Cate case de pariuri sunt in Romania? Cate agentii de pariuri sportive sunt in fiecare oras? Acestea sunt intrebari care ne vor cutremura cand vom auzi raspunsul! Mai ales daca le vom compara cu alte domenii, mai mult decat necesare pentru bunul mers al unei societati. Cum ar fi numarul de scoli. Sau farmacii. Pe scurt, agentiile de pariuri si cazino domina la fiecare capitol!
Potrivit datelor publicate de Oficiul National de Jocuri de Noroc (ONJN), institutia care reglementeaza domeniul jocurilor de noroc, exista 35 de companii care au licenta clasa I, care au dreptul de a desfasura pariuri sportive, in cota fixa, cazinou, pariuri mutuale, bingo etc. Cele mai multe dintre acestea au ca activitate centrala pariurile sportive si au deschis sute de unitati in toate orasele din tara noastra.
Case de pariuri stradale
Case de pariuri. Din datele Institutului National de Statistica (INS), sunt peste 15.000 de agentii de pariuri offline in tara noastra. Practic, nu exista oras sau comuna care sa nu aiba minim o agentie de pariuri. Cea mai mare agentie de pariuri, dupa numarul de unitati deschise, este TotalBet, care are peste 1900 de agentii. Dar cele mai multe sunt in orase mici si sate, doar 38 fiind deschise in Capitala, aceasta agentie axandu-se preponderent pe mediul rural.
A doua pozitie in acest top este ocupata de Superbet, care are circa 1000 de agentii, deschise in toate orasele mari. Dupa cifra de afaceri, aceasta este cea mai mare agentie de pariuri din Romania.
Casa Pariurilor si Fortuna, care au aceiasi actionari, ocupa locurile imediat urmatoare, ele avand impreuna circa 1500 de unitati stradale. ArminBet este pe locul 5, cu un număr de 612 agenţii, dar cele mai multe se află în ţară, doar 2 fiind în Capitală.
Jucatori
Peste 95% dintre jucatorii la pariuri sportive sunt barbati. Iar un calcul sumar spune asa: in total, in Romania, sunt circa 6,3 milioane de barbati, cu varste cuprinse intre 18 si 69 de ani. Ceea inseamna ca avem o sala de pariuri la putin peste 400 de barbati.
Case de pariuri. Si realitatea e si mai trista! Din datele agentiilor, cei mai multi pariori au varste intre 18 si 45 de ani, populatia masculina din acest interval de varsta fiind de circa 3 milioane de persoane. Adica o agentie de pariuri la 200 de persoane.
Agentii de pariuri – scoli
Este cel mai mare numar de unitati stradale din toate domeniile socio-economice din tara noastra. Mai mult decat toate farmaciile si scolile la un loc!
Astfel, potrivit INS, in 2021 (cele mai recente date) erau in Romania 7015 unitati de invatamant. Unitatea de invatamant reprezinta unitatea administrativa de invatamant in care functioneaza unul sau mai multe niveluri educationale. Sunt considerate unitati de invatamant: cresele, gradinitele de copii, unitatile de invatamant primar si gimnazial de masa; unitatile de invatamant special primar si gimnazial; liceele; grupurile scolare (unitati de invatamant care scolarizeaza mai multe niveluri de educatie), scolile de arte si meserii/profesionale, postliceale, de maistri, institutiile de invatamant superior.
Asadar, avem de doua ori mai multe agentii de pariuri decat scoli!
Agentii de pariuri – farmacii
O alta comparatie socanta este raportata la numarul de farmacii. În prezent, în România, există un număr de aproximativ de 8.000 de farmacii, conform datelor Euromonitor. Pe scurt, si la acest capitol agentiile de pariuri conduc detasat: aproape dublu!
Agentii de pariuri – banci
Mai departe, haideti sa mai vedem o comparatie! Cu sectorul bancar! Inainte de criza din 2008, în țara noastră existau peste 6.500 de sucursale, fiind apogeul acestui sector. În 2020, erau sub 4.000 de sucursale. De unde rezulta ca sunt de patru ori mai multe agentii de pariuri decat banci!
Concluzie
Case de pariuri. Este sectorul economic care a inregistrat cea mai mare crestere in ultimii ani. Si in ciuda pandemiei si a tuturor celorlalte probleme economice si politice, pariurile stradale reprezinta o industrie care infloreste zi de zi. Toate ramurile economice au avut de suferit de pe urma restrictiilor generate de pandemie, razboiul din Ucraina etc. Nu si industria jocurilor de noroc.
Chiar daca a cunoscut un mic recul la inceputul pandemiei, când jucătorii s-au îndreptat câtre cazinourile online, piata de pariuri si cazino si-a revenit rapid si a continuat sa se dezvolte, noi si noi unitati stradale deschizandu-se in fiecare luna. Intr-adevar, au existat si agentii care s-au inchis, dar cauza majora a reprezentat-o competitia, in multe zone din orasele mari putandu-se vedea doua – trei sau chiar mai multe agentii una langa alta. Practic, piata pariurilor sportive a fost imuna la pandemie. Mai mult chiar, potrivit unor voci din domeniu, a fost, probabil, singura piata majora care a crescut pe timpul pandemiei. Poate chiar si mai accelerat, fiind un fapt stiut ca in vremuri de criza, oamenii cauta si mai intens mijloace de a se imbogati peste noapte.
La final, va mai prezentam o comparatie! La nivel global, potrivit analiștilor financiari, acest sector valorează 131 de miliarde de dolari, urmând ca în 2028 valoarea pieței să fie de peste 140 de miliarde. Jumatate din Produsul Intern Brut (PIB) al Romaniei in 2022.