1.4 C
București
22 noiembrie 2024
econtext.ro
ACTUAL

Serviciul militar ar putea deveni obligatoriu. România trebuie să-și refacă armata

Serviciul militar ar putea deveni obligatoriu deoarece România trebuie să-și refacă armata cu rezerviști. Este opinia generalului (r) Virgil Bălăceanu, fost reprezentant al țării noastre la NATO. Armata română are o rezervă de aproximativ 2.000 de militari, insuficientă în cazul unui conflict armat. În acest sens, el a dat exemplul statului Israel care a mobilizat în doar câteva zile o armată de 300.000 de rezerviști, dintr-un total de 500.000.

Serviciul militar ar putea deveni obligatoriu în România, dacă politicienii nu găsesc o altă soluție pentru a completa rezervele armatei. Avertismentul vine din partea generalului Virgil Bălăceanu, fost reprezentant la Comandamentul NATO. El a declarat că România trebuie să-și refacă rezervele militare pe principiile voluntariatului.

Potrivit spuselor sale, parlamentarii ar trebui să deblocheze legea care vizează refacerea rezervei armatei României. Aceasta așteaptă de mai bine de trei ani să ajungă în Parlament. Dar nici unul dintre politicienii actuali nu pare interesat să o promoveze.

În acest timp, România are sub 2.000 de rezervişti voluntari, în vreme ce Polonia are 38.000, a mai afirmat Bălăceanu. El a dat ca exemplu situația din Israel. În doar câteva ore, armata a mobilizat 300.000 de rezervişti, din aproape 500.000.

„La ora actuală noi avem sub 2.000 de rezervişti voluntari, Polonia are 38.000 de rezervişti”, a afirmat Bălăceanu.

Serviciul militar obligatoriu ar putea fi introdus în România

Virgil Bălăceanu a explicat că nu există armată care să nu aibă o rezervă la dispoziție, pe timp de pace. În acest sens, a arătat că Ucraina nu ar fi rezistat în fața Rusiei fără o astfel de rezervă.

Iar România trebuie să ia aminte de aici și să acționeze pentru refacerea propriilor rezerve de cadre militare. Acest lucru este posibil fie prin cooptări voluntare de militari, fie prin introducerea unui serviciu militar obligatoriu.

„E nevoie şi de pregătirea rezervei operaţionale, cei care au îndeplinit stagiul militar până în 2007. Toate aceste probleme sunt cuprinse, ca amendamente, la legea de pregăire a populaţiei pentru apărare. Întrebaţi-i şi dvs pe parlamentari de ce o lege care este absolut necesară privind refacerea rezervei armatei României încă circulă în procedură inter-instituţională de mai bine de doi ani de zile, se fac 3 ani de zile”, a spus Virgil Bălăceanu.

Serviciul militar

Generalul Virgil Bălăceanu

Generalul (r) Virgil Bălăceanu Sursa foto: Facebook

O decizie care are nevoie de voință politică
Generalul în rezervă a mai spus că prin proiectul de lege se introduce perioada de pregătire a rezerviştilor din armată până la 15 zile, periodic. Aceștia vor fi convocați la anumite intervale de timp.

„Dacă nu vom reface rezerva Armatei României pe principiile voluntariatului atunci va trebui să reintroducem serviciul militar obligatoriu, iar o asemenea decizie nu poate fi amânată în perspectiva următorilor cinci ani. Credeţi că vom avea vreun partid politic care în programul electoral să pună problema reintroducerii serviciului militar obligatoriu? Exclud o asemenea posibilitate, pentru că ar însemna un dezastru la alegeri”, a arătat Virgil Bălăceanu.

Generalul în rezervă a afirmat că după alegeri, partidele care vor câștiga vor trebui să ia o decizie. Fie vor găsi o soluție pentru recrutarea voluntară. Fie, în caz de nevoie vor introducere o formă de serviciu militar obligatoriu. Pe de altă parte, a atras atenția generalul în rezervă, există o altă problemă ce trebuie rezolvată. Autoritățile miltare trebuie să găsească soluții pentru a-i încadra pe toți voluntarii care doresc să urmeze serviciul militar.

„Din păcate, Ministerul Apărării, Statul Major al Apărării nu reuşeşte să îi încadreze pe toţi cei care au fost selecţionaţi pentru postul de rezervist voluntar, sunt elemente contradictorii. Adică tineri, cetăţeni ai României, vin să se încadreze ca rezervişti voluntari, trec probele, sunt selecţionaţi dar există situaţii în care aceştia nu sunt încadraţi”, a mai precizat Virgil Bălăceanu.

Related posts

INVESTIGAȚIE Soțul purtătoarei de cuvânt din Primăria lui Piedone, un fost fotbalist de la Dinamo, contracte de 15 milioane de lei cu primăria și cu instituțiile publice subordonate

econtext

Gabriel Liiceanu: „Pe planetă se duce azi o luptă între autoritarism și democrația occidentală.” Ce pericol pândește România

econtext

Robert Negoiță, ignorat total de Gabriela Fiera. Nașa sa îl acuză în continuare de trădare

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More