Ministerul Apărării din România are în plan să achiziționeze 299 de rachete Sidewinder din SUA pentru avioanele F-16, o achiziție de milioane de dolari.
Achiziția făcută de Ministerul Apărării se ridică la peste 230 de milioane de dolari, iar aceste proiectile de ultimă generație vor fi integrate pe aeronavele de vânătoare F-16 ale Forțelor Aeriene. Livrarea rachetelor va fi realizată treptat, în mai multe etape distincte.
Aeronavele F-16, dotate cu rachete Sidewinder
În lunile următoare, România va primi un număr suplimentar de aeronave F-16. Până în prezent, țara noastră a achiziționat 17 astfel de avioane din Portugalia și alte 32 din Norvegia.
Din cele achiziționate din Norvegia, doar trei au fost livrate, iar restul sunt programate să fie recepționate până în 2025.
Angel Tîlvăr, ministrul Apărării Naționale, a salutat recenta aprobare din partea Statelor Unite ale Americii pentru vânzarea rachetelor AIM-9X Sidewinder Block II către România, evaluată la aproximativ 70 de milioane de dolari americani.
Această achiziție va asigura echiparea aeronavelor multirol F-16 Fighting Falcon ale Forțelor Aeriene Române cu cea mai avansată variantă a rachetei AIM-9X Sidewinder – Block II, utilizată în prezent de armata americană.
„Accesul Forțelor Aeriene Române la capabilități aer-aer de ultimă generație contribuie semnificativ la creșterea siguranței spațiului aerian național și aliat și asigură un înalt grad de interoperabilitate cu structurile similare ale Armatei SUA”, a declarat Angel Tîlvăr.
România va beneficia și de suport logistic
În programul de înzestrare, este inclus și un pachet complet de suport logistic pentru rachetele destinate avioanelor F-16, care cuprinde capete de ghidare de rezervă, rachete de instruire, formare a personalului, asistență tehnică, documentație tehnică și servicii de transport.
Aceste măsuri sunt menite să garanteze o capacitate operațională integrală pentru Forțele Aeriene Române.
„Statele Unite rămân angajate în mod esențial în consolidarea posturii de apărare și descurajare a oricărei agresiuni în zona Mării Negre.
Armata României va continua să acționeze pentru consolidarea dimensiunii de apărare și securitate a parteneriatului strategic comun”, a mai adăugat Angel Tîlvăr într-un comunicat.