2 C
București
21 noiembrie 2024
econtext.ro
ACTUAL

Se amână creșterea pensiilor cu 40%, la cererea FMI? Răspunsul șefului Casei de Pensii

Se amână creșterea pensiilor cu 40%, la cererea FMI? Răspunsul șefului Casei de Pensii a fost unul foarte tranșant. El a spus că sunt bani pentru creșterea pensiilor.

Șeful casei de Pensii, Daniel Baciu, a fost nevoit să iasă public și să spună că va exista o creștere de pensii, în medie, cu 40% în septembrie, așa cum s-a stabilit. El a negat zvonurile că creșterea pensiilor ar urma să se facă etapizat la cererea FMI.

Zilele acestea au au existat mia multe zvonuri privind o posibilă amânare a creșterii pensiilor. Creșterea pensiilor ar trebui să se facă pentru toți pensionarii la data de 1 septembrie.

Presa a scris că, în noiembrie, experții FMI au subliniat necesitatea modificărilor în proiectul legii pensiilor. Aceștia au transmis Ministerului Finanțelor că cheltuielile generate de aplicarea noii legi a pensiilor sunt prognozate să atingă aproximativ 0,5% din PIB în 2024, urmate de o creștere de 1% din PIB începând cu anul 2025.

Se amână creșterea pensiilor cu 40%, la cererea FMI? Răspunsul șefului Casei de Pensii
Atunci, va intra în vigoare noua lege a pensiilor și autoritățile spun că, în medie, fiecare pensie va crește cu 40%. Newsweek a scris, în repetate rânduri, despre faptul că FMI face analize și chiar a venit la București îngrijorată de impactul bugetr de zeci de miliarde de lei pe care îl are creșterea pensiilor.

„În legătură cu această recalculare, care se acordă în etape, este o mare, mare dezinformare. La Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP) noi lucrăm cu o singură etapă, nu există etape intermediare.

Nu știu de unde s-au scos aceste afirmații, pentru că legea prevede foarte clar ca pensionarii, în luna septembrie, să primească toți pensiile recalculate după noua formulă de calcul, care este parte din lege”, a explicat preşedintele Casei de pensii, Daniel Baciu.

Baciu susține că există bani pentru creșterea pensiilor care, în medie, va fi de 40%.

„Impactul bugetar a fost făcut de la începutul anului și a fost inclus în bugetul asigurărilor sociale de stat care a fost aprobat în Parlament. Avem banii necesari, avem impactul cu privire atât la indexarea care a avut loc la început de la 1 ianuarie, cu 13,8%, cât și pentru recalculare, care va fi pentru patru luni, septembrie – decembrie, care implică încă un impact suplimentar de 10 miliarde.

Acești bani sunt cuprinși în bugetul asigurărilor sociale de stat, astfel încât la 1 septembrie oamenii vor primii pensiile recalculate. Legea prevede foarte clar ca această recalculare să nu se facă în etape, ci să se facă la 1 septembrie. ”, a mai spus șeful Casei de pensii, Daniel Baciu, potrivit realitatea.net.

Trebuie spus, însă, că unii pensionari nu vor primi nicio creștere de pensie. Dimpotrivă, aproape 2.000.000 de pensionari vor avea pensia scăzută. Potrivit legii, vor rămâne cu pensia în plată.

Related posts

Alertă meteo înainte de 1 decembrie. Cod portocaliu de furtuni în nouă județe

econtext

Libertatea presei în UE, în cădere liberă și riscă să se rupă. Mass-media din România, analizată pe larg (Raport Liberties)

econtext

Veste bună pentru cei care merg la cumpărături cu mașina! Parcarea în Piața Norilor este gratuită în primele 30 de minute

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More