2 C
București
22 noiembrie 2024
econtext.ro
ȘTIRI

Ce ne spun sondajele independente despre o Rusie în schimbare / Cum mai este perceput Putin

Ce ne spun sondajele independente despre o Rusie în schimbare. Într-un stat ca Rusia, unde mass-media este controlată strict, poate fi dificil să afli ce cred oamenii obișnuiți. Însă, ocazional, se realizează sondaje de opinie independente. Atunci când sunt urmărite de-a lungul anilor, acestea pot da o idee despre modul în care Rusia se schimbă într-un război care se prelungește mult mai mult decât a promis Kremlinul.

Tatiana Stanovaia, senior fellow la Carnegie Russia Eurasia Centre, a analizat ce arată sondajele într-un eseu pentru Foreign Affairs.

Ea scrie că, înainte de invazie, doar 8% dintre ruși au declarat că îl admirau în mod deschis pe Vladimir Putin, în timp ce 48% au declarat că îl doresc reales în 2024.

Aceste cifre sunt acum de 19% și, respectiv, 68%. De fapt, toate părțile establishmentului sunt mai populare acum decât înainte de război, citează Sky News.

Dintr-o perspectivă internă în Rusia, ați putea crede că războiul a funcționat.

Cu toate acestea, se pare că se instalează oboseala războiului

În sondajul realizat de Centrul Levada în luna mai a acestui an, 45% dintre respondenți credeau că războiul va dura mai mult de un an, însă cu 12 luni înainte, această proporție era de doar unul din cinci.

Sondajele

Vladimir Putin (Foto: Aleksey Nikolskyi/Kremlin Pool / Zuma Press / Profimedia)

Această frustrare și oboseală a fost una dintre scânteile pentru scurta revoltă a șefului Wagner, Evgheni Prigojin, în iunie.

Foarte respectat la acea vreme, el a răbufnit împotriva ministrului apărării Serghei Șoigu și a șefului armatei Valeri Gherasimov, susținând că va merge mai departe și mai repede pentru a câștiga războiul.

„Sentimentul anti-elită a propulsat, de asemenea, ascensiunea lui Prigojin”, scrie Stanovaia.

„Rușii au văzut capturarea Bahmutului de către luptătorii wagnerieni în luna mai ca fiind cel mai important eveniment al acelei luni”, spune ea.

Prigojin s-a clasat pe locul 158 în topul celor mai de încredere figuri politice rusești la începutul anului 2022. Bahmutul l-a catapultat în primele cinci locuri, dar tot sub Vladimir Putin.

Cu toate acestea, popularitatea sa personală a suferit o lovitură semnificativă în timpul marșului său spre Moscova, la fel ca și cea a lui Șoigu, conform sondajului realizat de Levada la sfârșitul lunii iunie.

Puterea lui Putin este mai slabă decât se aștepta

Stanovaia adaugă: „Revolta comandantului mercenar nu i-a inspirat pe ruși împotriva unui stat în dificultate, ci mai degrabă i-a speriat cu perspectiva destabilizării și a dezordinii”.

Aceasta a transmis mesajul că stăpânirea lui Putin asupra puterii este mai slabă decât se aștepta.

Atacurile cu drone asupra unor părți ale Moscovei au semănat îngrijorare în rândul publicului de când au început în luna mai. Ucraina nu a revendicat responsabilitatea pentru ele, dar ele proiectează o imagine greșită. La urma urmei, cum poți câștiga un război când nu-ți poți proteja propria capitală?

O scanare rapidă a rețelelor de socializare rusești a arătat că oamenii aveau întrebări autentice cu privire la modul în care s-a permis ca atacul să aibă loc.

Sondajele

Șeful Wagner Evgheni Prigojin (Foto: Not specified / WillWest News / Profimedia)

Există o contradicție

Cum se poate ca încrederea în Putin să fie la fel de puternică ca niciodată, când există voci care vorbesc despre slăbiciunea sa?

Analiștii spun că cercul de apropiați ai lui Putin și serviciile de securitate ar putea căuta să își afirme un control mai mare, devenind mai represivi și mai brutali pentru a evita orice potențial de haos și tulburări.

De fapt, acest lucru l-ar putea încuraja pe acesta să dubleze acțiunile împotriva opoziției, în loc să o lase mai moale. Am văzut deja acest lucru în acest an când numărul cazurilor de trădare este pe cale să fie mai mare decât în ultimii 20 de ani la un loc.

Am văzut, de asemenea, o schimbare de viteză în personalitatea publică a lui Putin. Omul puternic, care a fost fotografiat în mod faimos fără cămașă pe cal în 2009, a fost filmat în Daghestan la o săptămână după revoltă, ținând în brațe copii, îmbrățișând membri ai publicului și pozând pentru selfie-uri.

Stanovaia spune că, deși Putin ar fi vrut să-și reabiliteze imaginea prin Daghestan, „mulți observatori au interpretat spectacolul ca pe un semn al nevoii acute a președintelui de a experimenta adulația cetățenilor ruși – o măsură, poate, a propriului său sentiment de vulnerabilitate”.

Desigur, este aproape imposibil să știm exact cum s-au schimbat lucrurile în interiorul Rusiei. Țara este prea izolată pentru a ști cu siguranță.

Dar simptomele schimbării pot fi totuși citite din ceea ce lumea are voie să vadă.

Related posts

Noua strategie a lui Putin pentru a-și întări armata. Îi vizează și pe străinii interesați

econtext

Ucraina va avea în curând drone cu o rază de acțiune de 2.000 km ce vor putea lovi baze militare ruse în Urali sau Arctica

econtext

Noi explozii şi atacuri cu drone în Rusia. Zborurile de pe un aeroport de lângă Moscova, afectate

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More