O sută de instanțe din țară – atât judecătorii, cât și tribunale, respectiv curți de apel – au înregistrat în 28 aprilie solicitări privind desființarea hotărârii Curții Constituționale a României (CCR) privind anularea alegerilor din 2024, arată datele centralizate de pe portalul instanțelor de judecată. Concomitent, pe Tik Tok și Facebook, simpatizanții lui Călin Georgescu pregătesc „ultima încercare Turul 2 înapoi”: acțiuni în instanțe prin care cer revocarea decretului privind numirea în funcție a lui Marcel Ciolacu, respectiv a hotărârilor de guvern privind organizarea alegerilor prezidențiale din luna mai.
Motivarea Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ) care a întors decizia unui judecător al Curții de Apel Ploiești privind desființarea deciziei CCR referitoare la anularea alegerilor prezidențiale nu i-a convins pe simpatizanții lui Călin Georgescu, care pe rețelele de socializare pregătesc o nouă strategie „Turul 2 înapoi”.
„Ultima încercare pentru Turul 2, înapoi”
În 28 aprilie, în ziua în care ICCJ făcea publică motivarea hotărârii pronunțate vineri, un român a depus alte 100 de cereri similare la instanțe din toată țară.
În acțiunile transmise pe emailul curților de apel, tribunalelor și judecătoriilor, Virgil Gorcea solicită „anularea hotărârii Curții Constituționale din 16 decembrie 2024, privind anularea alegerilor prezidențiale”.
Curtea de Apel Iași a soluționat marți solicitarea bărbatului, respingând cererea pe motiv de necompetență. Alte dosare au termen miercuri, 30 aprilie, respectiv săptămâna viitoare, iar în altele instanțele încă nu au stabilit un termen.
În paralel, în seara de 27 aprilie aprilie, pe TikTok și pe Facebook a fost distribuită masiv o înregistrare a avocatului Daniel Chitic în care românii sunt încurajați să continue demersurile în instanță. Demersului de promovare i s-a alăturat și fosta judecătoare din Botoșani, Lăcrămioara Axinte. Demersul inițiat îl vizează de această dată pe premierul Marcel Ciolacu, cel care a semnat Hotărârile de Guvern privind organizarea alegerilor prezidențiale din luna mai.
„Ultima încercare pentru #Turul2Înapoi. La linkul de aici (https://t.me/DanMVChiticNecenzurat/3340) veți găsi o Cerere de anulare a decretului de numire a lui Marcel Ciolacu, a hotărârilor de guvern pentru organizarea alegerilor și pentru reluarea turului 2 – de completat și de trimis la Curtea de Apel pe raza teritorială a căreia domiciliați!”, se menționează în mesajul postat de avocatul Chitic.
Acesta a atașat un model de cerere de chemare în judecată, în care urmăritorii săi sunt învățați ce să ceară:
– 1. Anularea Decretului nr. 1670 din data 23.12.2024, publicat în Monitorul Oficial, partea I, nr. 1307 din 23.12.2024 prin care a fost desemnat, în temeiul art. 85 alin 1, art. 100 alin 1 și art. 103 alin.1 din Constituția României, domnul Ion Marcel Ciolacu în calitate de Prim-ministru al României;
– 2. Anularea Hotărârii de Guvern nr. 4 din 16 ianuarie 2025 privind stabilirea datei alegerilor pentru Președintele României din anul 2025 publicată în Monitorul Oficial nr. 37 din 16 ianuarie 2025;
– 3. Anularea Hotărârii de Guvern 17 din 28 ianuarie 2025 privind aprobarea Programului calendaristic pentru realizarea acțiunilor necesare pentru alegerea Președintelui României din anul 2025 publicată în Monitorul Oficial nr. 72 din 29.01.2025;
– 4. Anularea Hotărârii de Guvern nr. 68 din 20 februarie 2025 privind stabilirea măsurilor pentru buna organizare și desfățurare a alegerilor pentru Președintele României din anul 2025 publicată în Monitorul Oficial nr. 157 din 21 februarie 2025;
– 5. Anularea Hotărârii de Guvern nr. 79 din 20 februarie 2025 privind stabilirea bugetului și a cheltuielilor necesare pregătirii, organizării și desfășurăprii în bune condiții a alegerilor pentru Președintele României din anul 2025 publicată în Monitorul Oficial nr. 159 din 21 februarie 2025;
– 6. Reluarea și organizarea turului 2 al alegerilor pentru Președintele României declanșate în anul 2024, astfel cum acestea au început să se desfășoare la data de 6 decembrie 2924 în afara teritoriului României.
Rolul avocatului Daniel Chitic
A doua zi, pe 29 aprilie, la curțile de apel din București, Iași, Bacău și Constanța au fost înregistrate primele patru solicitări de chemări în judecată a Guvernului României, premierului Marcel Ciolacu și a Administrației Prezidențiale după modelul propus de avocatul Chitic. De altfel, una dintre acțiunile înregistrate la Curtea de Apel București îi aparține și se va judeca miercuri, 30 aprilie.
Avocatul Daniel Chitic este și cel care o reprezintă pe Gheorghița Popescu, cea care a obținut hotărârea favorabilă la Curtea de Apel Ploiești.
După decizia ICCJ prin care a fost desființată hotărârea de la Ploiești, Gheorghița Popescu, reprezentată de avocatul Chitic a depus exercitat două căi de atac la Instanța Supremă: o cerere de recurs depusă în teremenul legal de cinci zile, prevăzut de instanța de fond, și o contestație în anulare. Aceasta contestă decizia ICCJ, criticând soluționarea recursului Curții Constituționale și a Parchetului General înaintea expirării termenului legal de exercitare a căii de atac.
Cine este Daniel Chitic
Avocatul Dan Chitic a fost unul dintre primii promotori ai ROEXIT, ieșirea României din UE, în 2019, când a lansat ideea împreună cu Daniel Dragomir, fostul colonel SRI condamnat penal pentru corupție, a scris G4Media.
De altfel, ulterior Chitic a și lansat un partid anti-european împreună cu Daniel Dragomir, numit Alianța Națională (PAN), care promova ”suveranismul”. În 2021, Dan Chitic și George Simion au inițiat un pact privind promovarea Legii Suveranității, însă ulterior colaborarea dintre cei doi s-a rupt.
Justiție – Fotografie ilustrativă. SURSA FOTO: Andrey Popov / Dreamstime.com