Considerată până de curând ca o armă perimată, artileria a fost readusă în actualitate de războiul din Ucraina. La acest capitol, România nu stă nici bine, dar nici rău și în plus a contractat niste obuziere autopropulsate moderne.
Considerată până de curând ca o armă perimată, artileria a fost readusă în actualitate de războiul din Ucraina. La acest capitol, România nu stă nici bine, dar nici rău și în plus a contractat niste obuziere autopropulsate moderne.
Mai exact vor fi achiziționate 54 de obuziere K9 Thunder – în versiunea românească K9 Tunetul – care vor intra în dotarea Armatei României. Contractul de aproximativ un miliard de dolari include furnizarea a 54 de obuziere K9, muniție și 36 de vehicule de realimentare K10. Fiecare sistem de obuziere va fi livrat împreună cu un număr important de țevi de rezervă cal. 155 mm, dar și cu echipamente auxiliare precum vehicule tehnice de evacuare a echipamentelor avariate.
Ucraina a readus la modă artileria. România a comandat obuziere autopropulsate de 1.000.000.000$
Designul încorporează un sistem modular de poziționare azimutală (MAPS), un sistem automat de control al focului (AFCS), un sistem de ridicare/coborâre motorizată a tunului și un sistem de deplasare a turelei.
„Raza maximă (a obuzierului K9) este de 54 de kilometri, este foarte rapid”, a declarat Heo Man Jung, cercetător principal în domeniul artileriei la Hanwha, în cadrul unei întâlniri cu jurnaliștii români, cu ceva timp în urmă.
Obuzierele de tip K9 Thunder sunt utilizate în nouă țări din lume, inclusiv în cinci țări NATO: Polonia, Norvegia, Estonia, Finlanda și Turcia.
Cu ce se descurcă acum artileriștii români
Militarii români mai au de așteptat până vor putea utiliza astfel de sisteme de armament, iar până atunci de bazează pe mijloacele de artilerie pe care le au în prezent.
În primul rând vorbim de trei tipuri de mortiere toate de producție românească din perioada comunistă: M1988 (calibru 60mm), M1977 (calibru 82 mm) și M1982 (calibru 120 mm).
Apoi avem diverse tunuri de producție românească și diferite calibre: M82 (calibru 76mm) – peste 100 de unități, M81 (calibru 152 mm) – peste 300 de unități, M85 (calibru 152 mm) – circa 100 de unități. În plus. militarii mai au și până la 200 de tunuri de producție sovietică de calibru 122 mm.
În fine, artileriștii mai au și arme antiaeriene, complexul Oerlikon 2×35 mm și GEPARD care au ajuns celebre în Ucraina luptând cu dronele rusești de irigine iraniană.