-munca-in-tara-noastra.html