O vorba romaneasca spune ca socoteala de acasa nu se potriveste cu cea din targ. Si, de multe ori, aceasta zicala exprima realitatea crunta. Din nefericire, aceasta este si situatia salariilor din Romania. Despre ce este vorba?
Despre estimarea Comisiei Nationale de Prognoza (CNP) privind salariul mediu din acest an, in comparatie cu valoarea reala a salariului.
Cu alte cuvinte, cat estima CNP ca va fi salariul mediu in acest an si cat este el de fapt! Iar concluzia este trista: exista o distanta enorma intre asteptarile Comisiei de Prognoza si realitatea din teren!
Econtext va prezinta topul real al salariilor din Romania, in raport cu cel estimat de CNP. Va prezentam salariul mediu net din fiecare judet din Romania, asa cum reiese din datele Institutului National de Statistica (INS).
Datele exprimate reprezinta valoarea din luna mai, acestea fiind cele mai recente date la nivel teritorial.
In acelasi timp, va prezentam si cat estima CNP ca va fi salariul mediu net in acest an, in fiecare judet. Datele de la CNP sunt preluate din prognoza realizata in primavara.
Estimare vs. realitate
Iar diferentele sunt uriase! Chiar daca am luat ca reper luna mai, iar CNP se refera la media lunara din acest an, este greu de crezut ca aceasta prognoza se va adeveri.
Motivul? Cel prezentat anterior: diferentele sunt uriase intre salariul estimat de CNP si cel care este acum in realitate. Mai exact, salariul este mai mic in realitate decat cel pe care-l prognoza CNP.
Si pare putin credibil ca el va creste in lunile urmatoare astfel incat sa se indeplineasca estimarea realizata de Comisia de Prognoza. Pentru ca ar trebui sa recupereze destul de mult.
Pe scurt, iata despre ce este vorba: CNP estima ca salariul mediu din acest an se va situa la valoarea de 1320 de lei pe luna. In schimb, salariul mediu net din luna mai a fost de 1.227 de lei. Cu 93 de lei mai putin decat se estima. Iar in unele judete situatia este si mai grava.
Dar inainte de a vedea diferentele pe judete, sa facem o paranteza si sa spunem ca salariul mediu nominal a fost in luna iunie de 1.458 lei. Dar salariul real a fost de 1.227 de lei, dupa cum reiese din situatia pe judete.
Situatia pe judete: plus si minus
Pe ansamblu, salariul real este mai mare decat cel estimat de CNP doar in sase judete. Cea mai mare diferenta pozitiva o intalnim in cazul judetului Sibiu. CNP estima ca salariul mediu din Sibiu va fi de 1397 de lei pe luna, dar el a fost in luna mai de 1561 de lei. Cu 164 de lei mai mult fata de prognoza.
Ceea ce arata ca judetul Sibiu isi revine mai rapid decat se anticipa. Celelalte judete in care salariul este mai ridicat decat se anticipa sunt: Bucuresti, Cluj, Covasna, Arges, Bihor.
Pe de alta parte, salariul este mai mic in 35 de judete. Cele mai mari diferente negative sunt in Caras-Severin, unde salariul este cu 230 de lei mai mic fata de estimarea CNP, Prahova (225 lei), Harghita (210 lei), Dambovita (209 lei).
Cele mai multe diferente sunt intre 100 si 200 de lei si se regasesc in 19 judete. Diferente de maxim 100 de lei sunt in cazul unui numar de 12 judete.
Dar iata care este topul real al salariilor din Romania, estimarea realizata de CNP si diferenta dintre acestea:
Ierarhii diferite
Sa vedem cum se prezinta clasamentele si din perspectiva valorii absolute a salariilor. Astfel, in clasamentul CNP, judetele cu cele mai mari salarii sunt Bucuresti, Gorj, Prahova, Constanta, Arges, iar cele mai mici salarii sunt in judetele Neamt, Satu Mare, Covasna, Maramures si Bihor.
In schimb, in clasamentul salariului real, cele mai mari salarii sunt ocupate de Bucuresti, Sibiu, Arges, Cluj, Timis, iar cele mai scazute sunt in Maramures, Vrancea, Suceava, Vaslui si Harghita. Ierarhii destul de diferite! In plus, este interesanta evolutia judetului Sibiu, despre care am amintit deja si, implicit, involutia judetului Prahova.
Mai exact, in topul real al salariilor, Sibiu se afla pe locul doi, iar Prahova pe 12. Dar in topul stabilit pe baza estimarilor CNP, Prahova este pe locul trei, iar Sibiu pe 12.
https://econtext.ro/dosar–2/analiza/topul-real-al-salariilor-din-romania-vezi-valoarea-din-fiecare-judet.html