23.9 C
București
24 iunie 2024
econtext.ro
ACTUAL

O noua etapa in viata Romaniei: incepe o noua serie de privatizari!

Tara noastra va lansa o noua runda de privatizari in saptamanile care urmeaza, oferind participatii minoritare la sase dintre cele mai mari companii energetice ale Romaniei, a declarat presedintele Traian Basescu pentru Financial Times.

Aceste privatizari ar putea deveni motoare de crestere pentru economia Romaniei, in opinia presedintelui.

De vanzare, energie!

Programul va include vanzarea unei participatii de 10% din totalul de 40%, pe care statul il mai detine la Petrom, cea mai mare companie din Romania, care este controlata de austriecii de la OMV. De asemenea, vor fi vandute si 15% din companiile Transelectrica, Romgaz si Transgaz, precum si 10% din Nuclearelectrica si Hidroelectrica.

„Vom vinde procente importante din cele mai mari companii detinute de stat, pana la finalul anului. Banii care vor fi obtinuti vor merge intr-un fond de dezvoltare, ei nu vor fi destinati consumului”, a spus Basescu.

Presedintele si-a reexprimat optimismul fata de o crestere economica de peste 1,5%, cat este estimarea oficiala pentru acest an.
In opinia sefului statului, economia Romaniei va fi influentata pozitiv de anul agricol bun, chiar daca fermierii au avut de suferit de pe urma epidemiei e.coli.

In plus, un alt motor de crestere economica rezida in imbunatarirea absorbtiei fondurilor europene. Daca pana la finalul anului 2010 Romania absorbise doar 2,6% din fondurile de coeziune puse la dispozitie, acum tara noastra a ajuns sa beneficieze de peste 10% din aceste fonduri. In plus, Romania a absorbit peste 20% din fondurile destinate agriculturii.

Dezvoltam infrastructura

Mai mult, Romania incepe sa-si modernizeze infrastructura (autostrazi, cai ferate), lucru vital pentru a atrage noi investitii in tara noastra.

Basescu a recunoscut faptul ca investitiile straine in Romania s-au diminuat in primul trimestru al acestui an, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, insa de acum incolo este asteptata o revenire.

http://www.econtext.ro/economie/companii/o-noua-etapa-in-viata-romaniei-incepe-o-noua-serie-de-privatizari.html

Related posts

Programul Rabla Local va începe luni, 31 iulie 2023, în Sectorul 2. Contractul de finanțare semnat cu AFM are o valoare totală de 7,2 milioane de lei

econtext

Se schimbă harta României?! Decizia istorică pentru țara noastră: România are dreptul

econtext

Lumina Sfântă de la Ierusalim va fi adusă în România în această seară. Va fi distribuită și parohiior din Mitropolia Basarabiei

econtext

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

youth2015 wordsmatter2012 shesthefest wmxs888888 cemeterbaik kosip ojosverdesediciones cequelejourdoitalanuit impresionesmias vrdoorperu referencedrugstores cutepics gospelconnoisseur blesstube peveroweb randomoverload couleurfrance cemeqiuqiu msnsmileys mycoolpix