11.9 C
București
3 aprilie 2025
econtext.ro
ȘTIRI

SUA nu pot purta negocieri de pace fără Ucraina, iar UE nu poate fi exclusă de la discuții ce o privesc, transmite Parlamentul European

Negocierile de pace cu privire la Ucraina nu pot fi purtate în absența liderilor acestei țări, iar deciziile ce privesc arhitectura europeană de securitate nu pot fi luate în lipsa UE și a statelor membre, se arată într-o declarație comună semnată de lideri proeminenți din Parlamentul European și publicată miercuri. Declarația vine în contextul în care SUA și Rusia au stabilit principiile viitorului dialog bilateral, punând bazele procesului de negociere privind un acord de pace în Ucraina. La discuții nu a fost invitată Ucraina, în timp ce SUA au semnalat că Europa ar putea fi exclusă de la masa negocierilor.

În urma declarațiilor și evoluțiilor recente, inclusiv discuțiile preliminare care s-au purtat marți în Arabia Saudită între reprezentanții SUA ale Americii și ai Federației Ruse, „reiterăm că nicio pace în Ucraina nu poate fi negociată fără participarea deplină a conducerii Ucrainei alese democratic și sprijinul poporului său. Orice reglementare care exclude Ucraina sau îi subminează aspirațiile legitime nu va fi nici justă, nici viabilă”, se arată în declarația PE, semnată printre alții de președinții Comisiei pentru Afaceri Externe, David McAllister, delegației comisiei parlamentare UE-Ucraina, Pekka Toveri, respectiv delegației pentru relațiile cu SUA, Brando Benifei.

„În plus, subliniem că arhitectura de securitate a Europei nu poate fi discutată fără implicarea activă a UE și a statelor sale membre”, având în vedere sprijinul financiar oferit Ucrainei de UE și de statele sale membre, care reflectă angajamentul acestora atât față de apărarea Ucrainei, cât și față de securitatea Europei.

În consecință, „rolul UE în orice negocieri care afectează securitatea Europei trebuie să fie proporțional cu ponderea sa politică și economică”, se arată în declarație.

Liderii din PE responsabili de afacerile externe și de relațiile cu SUA, Ucraina și Rusia subliniază că, în lumina ultimelor evoluții, a devenit limpede că UE și statele membre „nu se mai pot baza pe deplin pe guvernul Statelor Unite pentru a apăra valorile și interesele noastre comune, ci trebuie să-și ia apărarea și securitatea în propriile mâini”, situație care „necesită măsuri urgente”, și chiar instrumente aplicabile în circumstanțe excepționale „pentru creșterea și eficientizarea cheltuielilor și pregătirii militare”.

Apelul pentru liderii europeni este să dea dovadă de leadership, viziune și hotărâre în măsura în care războiul de agresiune neprovocat al Rusiei împotriva Ucrainei reprezintă o amenințare la adresa securității europene, iar orice înțelegere în condițiile dictate de Rusia este o bombă cu ceas.

„Scopul negocierilor cu Kremlinul nu trebuie să fie acela de a permite Rusiei să obțină victoria asupra Ucrainei pe care până acum nu a reușit să o obțină militar – nu în ultimul rând datorită sprijinului americanilor, al europeni și al altor parteneri internaționali”, scriu liderii din PE.

„Facem apel la liderii europeni să adopte de urgență măsuri politice, de securitate și financiare îndrăznețe, curajoase și cuprinzătoare pentru a se asigura că viitorul Europei va fi modelat în Europa”, subliniază ei.

Von der Leyen: UE vrea să facă echipă cu SUA pentru o pace justă și durabilă

Uniunea Europeană (UE) vrea „să facă echipă” cu SUA pentru o pace „justă și durabilă” în Ucraina, a declarat marți președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pe rețeaua socială X, după o întrevedere cu trimisul special al lui Donald Trump pentru Ucraina, Keith Kellogg,

„Momentul este crucial. Financiar și militar, Europa a contribuit mai mult ca oricine. Și noi ne vom intensifica eforturile”, a subliniat Von der Leyen la finalul întrevederii de la Bruxelles.

UE a cheltuit 135 de miliarde de euro pentru a ajuta Ucraina, dintre care 52 de miliarde în ajutor militar, același nivel ca SUA, și este gata „să facă mai mult”, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene, publicat la finalul acestei întrevederi.

Comisia Europeană urmează să prezinte pe 19 martie ideile sale pentru dezvoltarea capacităților de apărare ale UE. Ursula von der Leyen a estimat la circa 500 de miliarde de euro pe o perioadă șase ani nevoile de finanțare pentru întărirea apărării europene.

Related posts

Casa Albă: Retragerea trupelor ucrainene din Avdiivka, dovadă a „costului inacţiunii“ Congresului

econtext

Bogații lumii își construiesc buncăre în țări exotice sau pe Marte. Cum se protejează în caz de Război Mondial

econtext

Forțele ucrainene țin piept celei mai puternice ofensive ruse de la declanșarea invaziei, spune șeful armatei ucrainene

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More