Rusia se confruntă cu noi acuzații. O analiză asupra manualelor şcolare accesibile public şi a politicilor educaţionale ale statului relevă că Moscova ar vrea să înlocuiască identitatea naţională ucraineană a peste un milion de copii în teritoriile ocupate.
Așadar, Rusia caută în mod deliberat să înlocuiască identitatea naţională ucraineană a peste un milion de copii în teritoriile ocupate din Ucraina. Aceste acuzații au apărut după o analiză asupra manualelor şcolare accesibile public şi a politicilor educaţionale ale statului.
„Din 2014, Rusia a creat un model de eliminare a identităţii ucrainene prin sistemul său educaţional în Crimeea. Acum aplică în mod intens aceleaşi măsuri în noile teritorii ocupate ale Ucrainei”, a declarat Anastasia Vorobiova, analistă la Centrul de Educaţie Civică „Almenda”, pentru EFE.
Rusia se confruntă cu multe acuzații grave
Aceasta susține că Rusia are ca obiectiv să distrugă orice legătură a populaţiei locale de acolo cu restul Ucrainei. Totodată, Moscova ar vrea să-i impună identitatea civică rusă, iar copiii sunt supuşi unei militarizări agresive.
„Ei sunt pregătiţi să servească în armata rusă, să fie dispuşi să lupte şi să moară pentru Rusia”, a mai spus Vorobiova.
O recentă analiză detaliată asupra manualelor ruse utilizate în teritoriile ocupate a identificat o serie de „mari naraţiuni” menite să îi influenţeze pe copiii ucraineni, potrivit sursei menționate.
Manualele prezintă în mod sistematic Ucraina ca parte a Rusiei şi îi neagă suveranitatea. Ucrainenii care au luptat pentru independenţa naţiunii lor de-a lungul istoriei sunt prezentaţi drept „trădători”.
„Un nou manual de istorie, al cărui coautor este Vladimir Medinski, afirmă că Ucraina este un stat ultranaţionalist, că ucrainenii au fost inventaţi de Austro-Ungaria, că sunt un grup etnic ‘artificial’”, a spus Vorobiova.
Simultan, cuceririle teritoriale ale Rusiei şi asimilarea diverselor popoare sunt prezentate într-o lumină pozitivă. În teritoriile ocupate, elevilor li se predă exclusiv în limba rusă. Simultan, părinţii sunt intens descurajaţi să-şi lase copiii în clase ucrainene disponibile oficial.
„Aceşti părinţi riscă să fie consideraţi drept ‘neloiali’”, a mai spus aceasta pentru sursa menționată.
Familiile din Ucraina se află într-o situație foarte dificilă
Unii elevi merg la şcoli administrate de ruşi pentru a se conecta mai târziu în timpul zilei la cursurile online în şcolile lor ucrainene. Totuși, aceste familii se confruntă cu ameninţări grave, potrivit sursei menționate.
Elevii sunt „obligaţi să iubească Rusia”. Acest lucru este deosebit de cinic, având în vedere distrugerea pe care armata invadatoare a adus-o în casele lor, notează sursa menționată.
Capacitatea copiilor, în special a celor mai mici, de a rezista în faţa acestor naraţiuni este limitată într-un mediu în care orice opinie „pro-ucraineană” nu poate circula liber şi în care exprimarea lor poate duce la pierderea locului de muncă, a proprietăţii sau a libertăţii.
„Consecinţele acestei politici pot fi catastrofale”, a subliniat Vorobiova, care avertizează asupra impactului psihologic puternic al propagandei, în special asupra copiilor.
În zone precum Crimeea are deja „consecinţe fatale”, a mai spus aceasta.