Generalul Serghei Surovikin, comandantul adjunct al operaţiunilor militare ale Rusiei în Ucraina, a fost arestat după revolta Wagner, potrivit The Moscow Times, care citează două surse apropiate Ministerului rus al Apărării.
Ministerul Apărării de la Moscova nu a comentat încă despre presupusa arestare a lui Surovikin, care nu a mai fost văzut în public de sâmbătă, când șeful Grupului Wagner, Evgheni Prigojin, a lansat o rebeliune armată împotriva conducerii militare a Rusiei.
„Situația cu el nu era „OK”. Pentru autorităţi. Nu pot spune nimic mai mult”, a declarat una dintre surse pentru the Moscow Times.
Potrivit celei de-a doua surse, arestarea a fost efectuată „în contextul lui Prigojin”.
„Se pare că el [Surovikin] a ales partea lui Prigojin în timpul revoltei și l-au prins”, a spus sursa.
Întrebată unde se află în acest moment generalul, sursa a răspuns: „Nici măcar nu comentăm aceste informații prin canalele noastre interne”.
New York Times a scris că generalul Serghei Surovikin ştia dinainte că şeful Wagner, Evgheni Prigojin, plănuia o rebeliune împotriva oficialilor din domeniul apărării de la Moscova.
Publicaţia, care citează oficiali americani informaţi de serviciile secrete americane despre acest subiect, a relatat că responsabilii „încearcă să afle dacă generalul Serghei Surovikin, fostul comandant rus în Ucraina, a ajutat la planificarea acţiunilor lui Evgheni Prigojin la sfârşitul săptămânii trecute”.
New York Times a relatat că oficiali americani au declarat, de asemenea, că există semne că şi alţi generali ruşi s-ar putea să-l fi susţinut pe Prigojin.
Surovikin, supranumit „generalul Armaghedon” de către media ruse, a fost numit la comanda tuturor trupelor ruse angajate în războiul în Ucraina în octombrie 2022. Însă în ianuarie, ministrul rus al apărării Serghei Şoigu l-a desemnat pe şeful Statului Major General, Valeri Gherasimov, să supervizeze campania rusă în Ucraina, Surovikin rămânând adjunctul său.
Înaintea lansării rebeliunii, Prigojin se dezlănţuise împotriva lui Şoigu şi Gherasimov, blamându-i pentru eşecurile operaţiunii ruse în Ucraina şi pentru lipsa de sprijin din partea armatei pentru combatanţii grupului Wagner.
Surovikin a îndemnat grupul Wagner să renunţe la opoziţia sa faţă de conducerea militară şi să se întoarcă la bazele lor chiar înainte ca Prigojin să-şi conducă luptătorii într-un aşa-numit „marş al dreptăţii” spre Moscova. Plecând din oraşul Rostov-pe-Don, în sudul Rusiei, în weekend, Prigojin a dat ordin unităţilor Wagner să se întoarcă din drum când acestea ajunseseră la mai puţin de 200 de kilometri de Moscova, potrivit Reuters.