O dronă SUA de 30.000.000$, care ar fi survolta România, a fost doborâtă de un avion rus de luptă. Imaginiel au fost publicate recent. jurnaliști au scris că drona MQ-9 Reaper a survolat de nenumărate ori România îaninte să ajunge în marea Neagră pentru a culege informații.
O dronă de informații și supraveghere MQ-9 „Reaper” a Statelor Unite a fost doborâtă în urma unei întâlniri cu un avion de vânătoare rusesc Su-27 deasupra Mării Negre, ceea ce a provocat un răspuns puternic din partea SUA și a alimentat o situație deja tensionată în regiune.
Nu se specifică data la care drona a fost doborâtă
Acest incident survine pe fondul intensificării activităților de supraveghere și recunoaștere în apropierea Ucrainei, subliniind potențialul unor erori de calcul militar.
Presa a scris de mai mult ori materialșe despre drona MQ-9 Reaper care, înainte să ajungă deasupra Mării Negre, trece pe deasupra României.
Jurnalisti au scris că Dronele americane MQ-9 Reaper au devenit „comune” pe cerul Mării Negre, de unde supraveghează Crimeea și coastele Rusiei.
Dispune de o viteză de croazieră de 370 de kilometri pe oră, o autonomie de 1.852 de kilometri, un plafon de serviciu de 15.240 de metri și o rezistență de 27 de ore.
România, doborâtă de un SU-27 în Marea Neagră
Potrivit Statelor Unite, drona se afla în spațiul aerian internațional și efectua operațiuni de rutină când a fost interceptată. Coliziunea a fost precedată de mai multe cazuri în care avioanele de vânătoare rusești au aruncat combustibil pe MQ-9 și au zburat în fața acestuia. Sursa AICI
În schimb, declarațiile Ministerului rus al Apărării au descris o imagine diferită, susținând că drona MQ-9 zbura spre Crimeea, pe care Rusia a anexat-o în 2014, și că a invadat teritorii pe care Rusia le consideră proprii. Ministerul a afirmat că „avioanele de luptă rusești nu au folosit arme aeriene, nu au intrat în contact cu vehiculul aerian fără pilot și s-au întors în siguranță la aerodromul de origine”.
Ambasadorul rus în Statele Unite, Anatoli Antonov, a criticat zborul dronei americane în apropierea granițelor rusești, comparându-l cu un scenariu ipotetic în care o dronă de atac rusă ar apărea în apropierea New York-ului sau San Francisco. El a sugerat că SUA ar trebui să înceteze astfel de zboruri de proximitate față de granițele rusești.