2 C
București
21 noiembrie 2024
econtext.ro
BANII NOȘTRI

Sistemul național de pensii, în pragul de colaps. Ce se va întâmpla în România

Sistemul național de pensii este la un pas de colaps. Statisticile arată că numărul angajaților activi scade, în timp ce numărul pensionarilor este în continuă creștere. Cum vor evolua pensiile din România în următorii ani, atunci când generația decrețeii ajunge la 65 de ani.

Statisticile oficiale arată că sistemul național de pensii se apropie de momentul unui colaps. În timp ce numărul angajaților activi care contribuie la sistemul de pensie scade, numărul românilor care se pensionează este în continuă creștere.

În prezent, peste 1,58 de milioane de români sunt remunerați cu salariul minim pe economie. Această situație este predominant întâlnită în sectoarele construcțiilor, transportul rutier, dar și în comerțul cu amănuntul. Unii angajatori preferă să plătească salariul minim în acte, iar restul renumerației să o ofere la negru. Această practică aduce presiune pe bugetul pensiilor care încasează mai puține contribuții.

Mulți specialiști au lansat de-a lungul timpului avertizări cu privire la anul 2030, când generația decrețeilor va ajunge la vârsta pensionării. Peste aproximativ șapte ani, unul din trei români va avea peste 65 de ani, în comparație cu doar 20% din populație în 2015. Numărul de pensionari va crește semnificativ în următorii ani, iar acest aspect va face ca un român care câștigă acum 4.000 lei pe lună și se apropie de pensie să încaseze doar 1.200 lei.

Numărul pensionarilor, mai mare decât cel al angajaților

În ultimii 10 ani, numărul românilor apți de muncă a scăzut cu aproximativ un milion, iar viitorul nu arată deloc bine. Potrivit statisticilor, în 2030 an putea avea mai mulți pensionari decât angajați. Acest fenomen este provocat de pensionarea generației decrețeii. În perioada 1967-1969 s-au născut circa 1,4 milioane de persoane, copii veniți pe lume în urma unui ordin a lui Ceaușescu.

„Această generație, care este cel mai mare număr de nou născuți într-o perioadă, va fi într-adevăr o presiune foarte mare pe sistemul public de pensii. Problema va fi puterea de cumpărare a pensiei pe care o primesc viitorii pensionari. Cred eu că puterea de pensionare va fi din ce în ce mai redusă din cauza faptului că vor fi din ce în ce mai puțini contributori. Este greu de spus cât va fi un punct de pensie în următorii 15 ani, dar economic vorbind puterea de cumpărare cu o pensie din viitor va fi mai scăzută decât cea de astăzi”, a explicat la începutul acestui an Adrian Bența, analist fiscal.

Related posts

Cati bani au romanii in banci. In ce judete sunt romanii cu cele mai mari/mici conturi bancare

Asaftei Bogdan

Dispar complet banii cash? Ce se întâmplă cu numerarul. Fenomenul nu poate fi oprit

econtext

Inflația din zona euro a fost de 5,5% în iunie. S-a situat sub așteptările analiştilor

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More