Armate întregi de troli din Rusia sunt ocupate să sporească incertitudinea în Occident, susține într-un interviu pentru publicația T-online colonelul Markus Reisner, istoric, expert militar și ofițer al forțelor armate austriece, care servește ca superintendent al institutului pentru formarea ofițerilor de la Academia Militară Theresian.
Colonelul Markus Reisner, una dintre cele mai respectate voci în analiza conflictului, oferă o radiografie necruțătoare a situației de pe front. Într-un interviu pentru t-online, expertul militar austriac descrie riscurile care planează asupra Ucrainei, Europei și NATO.
Întrebat care care ar fi primii pași necesari pentru a pune limite Rusiei, ofițerul austriac spune că ”în primul rând, trebuie să apară voința politică, apoi industria europeană de apărare ar trebui să fie extinsă masiv și producția sa să crească în consecință. Nu în ultimul rând, ar trebui combătută manipularea rusească în spațiul informațional. Vedem în prezent cât succes poate avea în România, unde candidatul pro-rus la președinție Călin Georgescu tocmai a câștigat primul tur al alegerilor. Rusia vrea să ne fragmenteze și, până acum, a reușit foarte bine acest lucru. Și nu este singură. Xi Jinping din China este de acord cu Putin că devin posibile schimbări politice globale, cum nu s-au mai văzut de 100 de ani”.
”Rusia va continua să se înarmeze, aceasta este logica regimului, care a decis războiul și o ruptură definitivă cu Occidentul. Este în căutarea punctelor slabe, iar atunci când le va găsi, le va exploata și le va extinde. Cu cât suntem mai slabi, cu atât eforturile sunt mai mari. Rusia ar putea, de asemenea, să submineze articolul 5 din tratatul NATO, care stipulează obligația de a oferi asistență. Ar trebui să ne pregătim: Europa are încă cele mai puternice forțe armate și cea mai eficientă industrie de apărare. Dar nu suntem capabili să punem Rusia la locul ei. Aceasta este ceea ce este atât de alarmant. Să sperăm că prețul nu va fi prea mare.
Da, istoria are o mulțime de exemple care arată că ezitarea și indiferența adăpostesc pericole. Când a început cel de-al Doilea Război Mondial, contemporanii nu au realizat imediat că un război mondial era iminent. Când Germania nazistă a invadat Polonia în 1939, oamenii nici măcar nu au fost foarte îngrijorați. După înfrângerea Franței, un an mai târziu, aceasta a fost cu atât mai mare. Primul Război Mondial a început cu încăierări între Austria și Serbia și, în curând, aproape toată Europa a intrat în război. Odată ce un proces a început, este imposibil să prezici unde se va termina. Aceasta este ceea ce face istoria atât de fascinantă, dar și ceea ce face deciziile din prezent atât de explozive. Gândirea magică, speranța că totul se va rezolva cumva, ne-a condus în criza cu Rusia. Ar trebui să facem mai bine acum.” susține istoricul militar austriac.
Frontul ucrainean se clatină,Rusia, pe punctul de a da lovitura
Situația din estul Ucrainei este dramatică și riscă să devină catastrofală. Trupele Kremlinului par gata să pătrundă în Donbass, iar schimbările politice din Statele Unite, odată cu venirea lui Donald Trump, ar putea complica și mai mult lucrurile. Viitorul președinte american nu și-a clarificat încă planurile față de Ucraina și Rusia, lăsând un val de incertitudini, susține colonelul Markus Reisner, una dintre cele mai respectate voci în analiza conflictului care oferă o radiografie necruțătoare a situației de pe front.
„Situația în Donbass e catastrofală. Ucraina se confruntă cu o lipsă gravă de personal. Brigăzile care ar trebui să numere 5.000 de soldați sunt reduse la jumătate, iar Rusia profită de aceste breșe. După peste 1.000 de zile de război, trupele ucrainene sunt epuizate. În ciuda videoclipurilor triumfaliste cu drone ucrainene, realitatea e sumbră: Rusia avansează, iar Ucraina trebuie să găsească urgent o modalitate de a-i opri, ” susține ofițerul austriac.
Pokrovsk, punctul de cotitură?
Înaintarea rușilor spre Pokrovsk, unul dintre punctele cheie ale frontului, ridică mari semne de întrebare. Dacă rușii reușesc să spargă apărarea ucraineană aici, nu mai există nimic care să-i oprească dintr-un avans rapid spre vest, spre Nipru.
Schimbarea la Casa Albă: Trump și riscurile pentru Ucraina
Întoarcerea lui Trump la putere aduce o doză suplimentară de incertitudine. În timp ce mulți analiști încearcă să-l evalueze prin prisma raționalității convenționale, Reisner avertizează: „Trump gândește diferit. Trebuie să fim pregătiți pentru decizii aparent iraționale. O încetare a focului negociată de Trump ar putea doar să înghețe temporar conflictul, dar Rusia, așa cum știm, nu respectă acordurile internaționale.”
Un viitor fără americani?
Dacă Trump își îndreaptă atenția spre un curs mai izolaționist, consecințele ar fi grave. „Europa nu este pregătită să umple vidul geopolitic care ar apărea. Fără sprijinul SUA, riscurile ca Rusia să-și extindă influența cresc. Mai mult, Trump pare mult mai interesat de China decât de criza din Ucraina.”
O confruntare între Nordul și Sudul global
În opinia lui Reisner, războiul din Ucraina a escaladat într-un conflict mai amplu, între Nordul global, dominat de țările occidentale, și Sudul global, cu Iranul, Coreea de Nord și India sprijinind direct sau indirect Rusia. „Această confruntare are potențialul de a scăpa de sub control”, avertizează expertul.
Un viitor nesigur
Europa, deja afectată de manipularea informațională rusească, trebuie să se pregătească pentru un viitor incert. „Dacă Rusia continuă să profite de slăbiciunile europene, riscurile de fragmentare cresc. Și nu ne confruntăm doar cu Rusia, ci și cu China, care vede oportunități imense în această destabilizare geopolitică.”
Colonelul Reisner încheie cu un avertisment sumbru: „Europa trebuie să-și regândească strategia, altfel prețul neglijenței ar putea fi devastator.”