10.2 C
București
23 februarie 2024
econtext.ro
ACTUAL

Parchetul General îl cercetează pe Iohannis, după plângerea AUR

Președintele Klaus Iohannis va fi cercetat de un procuror din cadrul Secţiei Urmărire Penală, ca urmare a sesizării formulate de AUR în legătură cu deplasările sale în străinătate. Plângerea penală urmează cursul administrativ și va fi dată în lucru, a anunțat șeful de la Parchetul General.

Klaus Iohannis va fi cercetat de un procuror din cadrul Secţiei Urmărire Penală. Procurorul general, Alex Florenţa, a explicat ce se va întâmpla cu plângerea AUR care îl vizează pe șeful statului.

Plângere pe numele lui Klaus Iohannis la Parchetul General

Procurorul general Alex Florenţa a explicat ce traseu va avea plângerea formulată de reprezentanții partidului AUR împotriva președintelui. Colegii lui George Simion cer ca președintele Klaus Iohannis să fie investigat pentru deplasările din străinătate. Alex Florența a arătat că sesizarea urmează circuitul administrativ la nivelului Parchetului General. Cel mai probabil, ancheta care-l vizează pe Klaus Iohannis va ajunge la un procuror din cadrul Secţiei Urmărire Penală.

„Va ajunge (plângerea – n. red.), probabil va fi repartizată unui procuror din cadrul Secţiei Urmărire Penală, care, ca în orice alt dosar pe care îl are în instrumentare va urmări paşii procedurali pe care îi consideră necesari”, a afirmat Alex Florenţa.

Procurorul general a subliniat că subordonații săi sunt pregătiţi să investigheze orice persoană, indiferent de calitatea sa. În cazul de față este vorba despre președintele Klaus Iohannis. El a mai afirmat că se va asigura că acest lucru se va întâmpla de fiecare dată, cu respectarea legislației și drepturilor persoanei anchetate.

„(Procurorul – n.r.) va fi întotdeauna şi competent şi va avea curajul să investigheze orice faptă cu care este sesizat. Este un aspect din fişa postului. Şi mă voi asigura ca lucrurile să se întâmple aşa în permanenţă, cu respectarea în întregime a legislaţiei şi drepturilor persoanelor cercetate”, a afirmat Alex Florenţa, conform Antena 3.

Parchetul General

AUR cere investigarea președintelui

Deputatul AUR Dan Tanasă a depus, marţi, o plângere la Parchetul General pe numele preşedintelui Klaus Iohannis. Politicianul a solicitat să fie verificate mai multe aspecte legate de deplasările externe ale șefului statului. Acesta a spus că are suspiciuni cu privire la respectarea procedurilor legale de achiziții publice. De asemenea, a cerut să fie verificată și sursa finanțării acestor deplasări.

„Am înregistrat astăzi un denunţ penal pe numele domnului preşedinte Klaus Iohannis şi pe numele unui domn consilier prezidenţial, George Duhan, precum şi pe numele tuturor persoanelor cu atribuţii de serviciu, în legătură cu situaţia în fapt sesizată, în vederea cercetării săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu, deturnare de fonduri, delapidare, uzurparea funcţiei”, se arată într-un comunicat AUR.

Conform sursei citate, mai multe investigații de presă fac referire la sumele foarte mari pe care președintele Klaus Iohannis le-a cheltuit pentru deplasări. Politicienii AUR acuză faptul că toate aceste aspecte, ce țin de banii cheltuiți de Administrația Prezidențială au fost secretizate.

„Sunt numeroase anchetă de presă, le-am şi depus ca mijloace probatorii, anchete de presă existente în spaţiul public privind deplasările pe care Klaus Iohannis le-a făcut în străinătate şi despre sumele exorbitante de bani pe care le-a cheltuit, pentru ca ulterior să secretizeze absolut toate informaţiile cu privire la modul în care a cheltuit aceşti bani”, a declarat Dan Tanasă citat în comunicat.

Parchetul General

Klaus Iohannis acuzat că a mers în concedii pe bani publici

Politicienii AUR susțin că deplasările făcute de președintele Iohannis în străinătate „par concedii de lux”, iar nu vizite în interes național. AUR susține că Adminsitrația Prezidențială trebuie să justifice anumie costuri, conform reglementărilor legale,

„Chiar şi în cazul Administraţiei Prezidenţiale trebuie justificate anumite costuri. Dacă domnul Klaus Iohannis nu înţelege să justifice aceste lucruri, angajaţii trebuie, conform legislaţiei în vigoare, să o facă. Demersul nostru merită un răspuns din partea organelor de cercetare penală. Vorbim de abuz în serviciu pentru că în momentul în care foloseşti funcţia de consilier să secretizezi ilegal informaţii de interes public se comite abuz în serviciu. Te foloseşti de funcţie să ascunzi informaţii”, a declarat Dan Tanasă.

Preşedintele Iohannis a efectuat, anul trecut, 34 de deplasări externe care au necesitat cheltuieli de peste 41 de milioane de lei, peste 8 milioane de euro. Bugetul Președinției României a fost de 120 de milioane de lei credite bugetare și alte 135 de milioane credite de angajament.

Între altele, șeful statului a efectuat două turnee, în America Latină (Brazilia, Chile şi Argentina – 18-25 aprilie) şi unul în Africa (Kenya, Tanzania, Republica Cabo Verde şi Senegal – 14-23 noiembrie).

Related posts

Cum a făcut avere Puiu Popviciu Conexiuni pe axa Washington-Londra-București

econtext

Tensionarea conflictului din Transnistria: formele (im)posibile de escaladare

econtext

Art Safari revine cu o nouă ediție de cinci stele dedicată starurilor la Palatul Dacia-România de pe Lipscani

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More