21.6 C
București
3 octombrie 2024
econtext.ro
ȘTIRI

Topul declinului scolar! Invatamantul a pierdut peste 1,5 milioane de elevi in ultimii 20 de ani. Afla cu cat a scazut/crescut numarul elevilor in fiecare judet

Scaderea natalitatii, migratia romanilor catre vestul Europei, abandonul scolar, dezvoltarea slaba a economiei si scaderea nivelului de trai – acestea sunt auspiciile sub care incepe noul an scolar.

Mai mult, toate acestea sunt motive pentru care numarul copiilor inscrisi in scoli a scazut drastic de la Revolutie si pana in prezent. Iar termenul ‘drastic’ este de destul de generos in aceasta situatie.

Econtext va prezinta evolutia numarului de elevi din invatamantul preuniversitar din 1990 si pana in 2010. In plus, va prezentam si evolutia numarului de elevi din fiecare judet al Romaniei.

Invatamantul preuniversitar

Asadar, la inceputul anului scolar 1990, primul an de dupa Revolutie, au fost inscrisi in invatamantul preuniversitar un numar de 4.873.221 de elevi. Invatamantul preuniversitar cuprinde toti elevii, de la invatamantul prescolar pana la cel postliceal (invatamant prescolar, primar si gimnazial, inclusiv cel special, invatamant liceal, profesional, postliceal).

Douazeci de ani mai tarziu, la inceputul anului scolar 2010 – 2011 (la inceputul anului scolar trecut), numarul elevilor inscrisi in invatamantul preuniversitar se ridica la 3.356.225.

Ceea ce inseamna cu un milion si jumatate mai putin (1.516.996, mai exact) decat in 1990! Practic, 33% din elevi au disparut din circuitul scolar! O treime! Peste 70.000 de elevi in fiecare an. Cat populatia orasului Vaslui! Sau a oraselor Hunedoara, Calarasi, Giurgiu, Roman, Deva sau Barlad.

Pe scurt, invatamantul preuniversitar a pierdut un milion si jumatate de elevi in 20 de ani! Iar tendinta de scadere continua!

 

Iata aici cum a evoluat numarul de elevi din 1990 si pana in prezent:

 

 

 

Mai mult, iata si fluctuatia in detaliu a numarului de elevi in cei douazeci de ani de la Revolutie si pana prezent.

 

Iata aici numarul elevilor in fiecare an din 1990 si pana in anul 2010:

 

 

Dincolo de situatia din fiecare an si evolutia din 1990 si pana in 2010, Econtext va prezinta si situatia amanuntita din fiecare judet. Mai exact, care sunt judetele in care a scazut sau a crescut numarul de elevi preuniversitari.

Iar pentru situatia judeteana am luat ca reper un interval mai scurt de timp, doar ultimii cinci ani, perioada 2006 – 2010. Astfel, din 42 de judete (41 + Bucuresti), numarul copiilor inscrisi in invatamantul preuniversitar a crescut doar intr-unul singur. In Ilfov! Iar in 41 de judete a scazut! Dramatic!

Iar scaderea nu se pliaza pe populatia judetelor. De exemplu, Bucuresti, care are o zecime din populatia Romaniei nu este pe primul loc! Din nefericire, judetul in care a scazut cel mai mult numarul elevilor face parte din regiunea Moldovei, ceea ce ar putea confirma migratia mai pregnanta a romanilor din aceasta zona a tarii.

Maxim

Asadar, judetul cu cea mai abrupta reducere a numarului de elevi in ultimii cinci ani este Bacaul. Din 2006 si pana la inceputul anului preuniversitar 2010, numarul elevilor bacauani s-a diminuat de la 125.983 si pana la 113.271. Adica, un declin de 12.712 elevi.

A doua mare scadere a numarului de elevi scolarizati a avut loc in Bucuresti. Putin peste 12 mii de elevi, acesta este declinul din Bucuresti.

Pe urmatorul loc se situeaza judetul Arges, iar pe a patra pozitie se afla alt judet din Moldova: Neamt. Care este urmat tot de un judet din Moldova, mai mare ca populatie decat Neamt si al doilea judet din tara dupa marimea populatiei. Este vorba de Iasi.

Pe ansamblu, cinci judete din Moldova sunt in top 10 la scaderea numarului de elevi.

Crestere

Exista si un judet in care a crescut numarul elevilor. Este vorba despre Ilfov. Explicatia acestui fenomen rezida in faptul ca tot mai multi bucuresteni s-au asezat in localitatile de la periferia Capitalei, zona care, administrativ, fac parte din Ilfov. Acest lucru se poate observa si din numarul locuintelor care s-au ridicat recent in Ilfov. Intr-o analiza publicata zilele trecute de Econtext, Ilfov se situa pe locul doi intr-un top al numarului de locuinte construite din 2008 si pana in 2010.

 

Vezi aici cate locuinte s-au construit in fiecare judet in ultimii trei ani, din 2008 si pana in 2010

 

Astfel, in 2010, au intrat in scolile din Ilfov 42.308 de elevi, cu 2.605 mai multi decat in 2006, cand numarul acestora s-a ridicat la 39.703.

https://econtext.ro/dosar–2/analiza/topul-declinului-scolar-invatamantul-a-pierdut-peste-15-milioane-de-elevi-in-ultimii-20-de-ani-afla-cu-cat-a-scazutcrescut-numarul-elevilor-in-fiecare-judet.html

Related posts

Dronele cu inteligență artificială amenință forțele americane

econtext

Premierul estonian, Kaja Kallas: Propaganda rusă pregăteşte o nouă capcană

econtext

Noi imagini cu forțele terestre israeliene care se luptă cu militanții Hamas în nordul Fâșiei Gaza

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More