1.4 C
București
22 noiembrie 2024
econtext.ro
ȘTIRI

China acuză SUA de provocări: un distrugător american a intrat în Marea Chinei de Sud

La o săptămână după summitul de la San Francisco, Statele Unite ale Americii și China au ajuns iar la cuțite. Beijingul acuză Washington DC pentru că un distrugător american i-ar fi violat apele teritoriale din Marea Chinei de Sud. Pentru SUA, sunt însă ape internaționale, în vreme ce regimul comunist construiește insule artificiale.

Statele Unite ale Americii și Republica Populară Chineză au făcut schimb de acuzații cu privire la o dispută din Marea Chinei de Sud.

Armata chineză declară că a alungat o navă americană de război, un distrugător.

Marina SUA se apără – spune că are libertate de navigație, iar distrugătorul efectua o misiune de rutină.

China și America, din nou la cuțite

Comandamentul Teatrului de Sud al Armatei Populare de Eliberare a Chinei a postat sâmbătă pe WeChat, contul oficial de socializare, un anunț că a desfășurat forțele navale și aeriene pentru a monitoriza și avertiza distrugătorul american.

Dar Marina SUA spune că și-a afirmat drepturile de navigație în apele internaționale ale Mării Chinei de Sud, lângă Insulele Paracel.

China revendică aproape toată Marea Chinei de Sud, un canal în care se desfășoară comerț naval în valoare de 3 trilioane de dolari pe an. Sunt și părți revendicate de Filipine, Vietnam, Indonezia, Malaezia și Brunei. Curtea Permanentă de Arbitraj din 2016 a declarat că pretențiile Chinei nu au niciun temei legal, potrivit Reuters.

China
China acuză SUA de provocări: un distrugător american a intrat în Marea Chinei de SudCele două mari

puteri nu s-au împăcat

La începutul acestei luni, Statele Unite ale Americii și China au purtat discuții pe probleme maritime, inclusiv disputata Marea Chinei de Sud. SUA au subliniat îngrijorările cu privire la ceea ce a numit acțiunile chineze ca fiind „periculoase și ilegale” , a declarat Departamentul de Stat al SUA. „Pretențiile maritime ilegale și masive din Marea Chinei de Sud reprezintă o amenințare serioasă la adresa libertății mărilor”.

Summitul de la San Francisco a fost o întrunire a liderilor ce reprezintă 21 de țări membre APEC din Asia-Pacific. Printre membri se numără SUA, China, Rusia, Japonia, Thailanda, Australia, Noua Zeelandă, Mexic și Coreea de Sud.

China și SUA încă nu au ajuns la un consens cu privire la o serie de probleme majore, inclusiv invadarea Ucrainei de către Rusia, tensiunile din strâmtoarea Taiwan și conflictul dintre Israel și grupările teroriste pro-palestiniene.

Related posts

Câinele lui Joe Biden a fost „destituit” de la Casa Albă. Cu ce l-a supărat pe președinte?

econtext

Atac masiv al Rusiei, asupra sistemului electric al Ucrainei. De ce a ridicat Polonia avioane

econtext

Coreea de Nord dă fiori Occidentului avertizează asupra probabilității unui război nuclear

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More